Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Курс проект вино_Куц_2007.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
867.33 Кб
Скачать

3.2.2. Плани й розрізи

Плани і розрізи виконують відповідно до [11, 13]. На планах і розрізах креслять будівельні конструкції (стіни, колони, вікна, двері, сходи, для встановлення і обслуговування обладнання та ін.). На планах показують стрілкою напрямок руху вгору сходами, основні будівельні розміри приміщень: загальну довжину й ширину, відстань між колонами, відмітки рівня підлоги й площадок.

Основне призначення планів – показати розміщення всього обладнання всередині приміщення цеху з прив’язками до стін, осей колон, а також відносно одне одного. Одночасно з фіксуванням точного вигляду обладнання відповідно до [ 2,3 ] в планах показують прив’язувальні розміри по горизонталі й вертикалі розташування всього обладнання, показаного на плані: відстань між осьовими лініями обладнання (якщо вони є) або його габаритами й стінами або осями колон, а також відстань між однойменним обладнанням, розміщеним на одній осі. Габаритні розміри обладнання не вказують, тому що вони наведені в специфікації.

Лінії розрізу на планах позначають жирними штрихами завтовшки до 2 мм, які не перетинають контури стін. Напрямок погляду повинен бути знизу догори або справа наліво. Стрілки, які показують напрямок погляду у розрізі, розміщують на відстані 2…3 мм від штриха. Складний розріз позначають також штрихами у вигляді прямих кутів, які показують зміну напрямку площини розрізу. Лінії розрізів позначають з обох кінців плану.

На планах проставляють написи призначення і в правому куті – площу тих приміщень, де відсутнє обладнання (‘‘Лабораторія, 50 м2‘‘, ‘‘Кабінет змінного технолога, 20 м2‘‘). Також вказується категорія приміщення по вибухопожежонебезпеці.

Основне призначення розрізів – показати взаємне розміщення обладнання по вертикалі в приміщенні цеху і можливість здійснення раціонального технологічного потоку. Обладнання в розрізах показують не розсіченим, навіть якщо воно потрапляє в площину розрізу. На розрізах зазначають відмітки підлог, відстань від перекриття до обслуговуваної площадки, а також висоту встановлення обладнання.

Якщо на одному аркуші має бути кілька планів або розрізів, то плани потрібно розташовувати один над одним відповідно до відміток їх підлог. Над кожним планом або розрізом розміщують напис: ‘‘План на відмітці 0,00‘‘;‘‘План на відмітці 6,00‘‘;‘‘Розріз 1–1‘‘,‘‘Розріз 2–2‘‘ та ін. За наявності на аркуші тільки одного плану або розрізу такі написи роблять тільки в рамці основного напису.

У планах і розрізах контури стін наводять жирною лінією (1 мм), а прорізи (для вікон і дверей) і контури обладнання – тонкою (0,5 мм).

Все обладнання на планах і розрізах нумерують відповідно до його нумерації на апаратурно-технологічній схемі. Номер пишуть біля виносної лінії поблизу обладнання.

Кожен аркуш планів і розрізів повинен містити основний напис (дод. 4) і специфікацію обладнання (дод. 6), розташованого на аркуші.

3.2.3. Послідовність виконання графічної частини

Апаратурно-технологічну схему спочатку креслять на міліметровому папері після узгодження її з керівником проекту. Після виконання розділу проекту “Розрахунок і підбір обладнання” розпочинають креслення планів і розрізів. В апаратурно-технологічну схему можуть бути внесені відповідні зміни після креслення планів і розрізів (зміни у розташуванні обладнання на поверхах, транспортних засобах та ін.). Наводити креслення жирними лініями можна тільки після остаточної перевірки і затвердження їх керівником проекту.