Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зацерковний ''Геоінформаційні системи і бази даних. Кн. 2''.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
21.98 Mб
Скачать

6. СПОСОБИ ПОДАННЯ РЕЛЬЄФУ НА КАРТІ

Все вже описане. Яке щастя, що не все ще продумане. Станіслав Єжи Лец

Складність подання тривимірних об’єктів на картах ("тривимірного картографування") історично породила безліч способів картографічного зображення рельєфу: система ізоліній (горизонталі, ізогіпси), позначки висот, сукупність точкових, лінійних, площинних знаків, що доповнюють зображення рельєфу горизонталями (знаки ярів, урвищ, сухих ділянок річок, скель, льодовиків тощо), які не завжди уточнювали його метрику [92].

Тому потрібно розрізняти цифрові моделі картографічного зображення рельєфу (цифрові карти) і власне цифрові моделі рельєфу (ЦМР).

6.1. Загальні відомості про рельєф

Рельєф (англ. relief; нім. relief; фр. relief від лат. relevo – піднімаю)

сукупність нерівностей поверхні суходолу, дна океанів і морів, різноманітних за обрисами, розмірами, походженням, будовою, віком та історією розвитку. Сукупність форм земної поверхні, які перебувають на різних стадіях розвитку, у складному поєднанні одна з одною й у взаємозв’язку з навколишнім середовищем.

Під рельєфом розуміють тільки геометричні характеристики поверхні моделювання, яка відображує обриси нерівностей суші, дна морів і океанів. З геометричної точки зору, рельєф може бути поданий як тривимірна поверхня загального виду.

З того часу як з’явилися перші карти, перед картографами постала проблема відображення тривимірного рельєфу на двовимірній карті. Уся історія дослідження рельєфу – це історія створення його картографічних моделей, які постійно наближаються до дійсності завдяки удосконаленню засобів вивчення рельєфу, характеру та об’єму промірних і геолого-геофізичних даних.

На кожному етапі дослідження рельєфу створювалися картографічні моделі, що відображали уявлення про будову рельєфу і ступінь його вивченості. При цьому умовні знаки, якими позначали рельєф, визначали загальний вигляд рельєфу, його форми та їх взаємне розташування, перевищення характерних точок рельєфу та крутизну схилів.

Розрізняють крупні, структурні форми рельєфу, що утворюють поверхню порівняно великих географічних районів (гори, рівнини, нагір’я), і менш значні за розмірами елементарні форми нерівностей, що утворюють поверхню цих об’єктів рельєфу. Комбінації однорідних форм, схожі за своїм виглядом, будовою і розміром, які закономірно повторюються на певній території, утворюють різні типи і різновиди рельєфу. Він є одним із головних елементів географічного середовища.

110