Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

47. Стадії родів та видові особливості перебігу їх у тварин.

Стадії родів

а) підготовча або стадія розкриття шийки матки;

б) стадія виведення плода або родова;

в) послідова або стадія виведення посліду.

Підготовчий період або стадія розкриття шийки матки розпочинається з появи перших перейм, входження плоду з плідними оболонками в шийку,піхву та присінок – закінчується ця стадія розривом плідних оболонок.

Стадія виведення плода або власне роди- до перейм приєднуються потуги. Плід клтнюється в родові шляхи і передлежачі органи просуваються в напрямку вульви,в подальшому плід проштовхується через щілину вульви (прорізування).Закінчується ця стадія виведенням плода і розривом пуповини.

Послідова стадія – перейми і потуги слабшають,призводять до виділення залишків плідних оболонок(послід). При затягуванні родів проводять дослідження родових шляхів та розташування плоду,дотримуються правил асептики і антисептики. Послід виділяється звичайно після виходу плода у кобил через 3–15 хв., у дрібних жуйних тварин – через 2–4 години, у свиней – через 0,5–1 годину і тільки в корів може затримуватися до 6 годин і більше.

Кобила. Перша стадія-2-4 год до 12 годин, виведення пло- да – 15–30 хв., послідова від 5–15 до 30 хв.; разом роди тривають 12–18 годин.

Корова. Стадія розкриття шийки матки 6-12–(24) годин, на- родження плода – 40 хвилин(4 год); послідовастадія 30 хв-6 год; разом роди трива- ють – 36–48 годин.

ДРХ. Стадія розкриття шийки матки 3-9 год(12), народження плода – 1-6 год, виділення посліду – 2–4 години; разом роди тривають 24–30 годин.

Свиня. Стадія розкриття шийки матки триває 8-12 годин, стадія народження плодів залежить від кількості поросят і триває від 2 до 6 годин, а іноді затягується до 24-х годин і довше.

Сука і кішка. Стадія розкриття шийки матки триває від 3 до 10 годин, виведення плодів – від 1 до 6 годин; роди тривають 12–16 годин.

48. Неплідність внаслідок загального голодування,не повноцінності раціону щодо вуглеводів вітамінів мінеральних речовин макро- мікроелементів.

Неплідність- тимчасова чи постійна нездатність тварини до відтворення нащадків.

Аліментарна неплідність- розлади відтворення тварин на грунті загальної чи якісної неповноцінності їх годівлі.

Постійне недогодовування тварин – загальне чи за окремими речовинами (білки, жири, вуглеводи та ін.) призводить до того, що в організмі невистачає необхідних ре- човин для забезпечення його життєдіяльності. Відбуваються зміни в роботі серцево-судинної системи, обміну речовин, виникають набряки кінцівок, підгрудка, нижньої черевної стінки; знижується актив- ність вегетативної нервової системи, відбувається атрофія статевих та ендокринних залоз, наступає анафродизія або статеві цикли бувають неповноцінними, наступають атрофічні зміни в яєчниках, настає гіпотрофія і атрофія статевих залоз, розлади в системі нейро- гормональної регуляції статевих органів, що клінічно проявляється порушенням рит- му статевого циклу і неплідністю. За недостатнього постачання тварин вітамінами (А, В, Е, С.) порушується функція ферментів і гормонів, що негативно відбивається на морфології яєчників і матки, гальмуються процеси їх нейрогуморальної регуляції. Клінічно такі розлади проявляються неповноцінним статевим циклом з анафродизією або німфоманією. При дефіциті вітаміну Д у тварин наступають аборти. Дефіцит кальцію і фосфору або їх порушене співвідношення, особливо при недо- стачі вітаміну D, викликає у корів розвиток остеомаляції і остеопорозу.

При дефіциті марганцю гальмується статеве дозрівання тварин, ріст, розвиток і дозрівання фолікулів у дорослих самиць, виникають аборти.

цинк активізує функцію багатьох ферментів і впливає на обмін і продукцію гормонів та функцію яєчників.

При гіпокобальтозі порушується синтез нуклеїнових кислот, м’язових білків, ак- тивність гідролітичних ферментів, що зумовлює гіпофункцію матки, затримання по- сліду, субінволюцію матки та розлади відтворної здатності тварин.