Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроеконом_ка Конспект Лекц_й новий(I-VIII).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Тема 11. Валютний ринок.

  1. Попит на національну валюту за рахунком поточних операцій. Крива попиту та її екзогенні чинники.

  2. Пропозиція національної валюти за рахунком поточних операцій. Крива пропозиції у випадках високо- та низькоеластичного попиту на імпортні товари, її екзогенні чинники.

  3. Чистий попит за рахунком руху капіталів. Крива чистого попиту та її екзогенні чинники.

  4. Механізм досягнення ріноваги на валютному ринку.

  5. Валютні режими та валютна інтервенція. Вплив валютної інтервенції на грошову масу. Стерилізація.

1. Попит на національну валюту за рахунок поточних операцій. Крива попиту та її екзогенні чинники.

Крива попиту та її екзогенні чинники.

В даній темі розглядається модель валютного ринку як в довго так і в короткостроковому періоді. В даній моделі використовуються номінальні величини.

М – обсяг національної валюти, що обертається на вітчизняному валютному ринку.

е – номінальний валютний курс

D - крива попиту на національну валюту по рахунку поточних операцій.

Розглянемо: нехай курс національної валюти ↓, тоді ціни на вітчизняні товари в перерахунку на іноземну валюту стануть нижчими; попит на ці товари з боку іноземних покупців ↑, а відповідно їм потрібно буде більше валюти, щоб купити ці товари. Таким чином крива має від’ємний характер.

Ця крива може зрушуватись, а саме: якщо в країні, що рзійснює торгівлю з донною країною відбувається економічне зростання, то їх господарські суб’єкти будуть ↑ попит на товари, зокрема, на імпортні товари. Внаслідок цього крива D рухається вправо. Отже ця крива відображає експорт товарів в номінальному вираженні.

2. Пропозиція національної валюти за рахунок поточних товарів. Крива пропозиції у випадку високо- та низькоеластичного попиту на імпортні товари. Її екзогенні чинники.

Крива пропозиції національної валюти за рахунком поточних операцій будується виходячи з припущення, що пропозиція національної валюти надходить з боку вітчизняних імпортерів іноземних товарів.

Нехай курс національної валюти ↑, в результаті іноземні товари в перерахунку на вітчизняну валюту стають дешевшими; попит на такі товари зростатиме. Але обсяг національної валюти, який треба буде обміняти вітчизняним імпортерам буде залежати від еластичності їх попиту на імпортні товари. Можливі 2 випадки:

  1. Нехай попит на імпортні товари є високо еластичний, тоді фізичний обсяг імпорту буде зростати швидше ніж знижується його ціна в національній валюті.

В результаті вартість імпорту в національній валюті ↑. Т.чином в цьому випадку крива пропозиції матиме додатній характер.

  1. Нехай попит на імпортні товари є низько еластичним, тоді фізичний обсяг ІМ буде зростати повільніше, ніж буде знижуватись його ціна в національній валюті.

В результаті вартість імпорту в національній валюті буде зменшуватись. Крива пропозиції буде мати від’ємний нахил.

Ця крива має зрушитись в наслідок зміни обсягу вир – ва в даній ураїни. А саме, якщо в країні відбувається економічне піднесення, то попит на товари ↑, в результаті S рухатиметься вправо.