Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

43. Передвісники родів

В кінці вагітності спостерігається звисання живота. Спостерігається гіперемія та набрякання зовнішніх статевих органів. Відмічається «западання крижа»,повністю родовий таз стає за 16-36 год. до родів. За 1-2 доби до родів густий слизовий корок шийки матки та густий липучий слиз піхви розріджується і виділяється за межі вульви у вигляді «поводків» чи тяжі в’язкого слизу, які звисають із зовнішніх стат. орг. За 5-7доби(кобили),2-3(корови), 3-4тижні(ДРХ), 24-48години(свині) до родів вим’я збільшується, наповнюється молозивом, у коней засихає навколо дійкових каналів у вигляді янтарних крапель. За 1-2 доби до родів тварина занепокоєна, оглядається на живіт, переступає з ноги на ногу, часто лягає і встає з підлоги, мукає, зниж апетит, з’являється спрага.

44. Класифікація хвороб новонароджених тварин

Пупковий сепсис, омфаліт – гостре інф.захв., обумовлене недотриманням вет-сан правил при проведенні родів та антисептичної обробки пуповини.

Омфаліт – розвиток гнійного процесу у пуповині.

Хроніосепсис – стан новонародженого, за якого він не набирає вагу при гарних умовах утримання.

Клін.ознаки – пригнічення, відмова від ссання, підв температури на 0,5-1,5С і розлади травлення. Основа пуповини тістувата, пупковий канатик потовщений, болючий. Сприяє розвитку хвороби групове утримання новонароджених, так як вони смокчуть пуповину один в одного, в наслідок чого тканини інфікуються з пуповини виділяються серозно-гнійний ексудат. Лікування – проводять хірургічну обробку рани, застосовують місцево антисептичні мазі та емульсії(йодоформ у 5% димексиді). В\в. тетрацикліни. Асфіксія – порушення або припинення дихання з моменту виходу з родових шляхів при важких родах, коли плід заземлюється і затримується у тазовій порожнині роділлі. Часто розвивається при разовому передлежанні може бути при хворобах матері(лихоманка, значна крововтрата, інтоксикація і порушення кровообігу в плаценті) за таких умов у плода рефлекторно виникають дихальні рухи, і це сприяє аспірації навколоплідних вод . Клін.ознаки – є синя і біла.

Синя – більш легка(ціаностичність слиз.об., важке дихання з хрипами, частий і слабкий пульс). Біла – слиз.об. анемічні, відсутнє дихання, слабкі тони серця, кровотеча з пуповини. Прогноз – при синюшні – може видужати, а при білій – ні. Лікування – звільненя нос. та рот. порожнини від слизу, обливають холодною водою і старанно розтирають тіло, роблять штучне дихання, розташовують в них головою, вводять 1мл 1% р-ну лобеліну, кофеїну, через пуповину вводять до 50мл 40% р-ну глюкози інтракардіально ін’єкцію р-ну адреналіну Гіпотрофія новонароджених телят

Вроджена гіпотрофія буває внаслідок недостатньої і неповноцінної годівлі тільних корів, близько родинного розведення і порушення плацентарного кровообігу плода.

Набута гіпотрофія виникає при недостатньому згодовуванні молозива і молока, утримання телят в антисанітарних умовах, холодних приміщеннях, а також причиною можуть бути незаразні та інфекційні захворювання. Клін.ознаки маса при народженні на 40-50% менша за середню масу телят даної породи. У телят широко розставленні передні кінцівки не міцно стоять на ногах, голова опущена, дрижання м’язів, малорухливість, слиз.об. бліді, шерсть рідка, суха підшкірна клітковина малорозвинена. Очі запавши, температура тіла на 1-2 С0 зниж. Серцева діяльність і перистальтика сповільнені, запори. Зниж. вміст еритроцитів, гемоглобіну, лейкоцитів. Профілактика – слідкувати за повноцінність годівлі тільних корів, особливо у сухостій, а також створювати нормальні сан-гігієн. умови утримання новонароджених. Телятам-гіпотрофікам роблять в\н гемотерапію в дозі 0.3 мл на 1 кг маси. Внутрішньо з 5-го дня після народження задають натуральний шлунковий сік два раз на день перед випоюванням молозива та молока, вводять гамаглобуліни, вітаміни .

Кровотеча із пупка зявляється внаслідок загального ослаблення телят, недостатнього дихання, коли не створюється відємний тиск у венозній системі.

Лікування накладається лігатура, розтерти тіло теляти, зробити активне штучне дихання.

Фістула урахуса характеризується тим, що у пост фетальному періоді зберігається рахус і через нього із сечового міхура виділяється сеча, яка постійно зволожує куксу пуповини.

Лікування тканини кукси старанно очищують, знезаражують, а потім накладають прошивну лігатуру.

Уроджена відсутність анального отвору і прямої кишки – вроджена виродковість, товстий кишечник закінчується сліпо.

Клін.ознаки – на місці анусу знах вирячування шкіри, через яке пальпуються калові маси, живіт збільшений, відсутній акт дефекації.

Лікування – оперативне.

Затримка меконію – основна причина недостатня кількість випоєного молозива.

Клін.ознаки – метеоризм, збуження тварини, вигинання спини, натужування, відмова від ссання.

Лікування – неглибока масляна чи мильна клізма. Пальцем, змазаним жиром звільнити від спресованих мас. Після виходу мезонія випоюють молозивом. Як проносне дають касторову олію.