Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс проект вино_Куц_2007.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
867.33 Кб
Скачать

3.1.12. Заходи щодо охорони довкілля (1…2 с.)

У цьому розділі автор проекту коротко описує значення природоохоронних заходів для функціонування промислових підприємств, в основному, виноробної промисловості.

Дія таких заходів на практиці демонструється на прикладі об’єкта проектування. Посилаючись на дані попередніх розділів щодо стоків, викидів та відходів основного виробництва, описують їх кількісні та якісні показники. Далі передбачають заходи щодо зменшення їх кількості, шкідливості або повного усунення. Наводять пропозиції щодо раціонального використання відходів з обґрунтуванням, але без детального опису способів утилізації.

Стратегічною метою оптимальної організації переробки винограду і плодово-ягідної сировини та отримання з неї товарної продукції є максимальне зменшення витрат природних ресурсів, перехід на безвідходні технології.

3.1.13. Список використаної літератури

Щоб полегшити складання списку літератури, використаної під час проектування, рекомендується з самого початку роботи над проектом систематично записувати назви книжок та інших літературних джерел на спеціально заведеному для цієї мети аркуші із зазначенням усіх необхідних даних, наведених далі. Список літератури слід оформити за вимогами ГОСТ 7.1–84 “ Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления‘‘. Його складають за алфавітом і нумерують. Як зразок, див. розділ ‘‘Рекомендована література‘‘.

3.1.14. Оформлення пояснювальної записка

Пояснювальну записку до проекту подають на аркушах паперу стандартного розміру формату А4 (297×210 мм), заповнених власноручно студентом з одного боку, загальним обсягом 40…50 сторінок. При цьому текст може бути рукописним або друкованим з висотою букв і цифр не менш 2,5 мм: рукописний – пишуть чорним чорнилом, пастою чи тушшю креслярським шрифтом за ГОСТ 2.304; друкований – виконують на друкарській машинці. Текст дозволяється друкувати на принтері персонального комп’ютера тільки чорною стрічкою, використовуючи текстові програми, наприклад Microsoft Word. Шрифт Times New Roman, розмір шрифту 14, міжстрочний інтервал 1,5, форматування тексту – по ширині. Ілюстрації до пояснювальної записки виконують на папері, кальці чи міліметровому папері і наклеюють на листи того самого формату.

Перша сторінка записки – титульна з підписами автора та керівника проекту за формою Міносвіти (дод. 2), друга – завдання на курсовий проект (дод. 1), третя – зміст проекту. Далі починається власне викладення тексту пояснювальної записки проекту.

На папері, на якому пишуть записку, повинна бути рамка з полями, мм: ліворуч - 20, а праворуч, згори і знизу – по 5. Відстань від рамки форми до меж тексту на початку і наприкінці рядків – не менше 3 мм. Відстань від верхнього або нижнього рядка тексту до верхньої або нижньої рамки повинна бути не менше 10 мм. Абзаци в тексті починають відступом, що дорівнює 10…15 мм.

За ГОСТ 2.104–95 на першій сторінці, що є третьою сторінкою записки, розміщують унизу основний напис (дод. 3), на решті сторінок над нижньою лінією рамки з правого боку вказують номер сторінки. Нумерація сторінок усієї пояснювальної записки повинна бути наскрізною. Сторінки 1 і 2 (титульна сторінка і завдання) не нумерують. Сторінки з таблицями і рисунками, а також список літератури і додатки включають у загальну нумерацію сторінок записки.

Текст записки повинен бути коротким, чітким. Не допускаються різні тлумачення науково-технічних термінів, позначень і визначень, установлених відповідними стандартами. В разі їх відсутності у стандартах допускаються загальноприйняті в науково-технічній літературі.

У всіх розрахунках спочатку наводять формули у буквеному (літерному) виразі із поясненням усіх прийнятих позначень, їх одиниць виміру. Ці формули нумерують за розділами (допускається наскрізна нумерація). Номер формули вказують з правого боку сторінки на рівні формули в круглих дужках.

Якщо величини розраховують за однаковими формулами, то їх пишуть спочатку лише один раз, а потім у тексті дають на них посилання, наприклад: “… у формулі (6.1)”. Результати розрахунків виражають у системі СІ.

Цифровий матеріал (вихідні дані і результати розрахунків, техніко-економічні характеристики, специфікація технологічного обладнання та ін.), як правило, оформляють у вигляді таблиць, які повинні мати заголовок, оформлений так:

Таблиця _______ – __________________________

(номер) (назва таблиці)

Таблицю, залежно від її розміру, розташовують під текстом, у якому вперше дано посилання на неї, або на наступній сторінці. Бажано таблиці не розривати. Нумерують таблиці за розділами, але допускається і наскрізна нумерація. Якщо таблиця розташовується на декількох сторінках, то слова "Таблиця …" вказують один раз ліворуч над першою частиною таблиці, а над іншими частинами пишуть слова "Продовження таблиці" із зазначенням її номера. Текст, що повторюється в рядках однієї і тієї самої графи і складається з одного слова, що чергується з цифрами, заміняють лапками (“), але якщо повторюваний текст складається з двох і більше слів, перше його повторення заміняють словами "Те саме", а далі – лапками. Заміняти лапками повторювані в таблиці цифри, математичні знаки, знаки відсотка й номера, позначення марок матеріалів і типорозмірів виробів, позначення нормативних документів не допускається. За відсутності окремих даних у таблиці слід ставити прочерк (тире).

Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення тексту, що викладається. Ілюстрації можуть бути розташовані як по тексту записки (який ближче до відповідної частини тексту), так і наприкінці його. Ілюстрації повинні бути виконані відповідно до вимог стандартів ЄСКД і СПДС. Ілюстрації треба нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією або в межах розділу. Вони повинні мати найменування і пояснювальні дані (підрисунковий текст). Слово "Рисунок" і найменування розміщують після пояснювальних даних так: Рисунок 1 – Принципова технологічна схема виробництва шампанських виноматеріалів. У разі посилання на ілюстрації слід писати "... відповідно до рис. 2" – за наскрізної нумерації і "... відповідно до рис. 3.2" – за нумерації в межах розділу.

Усі прийняті в проекті способи технології, вихідні дані для розрахунків, розрахункові формули, коефіцієнти, методики тощо повинні бути обґрунтовані із зазначенням відповідних літературних джерел. Посилання наводять у квадратних дужках із зазначенням цифрами їх розташування в списку використаної літератури.

Повністю оформлена пояснювальна записка подається на захист у переплетеному вигляді. Титульну сторінку розташовують на обкладинці записки (без підписів студента і керівника проекту) і на першій сторінці записки (з підписами).