Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак тзппр маша.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
85.98 Кб
Скачать

2.2 Післязбиральна обробка зерна гороху

Очистка зерна гороху - дуже важливий етап обробки, за допомогою якої покращується стійкість при зберіганні. Зав- данням очистки є звільнення зернових культур від домішок, видовий склад і кількість яких залежать від ефективності заходів із захисту рослин при вирощуванні насіння, від роботи збиральної техніки, технології збирання, а також від організації транспортування зібраного урожаю.

При цьому частіше всього зустрічаються домішки, до складу яких входять частини соломи, полови, піску, грунту і каменю, насіння бур'янів, насіння інших культурних рослин, битого зерна основної культури, а також зерна, пошкодженого комахами і ураженого грибковими хворобами.

Крім того, деяке насіння бур'янів отруйне, яке важко відокремити від зерен основної культури через близькі параметри їх розмірів і питому масу. ,

Процес розділення зернової маси на окремі фракції називають сепаруванням, а машини, які при цьому використовуються - сепараторами.

Ступінь очистки зерна гороху суттєво впливає на якість і схоронність зернової маси. Очистка зерна на борошномельних і круп'яних заводах визначає якість готової продукції борошна і крупи. Від попередньої очистки зернової маси залежать навантаження, продуктивність і ефективність роботи машин при послідуючих операціях з обробки зерна і техніко-економічні показники підприємств.

Очистку насіння зерна від домішок і сортування його на фракції проводять з слідуючих основних ознак: розмірам - довжині, ширині, товщині; аеродинамічним властивостям - швидкості літати ; формі і стану поверхні, фракційних властивостей, щільності гравітаційних властивостей/; кольору; магнітним властивостям; пружності та ін.

Принципи очистки і сортування на фракції зерна гороху покладені в основу різних способів сепарування і роботи машин:

- пневмовібраційне сепарування;

- сепарування на решетах;

- сепарування на трієпах;

- сепарування на пневмовібраційних столах;

- сепарування на електромагнітних установках;

- фотоелектронне сепарування.

При виборі способів очистки зерна від домішок і необхідного технологічного обладнання використовують від- мінність фізико-механічних властивостей зернових культур і. домішок. Перевагу віддають тим способам, за допомогою яких вдається найбільш легко і просто здійснити з максимальним технологічним і економічним ефектом.

Весь складний ланцюг технологічних операцій з очистки зерна і насіння в післязбиральний період по своєму цільовому призначенню та технічним засобам, які викори- стовуються, ділиться на слідуючі основні етапи:

- попередня очистка свіжозібраного зернового вороху;

- первинна очистка;

- повторна очистка і сортування.

Попередня очистка свіжозібраного зернового вороху є допоміжною операцією з очистки зерна. Її проводять для забезпечення сприятливих умов при виконанні послідуючих технологічних операцій післязбирального обробітку зерна, головним чином, сушіння. Для цього на простих повітряно- ремонтних машинах із зернового вороху виділяють крупні домішки, в результаті чого підвищується сипкість зернової маси і попереджує затримання її між коробами шахтної сушарки

Для вторинної обробки зерна гороху використовують трієрні маши- ни, в яких виділяються компоненти смітної та зернової домішок. На них обробляють насіння основної культури з домішками, які немож- ливо виділити робочими органами машин первинного очищення, та відділяють малоцінні насінини основної культури. До таких машин належать СМ-4, СВУ-5А, машини фірми «Петкус» (К-545А, К-547А10. К-546, К-548) для очищення насіння трав.

Інформація про можливості господарства в проведенні потокового очищення зерна гороху при збиранні її врожаю представлена у таблиці 4

Таблиця 4

Післязбиральна обробка зерна гороху

Намолочено

зерна, т

Зерноочисні машини

Продуктив-

ність машин,

т/год

Потрібно

днів для

очищення

зерна , днів

Потрібно

додатково

зерноочисни

х машин, шт

Марка

Кількість, шт

23,5

ЗАВ-40

ЗВС-20А

СЗШ-16

2

1

1

16

20

16

1

Наявної зерноочисної

техніки

достатньо