Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політ економія.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
278.78 Кб
Скачать

3. Фактори економічного зростання

Темпи економічного зростання, його якість повністю визначаються факторами зростання.

Макроекономічні фактори економічного зростання можуть бути поділені на три групи: фактори пропозиції, фактори попиту і фактори розподілу.

1. Фактори пропозиції

- Кількість та якість природних ресурсів.

Земельні ресурси. Україна має площу 603,7 тис. км2, вона займає 40-е місце у світі за площею та 21-е – за кількістю земельних ресурсів. Незважаючи на те, що 68% земель в Україні родючі, вихід продукції сільського господарства з 1-го гектара набагато нижчій, ніж у країнах Західної Європи.

Мінеральні ресурси. Запаси вугілля, залізної та марганцевої руд, сірки, ртуті, різноманітної сировини для будівельних матеріалів.

Рекреаційні ресурси. Знаходяться на узбережжі Чорного та Азовського морів, а також у Карпатах. Загальний рівень лісистості 14% - найменший у Європі.

Україна відчуває гострий дефіцит питної води, промисловий потенціал України дуже енергомісткий.

Має здійснюватися ефективне використання, комплексне видобування ресурсів і вилучення корисних елементів з руд з подальшою їх переробкою.

- Кількість та якість трудових ресурсів.

Показниками є чисельність працездатного населення та продуктивність праці.

Продуктивність праці – це середній виробіток на одного зайнятого за годину.

В Україні на 2000 р. кількість постійного населення за статистикою складає 49,5 млн., у тому числі у віці працездатного населення 28,3 млн., молодшому за працездатний – 9,6 млн., старшому за працездатний – 11,6. Природне скорочення населення 373 тис. на рік, але ці темпи дуже швидко зростають. Рівень зареєстрованого безробіття 4,2% або 1155,2 тис, у тому числі жінок 730,4 тис.

Кількість населення зменшується, збільшується кількість осіб похилого віку, народне господарство втрачає кваліфіковані кадри.

- Обсяг основного капіталу або основних фондів.

Показник: фондовіддача.

Виробничий потенціал України раніше був зорієнтований на машинобудівну, добувні галузі та воєнний комплекс.

- Нові технології (НТП). Показником є підвищення ефективності суспільного виробництва. НТП залежить від витрат на наукові дослідження. Видатки бюджету на науку дуже незначні близько – 3%.

2. Фактори попиту

Для реалізації зростаючого виробничого потенціалу в економіці треба забезпечити повне використання збільшених обсягів усіх ресурсів. А це потребує підвищення рівня сукупних витрат, тобто сукупного попиту. Фактори попиту: споживчий, інвестиційний попит, попит держави та закордону. Сюди також можна віднести непрямі фактори – податковий тиск, ефективність кредитно-банківської системи тощо.

3. Фактори розподілу

Здатність нарощування виробництва недостатня для розширення загального випуску продукції. Необхідним є також розподіл зростаючих обсягів ресурсів з метою отримання максимальної кількості корисної продукції, а також розподіл доходів у суспільстві.

Фактори, що стримують та негативно впливають на економічне зростання

Поряд з факторами, які зумовлюють економічне зростання, існують такі, що стримують його.

До факторів, які стримують економічне зростання, належать:

- обмеження з боку сукупного попиту (тобто недостатній рівень сукупних витрат);

- соціально-політична атмосфера у країні, ресурсні та екологічні обмеження;

- державне втручання у справи приватного бізнесу (законодавча діяльність держави у галузі охорони здоров'я, праці, довкілля).

До факторів, які негативно впливають на економічне зростання, належать:

- злочинність та корупція;

- недобросовісне ставлення до праці;

- припинення роботи під час страйків, трудових конфліктів;

- несприятливі погодні умови, тобто все те, що стримує зростання продуктивності праці.

Існує також ряд факторів, які мають значний вплив на темпи економічного зростання, але вони майже не піддаються кількісній оцінці, - це забезпечення країни різноманітними природними ресурсами, кількість та якість земельних угідь, кліматичні умови, соціальна, культурна, політична атмосфера, національні традиції, а також міжнародна спеціалізація, зовнішня торгівля тощо.