Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зацерковний ''Геоінформаційні системи і бази даних. Кн. 2''.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
21.98 Mб
Скачать

Інструмент Різність TIN (TIN Difference) за функціями схожий на Інструмент Насипи / Виїмки (Cut/Fill), але він працює з парою вхідних поверхонь TIN. Цей Інструмент створює клас полігональних просторових об’єктів, у якому кожний полігон задається атрибутами, які визначають, де розташована друга TIN-поверхня – вище, нижче або там же, де й перша TINповерхня і об’єм відмінностей між цими TIN-поверхнями в цьому полігоні.

Інструмент Об’єм полігона TIN (TIN Polygon Volume) обчислює різницю об’ємів і площу поверхні для кожного полігона в класі просторових об’єктів, що відносяться до поверхні TIN. Кожний полігон у класі просторових об’єктів представляє горизонтальну область на висоті, заданій в полі висот. Об’єм вище або нижче цієї плоскої області по відношенню до TIN-поверхні додається до поля об’єму в класі просторових об’єктів, а площа поверхні полігона додається до поля площі поверхні.

10.4. Інструменти перекласифікації поверхонь

Одним із способів конвертації даних поверхні в більш зручну для використання інформацію для аналізу є перекласифікація поверхні. Можна перекласифікувати поверхню таким чином, що областям з комірками вище заданого значення або між двома критичними значеннями, присвоюється один код, а іншим областям присвоюється інший. Можна також використати

Інструмент Перекласифікація (Reclassify) або Інтервальне перекодування

(Slice), щоб розділити поверхню на задану кількість класів, як способу для укрупнення і генералізації детальних даних. Перекласифікація поверхні часто робиться для того, щоб зменшити кількість вхідних категорій для аналізу накладання.

На рис. 10.19 представлений приклад растра висот, розбитий на декілька класів (кожний клас представляє інтервал значень висот) і перекласифікований у два класи (вище і нижче заданої висоти).

Рис. 10.19. Приклад перекласифікації растра висот

На рис. 10.20 представлений приклад растра експозиції, перекласифікованого в два класи; схили південної і південно-західної експозицій мають значення 1 (світлий тон), інші експозиції мають значення 0 (темний).

219

Рис. 10.20. Приклад перекласифікації растра експозицій

10.5. Інструменти аналізу відстаней

Деякі Інструменти аналізу відстаней створюють растри, які показують відстань кожної комірки від джерела або групи джерел на основі відстані по прямій лінії (рис. 10.21).

Істинна

відстань

Початкові Евкліда комірки

Початковий

растр

Рис. 10.21. Ілюстрація розрахунку

Рис. 10.22. Приклад визначення

евклідової відстані в растровій моделі

відстані від кожного населеного

 

пункту

Інструмент Розподіл за евклідовою відстанню (Euclidean Allocation)

створює зони поверхні, які відповідають найближчому об’єкту.

Вихідний растр евклідової відстані містить виміряну відстань від кожної комірки до найближчого джерела. Відстані вимірюються по прямій в одиницях проекції растра, наприклад, футах або метрах, і обчислюються з центра однієї комірки до центра іншої.

Інструмент Евклідова відстань (Euclidean Distance) найчастіше використовується як автономний інструмент для додатків, таких як пошук найближчої лікарні для польоту гвинтокрила швидкої допомоги. Крім того, цей інструмент може використовуватись при створенні карти придатності, якщо потрібні дані, що представляють відстань від певного об’єкта. На рис. 10.22 представлений приклад визначення відстані від кожного населеного пункту. Ця інформація може бути надзвичайно корисною для планування походу або екскурсії.

220

Вихідний растр Евклідового напрямку містить напрямок азимуту із кожної комірки до найближчого джерела. Евклідовий напрямок показує напрямок від кожної комірки в градусах до найближчого джерела. Використовується коло в 360 градусів або компас, де 360 – на півночі, а 1 – на сході; інші комірки збільшуються за годинниковою стрілкою. Значення 0 резервується для комірок джерел.

На рис. 10.23 представлений приклад пошуку найближчого до кожного місця розташування міста. Ця інформація може бути корисною, наприклад, для аварійного гвинтокрила при транспортуванні на лікування поранених туристів до найближчого міста.

Рис. 10.23. Приклад напрямку найближчого до кожного місця розташування міста

Інструменти Вартісна відстань (Cost Distance), Оптимальний шлях (Cost Path), Вартісний напрямок (Cost Back Link) і Розподіл по вартісній від-

стані (Cost Allocation) використовуються для пошуку найкоротшого (мінімальна вартість) шляху від джерел до пунктів призначення, при цьому враховується растр, який визначає вартість проходження поверхні. Вартісний растр може відображати труднощі, енергію, час або вартість у доларах США або ж безрозмірне сполучення декількох факторів, які впливають на вартість переміщення або протікання по цій поверхні.

Набір Інструментів Шлях надає здебільшого ті же самі функції, що й набір Вартість, але враховує додаткові фактори відстані поверхні і складність вертикального переміщення (вартість). Тобто довжина заданої лінії на горбкуватій території більша, ніж у тієї ж самої лінії на плоскій поверхні, і рухатись уздовж схилу легше, ніж рухатися вгору і вниз по схилу.

10.6. Інструменти накладання растра

Інструменти накладання растра об’єднують два чи більше растрів, використовуючи логічні, математичні й зважені методи комбінування. Інстру-

менти Зваженого накладання (Weighted Overlay) і Зважена сума (Weighted Sum) дозволяють комбінувати декількома растрами різної значущості. Це

221