Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з виробничої практики бакалаври....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Модуль 4. Годівля та утримання великої рогатої худоби, свиней, овець та коней.

Матеріали та обладнання

Приміщення тварини та обладнання: станки для утримання тварин, годівниці, поїлки, корма, раціони, кормовий двір, молочний відділ, доїльне обладнання.

Зміст та методика проведення заняття

Під керівництвом викладача студенти знайомляться та вивчають приміщення та обладнання для утримання тварин, зоогігієнічними вимогами до них, параметрами мікроклімату, механізацію трудомістких процесів, системи утримання тварин, розклад роботи на фермі.

Після цього студенти розбиваються на підгрупи та отримують індивідуальні завдання по вивченню виробничих процесів на фермі та виконанню робіт, пов'язаних з утриманням тварин та їх годівлею. Результати роботи по вивченню технологічних особливостей виробництва різних видів сільськогосподарської продукції на фермі записуються в щоденник.

Модуль 5. Ознайомлення з технологіями кормовиробництва та еколого-зоотехнічними вимогами щодо використання кормів.

Матеріали та обладнання

Механізми та обладнання для прогресивних технологій заготівлі кормів, кормосховища, кормовий двір, лабораторія по оцінці якості кормів.

Зміст та методика проведення заняття

Під керівництвом викладача студенти знайомляться та вивчають технології кормови- робництва, прогресивні способи заготівлі кормів та їх підготовку до згодовування, еколого-зоотехнічними вимогами щодо використання кормів.

Після цього студенти розбиваються на підгрупи та отримують індивідуальні завдання, вивчають і записують в щоденнику слідуючи питання: організацію кормовиробництва на фермі-віварії, загальну площу під кормовими культурами та пасовищами, їх врожайність в вагових та кормових одиницях, потребу ферму в кормах і її фактичну забезпеченість; прогресивні способи заготівлі кормів (сіна, сінажу, силосу); способи приготування кормів до згодовування для різних видів тварин; оцінка якості кормів в лабораторії. Крім вивчення вище перерахованих питань студенти приймають безпосередню участь в технології кормовиробництва та підготовки кормів до згодовування тваринам. В кінці заняття викладач перевіряє щоденники та проводить опитування.

Модуль 6. Виробничо-економічна характеристика господарства.

Матеріали та обладнання

Для виконання роботи необхідні: виробниче-фінансовий план, річний звіт.

Зміст та методика проведення заняття

Під керівництвом викладача студенті повинні ознайомитись, описати та вивчити такі питання по даній темі:

• загальні відомості про господарство: час створення, характеристика кліматичних та ґрунтових умов, наявність поголів'я тварин, забезпеченість приміщеннями, засобами механізації трудомістких процесів, та кормами.

• земельна площа та її структура

• врожайність основних кормових культур, собівартість кормових культур

• стан тваринництва та економічні показники

Записи в щоденниках перевіряються викладачем та проводиться опитування.

Модуль 7. Екологічні проблеми в тваринництві, заходи по мінімізації негативного впливу тваринництва на забруднення навколишнього середовища.

Матеріали та обладнання

Джерела забруднення навколишнього середовища: гній, стічні води, хімічні засоби, що використовуються в молочних лабораторіях, при підготовки та консервуванні кормів. Заходи по мінімізації негативного впливу різних джерел забруднення навколишнього середовища. Правила техніки безпеки при перевезенні, зберіганні і використанні хімічних сполук. Методи очищення та знезараження гною та стічних вод.

Зміст та методика проведення заняття

В результаті господарської діяльності людини навколишнє середовище забруднюється різними хімічними засобами інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, органічними відходами тваринницьких ферм, детергентами.

Забруднення навколишнього середовища екологічно небезпечними забруднювачами турбує людство не тільки тому, що вони знижують продуктивність рослин, порушують стан природних фітоценозів, приводять до порушень нормальних процесів органогенезу, але й тому що вони значно погіршують гігієнічну якість продуктів сільського господарства, і, тому небезпечні для здоров’я людини і с.-г. тварин. В зв’язку з цим вивчення методів протидії негативним факторам навколишнього середовища, які виникають в результаті господарської діяльності людини набуває першочергового значення.

Під керівництвом викладача студенті повинні ознайомитись і описати заходи по мінімізації негативного впливу різних джерел забруднення навколишнього середовища, правила техніки безпеки при перевезенні, зберіганні і використанні хімічних сполук, методи очищення та знезараження гною та стічних вод.

Записи в щоденниках перевіряються викладачем та проводиться опитування.