Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з виробничої практики бакалаври....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Модуль 1. Породи великої рогатої худоби, свиней, овець та коней

Матеріали та обладнання

Тварини: велика рогата худоба різних порід (чорно-ряба, поліський м'ясний тип), свині, вівці, коні; племінні книги, племінні картки тварин, племінні свідоцтва, матеріали бонітування тварин, мірні інструменти, альбоми порід.

Зміст та методика проведення заняття

Керівник практики перед початком занять знайомить студентів з класифікацією та господарсько-корисними ознаками найбільш розповсюджених порід в Україні по літературним джерелам, фотографіям з "Альбому порід" та безпосереднього огляду та оцінки тварин на навчальній фермі. Після цього студенти розподіляються на підгрупи, отримують індивідуальні завдання по оцінці великої рогатої худоби, свиней, овець та коней по такій формі: порода, напрямок продуктивності, походження, час та місце створення, продуктивність, жива маса, вгодованість, забійний вихід. Шляхом безпосереднього огляду описуються статі екстер'єру, проводяться проміри.

По закінченні заняття проводиться перевірка результатів роботи та опитуваннястудентів.

Модуль 2. Мічення сільськогосподарських тварин

Матеріали та обладнання

Інструменти для мічення тварин (щіпці для вищипів, та пробивання отворів на вухах, щіпці для татуювання, клейма для випалювання номерів на рогах, для мічення холодом, пластмасові бирки, ошийники). Тварини: велика рогата худоба, свині, вівці.

Зміст та методика проведення заняття.

Розробка системи присвоєння індивідуальних номерів залежить від виду тварин та конкретних умов господарювання. В практиці тваринництва застосовуються різні способи мічення тварин: мічення вищипами на вухах, мічення татуюванням, випалювання номерів на рогах, мічення холодом, бирками, ошийниками та інші. Вибір того або іншого способу залежить від мети та тривалості використання тварин, умов утримання, та інші.

Перед початком занять викладач знайомить студентів з способами та організацією мічення тварин, ключами читання міток, системою присвоєння номерів в залежності від виду тварин, конкретних умов господарювання, технікою мічення, правилами користування інструментами, перевагами та недоліками різних способів мічення.

Після цього студенти розподіляються на підгрупи, отримують індивідуальні завдання по і на живих тваринах різних видів вивчають способи мічення, отримують практичні навики мічення та читання номерів, а також переваги та недоліки різних способів мічення. Результати роботи описуються у щоденнику.

По закінченню заняття викладач проводить перевірку виконаної роботи і проводить опитування.

Модуль 3. Зоотехнічний і племінний облік в тваринництві.

Матеріали та обладнання

Форми зоотехнічного і племінного обліку в скотарстві та свинарстві, документи по обліку поголів'я, звіт про рух поголів'я, документи по обліку кормів.

Зміст та методика проведення заняття.

Правильно поставлений облік на фермах дає надійну допомогу спеціалістам при керуванні процесом виробництва та прийманні вірних рішень при владанні технологічних процесів у різних галузях. Виробничо-зоотехнічний облік проводиться за спеціально установленими формами.

На початку заняття керівник практики - знайомить студентів з основними формами обліку і особливостями його ведення на товарних та племінних фермах, з розподіленням основних форм обліку на різні групи у відповідності з призначенням. На наступному етапі студенти розділяються на підгрупи, кожній підгрупі видається індивідуальне завдання. У робочі зошити та щоденник студенти записують основні форми обліку у відповідності з призначенням.

1. Документи загальні для всіх видів тварин:

Документи по обліку поголів'я: Акт на оприбуткування приплоду; Акт на переміщення тварин з групи в групу; Акт на вибуття тварин; Звіт про рух тварин та птиці на фермі;

Документи по обліку кормів: Акт на приймання соковитих та грубих кормів; Відомість витрати кормів; Акт на оприбуткування пасовищних кормів;

  1. Документи по обліку на фермах великої рогатої худоби: Книга обліку осіменіння; Журнал реєстрації приплоду та вирощування молодняку; Журнал обліку молока; Товарно-транспортна накладна на відправлення молока та молокопродуктів; Відомість руху молока;

  2. Форми племобліку: Картка племінної корови; Картка племінного бугая; Книга обліку молочної продуктивності корів; Акт контрольного доїння; Журнал контролю молоковіддачі у корів; Журнал оцінки за комплексом ознак; Журнал оцінки биків молочних та молочно-м'ясних порід за якістю нащадків; Журнал оцінки корів за екстер'єром та конституцією; Звіт про результати бонітування великої рогатої худоби;

3. Документи по обліку на свинофермах: Книга обліку свиноматок; Акт на відлучення поросят; Книга опоросів та приплоду; Журнал обліку осіменіння;

Форми племобліку: Картка племінного кнура; Картка племінної матки; Картка обліку продуктивності кнура; Журнал вирощування ремонтного молодняка; Відомість бонітування свиней.

За виданими індивідуальним зразкам форм обліку студенти знайомляться з їх призначенням, змістом, періодом та регулярністю складання відповідних форм, порядком їх затвердження. Результати записуються в щоденник.

Викладач перевіряє записи і проводить опитування студентів.