Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс проект вино_Куц_2007.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
867.33 Кб
Скачать

3.1.10. Охорона праці (4…5 с.)

У цьому розділі наводять основні санітарні вимоги для кожного робочого місця в проектованому цеху (відділенні), які нормуються за такими факторами: повітря робочої зони; шум; вібрація; освітленість; забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями. З урахуванням сучасних досягнень передбачають максимально комфортні умови для роботи. При підготовці цього розділу керуються положеннями, вказаними у [ 26,28 ].

3.1.11. Компонування обладнання і будівельна характеристика цеху (відділення) (1…2 с.)

Компонування технологічного обладнання, тобто його розміщення на площах і поверхах виробничого корпусу, виконують паралельно з кресленням виробничих приміщень цеху (відділення) і оформляють в кінцевому варіанті після їх повного завершення. Загальна площа виробничого корпусу визначається як сума площ, необхідних для розташування обладнання, лабораторій, складів, тощо, а також проходів між ними.

У розділі вказують місце розташування проектованого цеху (відділення) відносно інших підрозділів заводу у виробничому корпусі: поверхи, блокування з суміжними цехами (відділеннями) по горизонталі (в плані) і по вертикалі (нижній, верхній поверхи). Таким чином, проектант, хоч і умовно, без повного креслення наводить раціональну організацію продуктових та енергетичних потоків, які показані в апаратурно-технологічній схемі.

Передбачають також приміщення для керівного і контролюючого персоналу, для обслуговування технологічного процесу, санітарно-гігієнічних і побутових потреб працівників.

Залежно від типу підприємства, потужності і місця будівництва студент вирішує питання поверховості виробничого корпусу. Під час проектування заводів шампанських вин застосовуються багатоповерхові будівлі. Заводи первин-

Таблиця 15

Схема технохімічного і мікробіологічного контролю технологічних процесів

Об’єкт

контролю

Місце

відбору проби

Контрольований показник, одиниця виміру

Метод

контролю

Норма або технологічні показники

Періодичність відбору проби

Відповідальний за проведення аналізу

Бродильна суміш

акратофор

об‘ємна частка етилового спирту, %

ареометричний

не менше 10

3–4 рази

на зміну

змінний хімік

масова концентрація цукрів, г/100 см3

за Бертраном

не менше 2,2

середня проба за зміну

те саме

температура, оС

термометром

не вище 14

безперервно

оператор процесу бродіння

Розводка чистої культури дріжджів

дріжджанка

підрахунок кількості дріжджових клітин у 1см3

підрахунок кількості сторонньої мікрофлори

мікроскопіювання

забарвлення препарату

не менше 80 млн. клітин

не допускаються

2-4 рази на добу

те саме

мікробіолог

те саме

32

ного виноробства і коньячні розташовуються головним чином в одноповерхових будівлях. Після того, як визначена площа виробничого корпусу і прийнято рішення щодо кількості поверхів, студент вибирає будівельну секцію. Для підприємств виноробної промисловості найбільш типовими є такі будівельні секції (розміри у плані, м): 24x60; 36x60; 48 х 60; 36x72; 48x72; 60 х 72. За необхідності можуть бути прийняті одна, дві або більше секцій. Якщо площа прийнятих секцій відхиляється в більший бік щодо розрахункової площі, дозволяється зменшити або збільшити розміри будівельних секцій на парну кількість прийнятих кроків колон вдовж будівлі.

У харчовій промисловості сітка колон для одноповерхових будівель приймається, м: 6 х 6; 6 х 12; 12 х 18; 12 х 24; 18 х 24 (перша цифра – крок колон, друга – проліт споруди). При будівництві багатоповерхових споруд приймається сітка колон 6x6 м, для останнього поверху вона може бути збільшена.

Висота приміщення залежить від розмірів обладнання й особливостей даного виробництва і може бути, м: 3,6; 4,8; 6; 7,2; 8,4; 9,6; 10,8; 12 і т.д. Для багатоповерхових приміщень висота міжповерхових перекриттів становить не менше 4,8 м.

В описовій частині розділу проекту наводять обґрунтування і пояснення компонування технологічного обладнання, яке реалізоване в графічній частині. При цьому передбачають дотримання таких основних принципів:

створення оптимальних умов для технологічного процесу відповідним розташуванням усіх видів обладнання по висоті і в плані відносно один одного;

забезпечення прямотоку в переміщенні сировини, напівпродуктів і товарної продукції;

забезпечення зручного обслуговування технологічного і допоміжного обладнання;

забезпечення вільного переміщення людей, матеріалів, допоміжного обладнання;

раціональне використання виробничих площ і об’ємів приміщень;

забезпечення найменших відстаней між обладнанням, в якому виконуються послідовні операції;

дотримання всіх правил безпеки праці й протипожежної профілактики.

Проектанту необхідно виконати компонування, щоб потоки сировини й напівпродуктів не перетиналися на шляху до товарної продукції, щоб не було зайвих “зиґзаґів” і “петель”.

У виборі поверху або площадки для встановлення обладнання необхідно врахувати його масу. Слід уникати ризикованого встановлення на міжповерхових перекриттях і стелажах особливо важких об’єктів. Це вимагатиме невиправданого посилення будівельних конструкцій і вже у зародку робить проект нереальним. Не можна також встановлювати на високих площадках і навіть фундаментах обладнання, яке має динамічне навантаження (сепаратори, потужні мішалки і т. ін.)