Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

78.Гіпофункція яєчників. Діагностика, лікування та профілактика

ГЯ - Стан яєчників, при якому порушується генеративна і ендокринна функція. Часто діагностують весною, особливо у корів-первісток.

Діагностика : за аналізом раціону, перебігу вагітності і післяродового періоду. На підставі ректального дослідження і біохімії крові, визначення рівня прогестерону.

Лікування : Тканинна, вітамінна (А,Д,Е), фізіотерапія, гормональні препарати (СЖК, хоральний гонадотропін, релізінг гормон).

Профілактика : ВРХ за місяць до і через 2 тижні після родів вводять 50 мікрограм сульфагону. Спілкування з самцем-пробником, Збалансований раціон, освітлення приміщень,особливо взимку.

79.Кісти яєчників. Діагностика, лікування та профілактика

Фолікулярні кісти – персистентний фолікул, що не овулював і в якому загинула яйцеклітина, стінка фолікула перетворилась на капсулу в наслідок проростання сполучної тканини. Порожнина заповнена водянистою рідиною з естрогеном. За довготривалого існування кісти порушується секреція гормонів яєчниками, настає гіперплазія ендометрію.

Кіста жовтого тіла – при пальпації відчувається флуктуація, кіста наповнена рідиною з прогестероном. Тварини спокійні. Кіста жовтого тіла не впливає на ритм і якість статевих циклів.

Діагностика: на підставі клінічних ознак. У яєчнику виявляють міхурець з напруженою стінкою, порушується статевий цикл. При пункції – в фолікулярній рідині високий вміст естрогену.

Лікування : Розчавлювання(фолікулярні кісти), масаж яєчників, оваріоектомія, пункція за Тарасовичем або Мартиновим. Активний моціон, спілкування з самцем-пробником.

80.Тканинна терапія. Її застосування в акушерстві та гінекології

ТТ – спрямована на лікування, стимуляцію регенерації, підвищення резистентності організму. Для виготовлення тканинних препаратів використовують тканини рослин і тварин, що пройшли біохімічну перебудову під впливом несприятливих факторів.

Застосування : посилюють виділення лохіїв, стимулюють дозрівання фолікулів, прискорюють інволюцію матки, поліпшують запліднення. Лікують кісти і дистрофію яєчників