Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

49. Підготовка тварин до родів,догляд за новонародженими і породіллю.

Підготовка тварин до родів. У кожному тваринницькому господарстві треба мати родильне відділення, що сприяє нормальному забезпеченню перебігу родів, є ефективним заходом профілактики захворювань породіль і новонароджених, і дозво- ляє кваліфіковано надавати акушерську допомогу.Це приміщення має бути теплим, сухим і мати вентиляцію. Під однією покрівлею з родильним відділенням відводять приміщення для ново- народжених телят (профілакторій). Профілакторій повинен бути ізольованим від при- міщення для породіль. Новонароджені перебувають у ньому не менше 10 днів.У родильне відділення тварин переводять з появою ознак наближення родів. Пе- ред цим тварину треба старанно почистити, зовнішні статеві органи, промежину, хвіст та частину крупа обробити слабким дезрозчином, копита вимити. Тут тварина повинна перебувати не менше 5–7 днів при нормальному перебігу родів та післяро- дового періоду.

Перед переведенням нової тварини у родильне відділення станок або денник для неї слід продезінфікувати і покласти свіжої підстилки, яку треба міняти щоденно. Після народження плода у породіллі звичайно настає період спокою. Потуги при- пиняються, і тварина стоїть або лежить спокійно, захоплена турботою про новонаро- дженого.

Надалі треба продовжувати нагляд за відходом посліду. Ні в якому разі не можна прискорювати відокремлення посліду потягуванням його за ті частини, що виступа- ють з родових шляхів. Не рекомендується і відокремлювати штучно послід до певного часу, бо таке втручання без потреби травмує матку.

З першими ковтками слини і молозива у травний канал новонароджених попадає мікрофлора, тому дотримання ветеринарно-санітарних правил має велике значення. Попадання патогенної мікрофлори може призвести до захворювання новонародже- них. В нормі у травному каналі поступово розвивається переважно молочнокисла мікрофлора.

50.Основні заходи аліментарної неплідності.

Основними заходами для запобігання аліментарної неплідності є повноцінна годівля тварин з врахування їх фізіологічного стану,продуктивності і характеру використання, збалансований за білками,жирами,вуглеводами,вітамінами та мікро- і макроелементами раціон, регулярний моціон та випасання.

51. Зберіг сперми при -196

У практиці тваринництва нині користуються короткотривалим зберіганням спер- ми при температурі 2–5 °C (бугаїв – до 72 год., баранів – до 24 год., жеребців –до 48 год.), короткотривалим зберіганням при температурі 16–20 °C (кнурів – до 72 год.) і тривалого зберігання – у парі рідкого азоту при –196 °С.зберіганні сперми у гли- боко замороженому стані. Воно дозволяє рівномірно використовувати протягом року плідників, повністю використовувати сперму на пунктах і створювати її запаси (банки сперми) на племпідприємствах; створюються необмежені можливості для племінної роботи, оскільки сперма тепер може транспортуватися на безмежні віддалі, включа- ючи й міжнародну торгівлю; її можна зберігати десятки років; спрощується й оцінка плідників за якістю нащадків.

Для захисту сперміїв від кристалізації води до складу розріджувача вводять кріопро- тектори (гліцерин, лактозу, сахарозу чи рафінозу). сперму бугаїв заморожують у формі не облицьованих чи облицьованих гранул, у поліпропіленових соломинках, полістиролових піпетках. необлицьовані гранули незахищені від мікробного забруднення.

Сперму жеребця для заморожування розріджують лактозо-хелато-цитратно-жовт- ковим середовищем у 5 разів, розфасовують у поліпропіленові трубки місткістю 10 мл, охолоджують і заморожують.

Для перевезення сперми у рідкому азоті (–196 °C) користуються спеціальними чи алюмінієвими двостінними посудинами з вакуумно-порошковою або багатошарововакуумною ізоляцією, місткістю від 4 до 50 л рідкого азоту (АТ–6, СДС–20, “Хар- ків–30”, “Харків–34А”).

Посудини Дьюара із замороженою спермою необхідно зберігати у добре вентильо- ваному приміщенні біля вікна, щоб можна було доливати рідкий азот через кватирку. За півгодини до роботи приміщення вентилюють. Заповнюють порожні посудини Дьюа- ра рідким азотом поступово, через гнучкий шланг, опустивши його наконечник до дна посудини. Ні в якому разі при цьому не можна заглядати у горловину посудини.

У процесі тривалого зберігання рідкого азоту в ньому поступово накопичується кисень (який підтримує горіння), тому через кожних 15–20 заправок зливають у без- печному місці зріджений газ і заповнюють посудину свіжим азотом.

Не можна закривати посудину Дьюара герметично, тому що під впливом випаро- вування рідкого азоту у ній виникає високий тиск, який може зірвати посудину. Не можна також користуватися посудиною Дьюара, горловина та верхня частина якої вкрилася льодом. Один – два рази на рік посудини відігрівають, очищають від домі- шок і дезінфікують.