Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_ekzamen_po_akusherstvu.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
17.03.2017
Размер:
299.69 Кб
Скачать

16. Субклінічний мастит, етіологія, патогенез, діагностика

Мастит може перебігати без видимих клінічних ознак. Причини: незавершене лікування клінічних маститів, підвищ вакуум при машинному доїнні, пропуски доїння, неповне видоювання, неправильний запуск, інтоксикації, умовно патогенна та стороння мікрофлора.

Патогенез: зазнач чинники обумовлюють зниж місцевого імунітету та виникнення прихованої форми запалення з відповідними змінами фізико-хім власт та якісного складу молока.

Симптоми: поступове зниження молокоутворення(основна ознака), атрофія ушкодж частки. При старанній пальпації – набряк та деяка асиметрія. Звуження дійкового каналу. У молоці(рідке) дрібні згустки та пластівці після відстоювання.

Діагностика:органолептична оцінка(виявлення згустків при проціджуванні);

експрес-метод з мастидином(у здорових суміш однорідна, світло-бузкова; ++слабке желе;+++темний згуст,наполовину вигорю паличкою;++++повністю вигорт з пласт), димастином(норм молоко – оранжеве, при маститі яскраво червоне), бромтимолом(нормальне – жовтий, мастит - зелене) та контрольними пластинками;

проба відстоювання(у пробірку 10-15 мл – у холод на 16-18 год- вершки більше15мм- немає маститу, менше 5 – є мастит);

підрахунок кількості соматичних клітин(в нормі до 500000).

17. Плацента, її структура і функція

Плацентою називають комплекс тканинних утворень, що розвиваються з судинної оболонки плода та слизової оболонки матки, який забезпечує зв’язок плода з матір’ю, його живлення. Вона забезп: гомеостаз внутр серед матері та плода, двосторонню проникність пож реч та продуктів обміну, ферментативні та синтетичні процеси, захисну функцію. Види плацент за характером будови: розсіяна(вся поверхня хоріону вкрита ворсинками; у коней, свиней) Котиледонна(множинна, на хоріоні згруповані розгалужені ворсинки, на слиз об матки – карункули; врх)

Зональна(поясоподібна; суки, кішки)

Дископодібна(примати, гризуни)

За типом зв’язку: епітеліохоріальна(ворсинка +матковій епітелій, який продукує ембріотроф;коні), десмохоріальна(ворсинка+сполучна тканинна матки без епітелію; жуйні), ендотеліохоріальна(ворсинка+ендотелій судин матки; м’ясоїдні), гемохоріальна(ворсинки занурені в судини і омиваються кров’ю матері; примати).

18. Лікування тварин хворих на мастит

Принципи:

1 раннє лікування

2 ізоляція, ручне доїння, з ураж част доїти в останню чергу в окремий посуд

3 комплексна терапія

4 перед процедурами промити вим’я

5 загальне поліпш умов утрим та год

Серозний:перед здоюванням окситоцин(5-6 од на 100 кг), якщо утруднене в порожнину вводять50-60 мл натрію гідрокарбонату 25градусов, масаж и через 20 хв здоюють;масаж знизу догори3-5 р/д з протизапал мазями; в преші доби холод, з 3-5 – тепло; специфічні їн’єктори у молочну цистерну(ампілокс, мастилекс, мастисан А,Б)антибіотики(3-4 тис од/кг інтрацистернально), сульфаніламіди, нітрофурани; новокаїнотерапія лише на початку захворювання(внутрішньоцистернально 100мл через 12год, в/в через 24-48год; блокада за Логвіновим до 200мл, за Башкіровим, Мосіним,Магдою; глюкоза, хлористий кальцій.

Катаральний: аналогічне, можна вводити антибіотики по 100-300 тис од у 50-80мл 0,5% новокаїну ,ферментні препарати мікробного походж(біосан СВ, ендобактерин, лізомаст)

Фібринозний – масаж протипоказаний

Гнійний: здоюв через кожні 2год, холодні зрош поверх ураж частки, інтрцистернально 1-2% натрій карбонат за 15-20 хв до доїння, введ окситоцину,після здоювання у цистерну 1-2 р/д масти сан, мастику, мастицид або антибіотики. Автолактотерапія.

Специфічні – усунути причину