Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_grupa_shpori_z_ekzamenu_sotsializatsiya_1.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
18.03.2017
Размер:
94.1 Кб
Скачать

17. Види поселень та їх вплив на соціалізацію. Сільські поселення та соціаліз.

А. Мудрик характеризує вплив регіону на соціалізацію через конкретний вид поселення-обмежена територія постійного місця проживання соціально-структорованої спільності людей. Мудрик виділяє 4 групи поселення які можна розглядати через призм впливу на соціалізацію особистості:сільські, міські, малі міста та селища. Сільські поселення. Для них характерні: відносно мала щільність населення і стабільність складу;мало різновидів видів трудової діяльності;погано розвинута сфера побутового обслуговуваня;майже повна відсутність установ культури і обмеженні можливості для проведення дозвілля.

Село як мезофактор соціалізації,характеризується особливим сільським способом життя. Його риси: тісний зв’язок з аграрними,обрядовими,природними циклами; розміреність,неквапливість,природо доцільність;особливості сільської праці;публічний характер життя,несприйняття ‘’закритої’’окремої родини;відвертість у спілкуванні. Результатом цього є те,що в сільських поселеннях дуже сильний соціальний контроль за життям і поведінкою людини. Сільська сім’я відіграє в життя і соціалізації свої членів значну більшу і дещо іншу роль,теж міська,оскільки в ній,зазвичай,зосередженні і праця і відпочинок,і найбільш значущі соц. зв’язки людини. Особливу роль у соц. сільських жителів грає постійно зростаючий вплив міста на село. Вплив міста йде в результаті міграційних процесів. Це впливає на соц. психологічну атмосферу життя. У сучасних сільських поселеннях під впливом сучасної соц. ,на думку Мудрика формуються 2 типи особистості: 1)особа,орієнтована на сільський спосіб життя і яка має позитивне відношення до села; 2)особистість урбаністично орієнтована, з негативним відношенням до села і сільського способу життя. Це ті,хто при нагоді вважав за краще б жити в місті. Поселення будь якого вигляду в просеці соціалізації людини виступає як:матеріальне і соціо-культурне середовище, що надає різні умови для його становлення і розвитку, умова, що обумовлює можливість і міру соціальної мобільності і свободи вибору в різних сферах життєдіяльності, система ситуацій,що визначають напрями і способи самовизначення і самореалізації, певний тип свідомості і межа самореалізації.

18. Види поселень та їх вплив на соціалізацію. Селище та соціаліз.

А. Мудрик характеризує вплив регіону на соціалізацію через конкретний вид поселення-обмежена територія постійного місця проживання соціально-структорованої спільності людей. Мудрик виділяє 4 групи поселення які можна розглядати через призм впливу на соціалізацію особистості: сільські, міські, малі міста та селища. Селище-абсолютно відносно територіально обмежена концентрована форма розселення людей відокремлених від сільського способу життя і не укорінених у міському способі життя, позбавлених опори на історичні традиції, властивої жителям малого міста. Мудрик виділяє типи селищ: робітничі, приміські(жителі працюють в місті) селища великих міст, в яких живуть робітники одного заводу, переселенські, вимушених переселенців і біженців з ‘’гарячих точок ‘’і екологічно забруднених територій. Селища створює специфічні умови для соціалізації своїх жителів. Соц селищного жителя відбувається у взаємодії з системою стосунків, норм, цінностей звичаїв, традицій. У селищі немає анонімності. Життя кожного відкрите для оточуючих. В селищах підлітки і молодь збиваються у власні групи, які наслідують віяння,про які дізнаються з різних комунікацій. Селище як вид поселення надає своїм жителям більші можливості ніж село для соціальної мобільності. Поселення будь якого вигляду в просеці соціалізації людини виступає як: матеріальне і соціо-культурне середовище, що надає різні умови для його становлення і розвитку, умова, що обумовлює можливість і міру соціальної мобільності і свободи вибору в різних сферах життєдіяльності, система ситуацій, що визначають напрями і способи самовизначення і самореалізації, певний тип свідомості і межа самореалізації.