Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika pidpriemstv tyrizmy i got gosp - MO -....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Семінарське заняття №6

Тема 7. Управління доходами підприємств туристичної індустрії

Мета: закріпити знання щодо оцінки складу, структури та критеріїв оптимізації доходів підприємств туристичної індустрії.

Питання для обговорення

  1. Осо­б­ли­во­с­ті фо­р­му­ван­ня маржинального доходу ту­ри­с­ти­ч­ної фірми.

  2. Характеристика факторів, які впливають на динаміку доходів підприємств готельного та ресторанного господарства, методи визначення їх кількісного впливу.

  3. Методи планування та шляхи оптимізації доходів на підприємствах галузі туризму.

Практичні завдання:

  1. Провести оцінку фо­р­му­ван­ня маржинального доходу та ма­р­жі діючого ту­ри­с­ти­ч­но­го підпри­єм­с­т­ва.

  2. Проаналізувати вплив основних факторів на динаміку та структуру доходів діючого готельного підприємства.

Література: 2,6,10,14,19,21,24,38

Семінарське заняття №7

Тема 8-9. Управління поточними витратами та собівартістю послуг на підприємствах туристичної галузі. Управління прибутками та рентабельністю підприємств туризму

Мета: закріпити знання щодо оцінки складу, структури та критеріїв оптимізації економічних показників діяльності туристичного підприємства.

Питання для обговорення

  1. Класифікація витрат, що відносяться на собівартість послуг.

  2. Шляхи зниження собівартості послуг туристичної індустрії сучасних умовах за рахунок врахування факторів зовнішнього і внутрішнього середовища.

  3. Види прибутку та рентабельності підприємств туристичної індустрії, фактори їх зростання.

Практичні завдання:

  1. Визначити склад, структуру та критерії оптимізації по­то­ч­них ви­трат і собівартості послуг діючого ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­ємст­ва.

  2. Оцінити динаміку при­бу­т­ків діючого ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­єм­с­т­ва, дже­ре­ла їх формування.

  3. Оцінити кількісний вплив основних факторів на динаміку прибутків і рентабельності функціонування діючого туристичного підприємства.

Література: 2,6,9,10,16,17,18,21,24,30,33,34,37

6. Індивідуально-консультаційна та самостійна робота студентів

6.1. Загальні положення

Самостійна робота студентів з дисципліни "Економіка підприємств туризму і готельного господарства" складається з підготовки до лекцій, семінарських і практичних занять, виконання індивідуальних домашніх контрольних робіт згідно з програмою курсу, тематикою семінарських і практичних занять, а також участі в науково-дослідній роботі КУТЕП у формі участі в студентських наукових гуртках, у виконанні госпрозрахункових та держбюджетних наукових робіт, договорів про творчу співдружність з підприємствами сфери туризму і написання рефератів з науково-дослідної роботи. Теми індивідуальних домашніх контрольних робіт і рефератів з науково-дослідної роботи узгоджуються з викладачем.

При виконанні індивідуальних домашніх контрольних робіт і написанні рефератів з науково-дослідної роботи використовуються матеріали лекцій, семінарських і практичних занять, результати власних наукових досліджень, список рекомендованої літератури. У процесі обробки і узагальнення теоретичних матеріалів та фактичних даних студенти набувають навички особистої творчості, обґрунтування власних висновків і пропозицій у письмовій формі.

З метою поглиблення теоретичних знань та набуття студентами практичних навичок з конкретних питань дисципліни «Економіка підприємств туризму і готельного господарства» проводяться індивідуальні консультації викладача по темах дисципліни.

Індивідуальна робота передбачає виконання студентом дослідницької роботи на обрану тему. Робота може мати такі форми:

Реферат – коротке повідомлення в письмовій формі або у формі публічної доповіді змісту книги, наукової статті, проблеми, результатів наукового дослідження; доповідь на наукову тему, що висвітлює її на основі огляду літератури чи інших джерел, що включає основні відомості та висновки, а також кількісні та якісні дані про об’єкт, що описується.

Міні-реферат.

Есе (фр.essai-спроба) – прозаїчний твір невеликого об’єму і вільної композиції, в якому висловлюється власні враження і думки з конкретного питання, в якому немає завчасного претендування на певне трактування предмета. Есе передбачає нове, суб’єктивно забарвлене слово про що-небудь і може мати філософський, історично-біографічний, публіцистичний, літературно-критичний, науково-популярний або часто белетристичний характер. Стиль есе відрізняється образністю, афористичністю та установкою на розмовну інтонацію та лексику. Він здавна формувався у творах, де на першому плані була особистість автора.

Вимоги до виконання індивідуальних робіт:

- роботи подаються у друкованому вигляді;

- використання новітніх джерел інформації та сучасної літератури;

- виведення власної думки, висновків та пропозиції, а також міркувань, стосовно заданої теми;

- розкриття теми;

- має містити список використаних джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]