Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс проект вино_Куц_2007.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
867.33 Кб
Скачать

2 Тематика курсових проектів

Темою курсового проектування є проект одного з цехів або відділень підприємств з виробництва різних видів виноматеріалів, типів вина, коньяку, бренді, кальвадосу, товарних сиропів, плодово-ягідних соків та іншої товарної продукції. Поряд з проектуванням нових об’єктів також допускається, на прохання підприємства, на якому працює або проходив практику студент, та за погодженням з кафедрою, виконання проекту реконструкції діючих об’єктів. Це, в першу чергу, стосується студентів заочної форми навчання або тих, хто направлений на навчання підприємством, що підлягатимуть реконструкції під час дипломного проектування. Таке реальне проектування характеризується підвищеним рівнем відповідальності і професійного утвердження автора, а отже, заслуговує на особливе заохочення.

Далі наведено теми курсових проектів і узагальнений обсяг роботи, тобто основні технологічної стадії та операції для розробки в проекті. Теми та обсяг проектування мають бути узгоджені автором і керівником проекту. Особливу увагу при цьому слід приділяти питанням вивчення і розробки новітніх матеріало- та енергозберігаючих технологій. В усіх варіантах необхідно використовувати нові та перспективні розробки вчених кафедри, інших підрозділів університету та суміжних наукових закладів, а також досвід передових підприємств галузі. Проектований цех (відділення) обов’язково треба розглядати у тісному взаємозв‘язку з іншими технологічними підрозділами виробництва в цілому. Так, продуктові розрахунки виконують для всього заводу, а в графічній частині відображають межі суміжних цехів і відділення та вказують їх назву. В назвах тем проектів це вказується таким чином ‘‘Проект цеху шампанізації заводу потужністю 8 млн. пляшок на рік‘‘ або ‘‘Проект цеху підготовки виноматеріалів до шампанізації заводу потужністю 12 млн. пляшок на рік‘‘.

Основними темами курсового проекту та змістом його технологічної схеми можуть бути наступні.

  1. Проект цеху перероблення винограду і отримання виноматеріалу для виробництва різних типів вин. Вплив факторів зовнішнього середовища на формування якісних показників винограду. Вимоги до винограду, виноматеріалів, основних та допоміжних матеріалів (етиловий спирт плодовий та ректифікований, вакуум-сусло, бентоніт, сірчистий ангідрид, освітлювачі та ін.), підготовка їх до переробки та застосування. Технологічні режими переробки винограду. Вихід сусла (м’язги), основні заходи по його збільшенню і підвищення якості. Способи і режими зброджування сусла (м’язги). Вимоги до дріжджів. Способи приготування виробничих дріжджів.

  2. Проект цеху перероблення плодово-ягідної сировини і отримання виноматеріалу для виробництва різних типів вин. Вимоги до плодів або ягід, виноматеріалів, основних і допоміжних матеріалів, підготовка їх до переробки та застосування. Технологічні режими переробки винограду. Вихід сусла, основні заходи по його збільшенню і підвищення якості. Способи і режими зброджування сусла. Вимоги до дріжджів. Способи приготування виробничих дріжджів

  3. Проект відділення оброблення і витримування виноматеріалів. Вимоги до виноматеріалів до і після обробки (витримки). Вимоги до допоміжних матеріалів та підготовка їх до застосування. Схеми та технологічні режими оброблення, зміни хімічних і фізико-хімічних показників. Використання відходів виробництва.

  4. Проект відділення підготовки шампанських виноматеріалів. Вимоги до виноматеріалів. Вимоги до освітлювачів та підготовка їх до застосування. Асамбляж, егалізація та купажування виноматеріалів. Особливості зберігання виноматеріалів.

  5. Проект відділення шампанізації виноматеріалів. Вимоги до виноматеріалів, цукру, коньячних спиртів. Приготування тиражного (резервуарного) та експедиційного лікерів, вимоги до їх якості та особливості застосування. Вимоги до дріжджів. Особливості отримання виробничих дріжджів. Способи та технологічні режими шампанізації.

  6. Проект цеху одержання ігристих вин пляшковим способом. Вимоги до ігристих вин та виноматеріалів. Основні і допоміжні матеріали та підготовка їх до застосування. Приготування тиражної суміші, оцінка її якості, дозування та розлив. Особливості технології. Витримка та перекладання пляшок. Способи та режими ремюажу і дегоржажу. Контроль якості вина.

  7. Проект відділення перегонки виноматеріалів на коньячні спирти. Вимоги до вихідних виноматеріалів та отриманих з них коньячних спиртів. Умови зберігання виноматеріалів до перегонки. Способи та технологічні режими перегонки. Фракційних відбір продуктів перегонки, їх вихід, характеристика та використання. Апарати для перегонки. Облік продукції.

  8. Проект відділення витримування коньячних спиртів. Вимоги до молодих і витриманих коньячних спиртів. Технологічні режими витримування. Фізичні, фізико-хімічні і хімічні процеси під час витримування та їх вплив на втрати та якість спирту. Шляхи зменшення втрат спирту. Особливості підготовки бочок, бутів та дубової клепки.

  9. Проект відділення отримання коньяків і їх підготовка до розливу. Вимоги до коньяку та коньячного спирту витриманого. Напівпродукти, основні і допоміжні матеріали та їх підготовка до застосування. Порядок купажування. Обробка і стабілізація коньяку.

  10. Проект цеху з виробництва спеціальних типів вин (типу Херес, Мадера, Портвейн тощо). Вимоги до вина і виноматеріалів. Основні і допоміжні матеріали та підготовка їх до застосування. Дріжджі Saccharomyces oviformis та способи їх культивування. Особливості технології відповідного типу вина. Вимоги до дубової тари.

  11. Проект цеху виробництва ароматизованих вин. Вимоги до вина і виноматеріалів. Основні і допоміжні матеріали та підготовка їх до застосування. Способи екстрагування рослинної сировини. Дріжджі та способи їх культивування. Особливості технології.

  12. Проект цеху з виробництва соків, сиропів та бальзамів із плодово-ягідної сировини. Вимоги до соків, сиропів та бальзамів і вихідної сировини. Основні і допоміжні матеріали та підготовка їх до застосування. Особливості технології та технологічних режимів. Оброблення та зберігання отриманих продуктів.

  13. Проект цеху розливу різних типів тихих вин і коньяків. Вибір виду тари, її приймання, зберігання, облік. Технологічні вимоги до пляшок. Допоміжні матеріали для миття посуду та його оформлення, їх підготовка до застосування. Способи миття та ополіскування пляшок. Види розливу. Оформлення пляшок. Облік товарної продукції. Виділення та використання виправного і невиправного браку. Склади тари та товарної продукції. Відпускання виробів на реалізацію. Механізація НРТС робіт.

  14. Проект цеху розливу ігристих вин. Вимоги до ігристих вин. Технологічні вимоги до пляшок. Допоміжні матеріали для миття посуду та його оформлення напоїв, підготовка їх до застосування. Способи миття та ополіскування пляшок. Особливості розливу. Способи стабілізації. Оформлення пляшок. Виділення та використання виправного і невиправного браку. Склади тари та товарної продукції. Відпускання виробів на реалізацію. Механізація НРТС робіт.