Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

52.Поняття патологічні роди,класифікація,поширеність і причини патологічних родів.

Патологічні роди-це такий перебіг стадії родів,коли вони не можуть самостійно закінчитись народженням живого і здорового приплоду та своєчасним відділенням із матки фетальної частини плаценти та навколоплідних рідин.

Причини:

  • порушення анатомо-топографічних відносин між родовими шляхами і організмом плода

  • невідповідності родовогу шляху розмірам плода

  • слабості родової діяльності

  • наявності механічних перешкод в родовому шляху

  • некваліфікованого втручання у перебіг родового акту.

Класифікація:

Слабість родової діяльності-це такий стан роділлі,що клінічно проявляється недостатністю або відсутністю перейм і потуг.

Бурхливі перейми і потуги-тривалі і сильні скорочення м’язів матки(перейми) і черевного пресу (потуги) з дуже короткими проміжками часу між ними називають бурхливими.Якщо протягом 5-7сек між ними відсутня пауза,то їх називають тетанічними.

Сухі роди-виникають після передчасного розриву навколоплідних оболонок і витіканні навколоплідних рідин.При розриві оболонок в глибині родового шляху порушується динаміка розкриття шийки матки.

Звуження вульви,пердвіря піхви і піхви-це недостатність просвіту вульви або піхви для виведення нормально розвиненого плода.

Звуження каналу шийки матки-розрізняють вроджене і набуте звуження каналу шийки матки.Набуте виникає за приичин структур,про наявності рубців в стінці шийки матки,новоутворень,хронічного цервіциту,гіпертрофії шийки матки.

Спазм шийки матки-виникає за умов непогодженого скорочення мязів окремих відділів родового шляху:язи матки скорочується,виштовхуючи плід в родовий шлях але шийка матки не розширюється,а навпаки звужується.

Перекручування матки-це повертання матки навколо своєї поздовжньої осі.Перекручування утворюється до настання родів або в період розкриття шийки матки під час родів.

Затримання посліду-є патологією третьої стадії родів(послідової).За норм перебігу родів і всіх свійських тварин фетальна частина плаценти повинна відділитись від материнської одночасно з народженням плода.

53.Статевий акт,його видові особливості,статеві рефлекси.

Статевий акт(коїтус)-складний фізіологічний процес взаємодій двох різностатевих організмів,що супроводжуються виділенням самцем сперми у статеві шляхи самки(осімінення).

Статевий акт складається з комплексу безумовних рефлексів,на які нашаровуються ряд умовних рефлексів,які можуть їх підсилювати,чи навпаки,гальмувати.

Рефлекс статевого потягу(зближення)-проявляється характерною для тварин реакцією-посиленням зорових та слухових відчуттів у присутності тварин протилежної статі.Вони намагаються наблизитись один до одного обнюхати,притулитися і здійснити статевий акт.

Рефлекс ерекції-у самців проявляється сильним наповненням кровю печеристих тіл статевого члена,що надає йому пружності і сприяє введенню його у піхву самки.Спочатку наповнюється кров’ю печеристі тіла стовбура прутня,а після введення його у піхву-і голівки.

Ерекція-це фіз. Процес,під час якого через судини прутня протікає крові у дек.разів більше,ніж під час статевого спокою. Внаслідок,скорочення сіднично-печеристого та цибулинно-печеристого м’яза корінь прутня притискається до сідничних кісток і відплив крові від нього затримується. Кров’яний тиск у артерії прутня при цьому різко підвищується до 3/5 тиску у аорті,тоді під час стат.спокою він буває вдвічі нижчим.

У самок рефлекс ерекції проявляється посиленням приливу крові до стат.органів,внаслідок чого виникає гіперемія слиз обол вульви,присінку,піхви та шийки матки;Печеристі тіла клітора та присінку наповн кровю,що обумовлює зіяння стат.щілини.

Обіймальний рефлекс-чітко виражений у самців,особливо у жеребців та кнурів.Наблизившись до самки,вони стрибають на неї і фікс на ній передніми кінцівками.

У самок обіймальний рефлекс прояв непротивленням стат акту,намаганню самцю зробити садку.Вона допускає його до себе і наче зосереджується на стат акті.

Парувальній рефлекс-у самців прояв штовхальники рухами крупа,що забезпечують сприйняття рецепторами шкіри прутня терм та мех. Подразнень,які виникають під час тертя об слиз обол піхви.

У самок парувальний рефлекс прояв характерною позою,яка є найсприятливішою для тісного контакту її гені талій зі стат членом самця.самка при цьому піднімає хвіст,відводить його на бік,вигинає спину у неї періодично скорочується мускулатура вульви,піхви та матки,окремих груп мязів тулуба.

Рефлекс еяколяції-проявляється у самців скороченням м’язів стат апарату,які забезпечують виведення сперміїв і секретів дод залоз іх стат сист самця.

У самки рефлекс еяколяції полягає у виділенні секрету залоз гені талій,яке перебігає у 2 фази:споч виділ секрет вестибул залоз,а тоді наступає сильне судорожне скорочення мускулатури матки та шийки матки.Внаслідок чого з її просвіту виштовхується тічків слиз.

Видові особливості:

Звод до різної тривалості і різного прояву у тварин,що перш за все зв’язане з морфо-фізіологічними особлив стат системи,концентрації гормонів у крові,ступенем готовності тварини до спарування,силовою акт у окремих стат рефлексів.

За специфічністю прояву стат акту тварин ділять на 2 групи:з піхвовим та матковим типом осімення.У тварин з піхв типом осіменіння до яких належить рогата худоба,кролі стат акт короткий.Секрети дод стат залоз виділяються синхронно,об’єм еякуляту малий,він попадає під час еяколяції на шийку матки.

Так у бугая,барана та цапа стат акт тривалістю 2-10 сек,зразу після ерекції та садки самець вводить прутень в гені талії самки і робить характерний поштовх крупом під час якого виштовхується сперма .

У тварин з матковим типом осіменіння коні,свині,собаки,лисиці стат акт тривалий,секрети дод стат залоз виділ асинхронно,сперма вводиться безпосередньо в матку.

У жеребця стат збудження прояв досить інтенсивно,він ірже,переступає ногами,намагається наблизитися до кобили.При цьому у нього прояв ерекція кавернозних тіл стовбура стат члена,після чого він робить садку і здійснює парувальні рухи тулуба.через 5-10 сек наступає еякуляція.Під час оргазму парувальні рухи сповільнюються,ознако. Еяколяції є ритмічні скорочення мязів промежини та хвоста.Після закін оргазму жеребець заспокоюється і опускається з самки.Заг трив стат акту 1-3 хв.

У свиней відзначається найдовшою протяжністю до 10-15 хв.Після садки кнур виводить прутень з препуційного мішка,ввод його в гені талії самки,а тоді прояв парув рефлекс,наступає еяколяція,яка трив 7-8 хв.

Парув рефлекс прояв у пса дек-ма сильними штовхальники рухами.Після еяколяції пес важко дихаючи дещо відпочиває на спині у суки,а тоді намагається з неї злізти.

У котів підготовка самця до стат акту займає 1-5 хв,він захоплює кішку за шкуру потилиці,притискає її донизу,розставляє задні кінцівки на боки і вводить прутня у піхву під кутом 20-30 градусів,до низу від горизонт лінії.При цьому він наносить больові подразнення піхві наявними на голівці прутня роговими зубцями.У відповідь кішка видає характерний писк а кіт-бурчить.Трив коїтусу з моменту введення прутня у піхву становить 5-10 сек.