Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

54 Порушення динаміки родової діяльності

Слабість родової діяльності – це такий стан роділлі, що клінічно проявляється недостатністю або відсутністю перейм і потуг. Слабість най- частіше у весняний період.і у більшості випадків ускладнюється патологією другої і третьої стадії родів та перебігом післяродового періоду, а також народженням мерт- вих плодів, крововиливами в мозок, ранньою післяродовою смертністю і виникнен- ням пневмонії. Розрізняють первинну і вторинну слабість родової діяльності.

Причини : первинні – неповноцінна годівля і відсутність моціону у вагітних, надмірне накопи- чення рідин, багатоплідність, субклінічні запальні процеси статевих органів; захво- рювання інших органів, що супроводжуються гіпоксемією і гіпоксією; вторинні – на- явність рубців, що утворюються в просвіті родового шляху, невідповідності розмірів плода і таза роділлі, неправильного членорозташування частин тіла плода в матці, передчасного відходження навколоплідних рідин.

Симптоми. При первинній слабості родової діяльності: неспокійна поведінка роділлі, викликана рухами плода в матці; навколоплідні рідини відійшли або неро- зірваний плодовий міхур находиться в родових шляхах; перейми і потуги відсутні. Вторинна слабість виникає після тривалих нормальних або енергійних перейм і по- туг, що не увінчалися народженням плода: плодовий міхур розірваний, навколоплідні рідини відійшли, у родових шляхах находяться частини тіла плода, роділля лежить, загальний стан пригнічений. У сук і кішок загальний стан майже не змінюється, вони спокійні, їдять, граються.

Лікування. Сучасні методи лікування можна розділити на 4 групи: механічні(масаж живота, у напрямку виходу плода із родових шляхів, дійок і шийки матки.), фізіо- терапевтичні(Найчастіше застосовують сухе тепло на ділянку крижей (грілки з піском, висівками, промені лампами).), гормональні та медикаментозні(собакам вводять окситоцин по 2,5–5 ОД з проміжком 30–25 хвилин; Коровам внутрішньовенно вводять 100–150 мл 40 % розчину глюкози з 20–25 ОД окситоцину).

Бурхливі перейми та потуги. Тривалі і сильні скорочення м’язів матки (пере- йми) і черевного пресу (потуги) з дуже короткими проміжками часу між ними нази- вають бурхливими. Якщо протягом 5–7 сек. між ними відсутня пауза, то їх називають тетанічними (tetania uteri).

Причини. Неправильне членорозташування органів плода, невідповідність родо- вого шляху і розмірів плода, перешкоди на шляху виведення плода із родових шляхів, застосовування розчину прозерину для стимуляції родової діяльності, переповнення шлунково-кишкового тракту, затримання сечі, збудження тварин.

Симптоми. Одночасні перейми і потуги підтримують роділлі у напруженому стані: у стоячих – кінцівки розставлені, хребет зігнутий дугою, хвіст піднятий, очні яблука випучені, язик висолоплений, вони стогнуть, ревуть; у лежачих – кінцівки ви- тягнуті, напружені, шия витягнута; як у лежачих так і у стоячих роділль – випинання ануса, стінки передвер’я піхви, витікання навколоплідних рідин.

Ускладнення. Після тривалих перейм і потуг настає втома роділлі, що проявля- ється ослабленням родової діяльності; може виникати розрив стінок матки або піхви; внаслідок тривалого перетискання судин пуповини настає гіпоксія і смерть плода.

Лікування. Прив’язаних тварин відв’язати, дати їм можливість вільно рухатись; під таз лежачої тварини підкладають мішок з соломою, роблять масаж черевної стінки, застосовують тепло на крижі. Сакральна епідуральна новокаїнова анестезія, епіплев- ральна новокаїнова блокада за В. В. Мосіним; коровам вливають – 1,5–2,5 л горілки перорально; внутрішньом’язово вводять розчин 2,5 %-го аміназину: кобилам і коро- вам – 10–15 мл, сукам – 2–3 мл, кішкам – 1 мл; сукам і кішкам – перорально вливають 50–100 мл фізіологічного розчину натрію хлориду з додаванням платифіліну