Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Т.П..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Тема 9. Трудовий договір : поняття, зміст, порядок його укладання

План лекції

1. Поняття і значення трудового договору.

2. Відмінність трудового договору від суміжних цивільно-правових дого­ворів, які пов'язані з працею (підряду, доручення, автор­ського та ін.).

3. Сторони трудового договору.

4. Зміст трудового договору.

План практичного заняття

1. Поняття трудової функції і місця роботи за трудовим правом.

2. Умови, які передбачені у законодавстві і умо­ви, що встановлюються за угодою сторін при укладанні трудового договору. Необхідні і додаткові (факультативні) умови.

Питання для самостійної роботи

1. Загальний порядок укладання трудового договору, його оформлення.

2. Випробування при прийнятті на роботу. Його мета та юридичне значення. Строк випробування при прийнятті на роботу.

3. Документи, що подаються при прийнятті на роботу.

4. Трудова книжка працівника.

5. Строк трудового договору. Укладення трудового договору на невизначений строк, на визначений строк, встановлений за погодженням сторін, на час виконання певної роботи.

6. Види трудових договорів.

7. Особливості окремих видів трудових договорів: трудовий договір державного службовця; трудовий договір працівника, що приймається за конкурсом; трудовий договір за суміщенням професій (посад); трудовий договір про роботу за сумісництвом та ін.

Ситуаційні задачі

Задача 1

Власник малого приватного підприємства "Ятрань" видав розпорядження, в якому передбачалося таке:

1) для всіх працівників підприємства вводиться контрактна форма трудового договору;

2) начальнику відділу кадрів попередити у 2-тижневий термін працівників і укласти з ними контракти;

3) при відмові укласти контракт звільнення провадити за п. 1 ст. 40 КЗпП України;

4) передбачити в контрактах повну матеріальну відповідальність працівників за шкоду, заподіяну підприємству;

5) строк контракту встановити один рік.

Дайте правовий аналіз наведених положень розпоряджен­ня власника.

Задача 2

При прийнятті на роботу від Фоменка і Верченка відповідно на посади конструктора і технолога адміністрація ТОВ "Ілан" вимагала такі документи:

• паспорт;

• трудову книжку;

• диплом про закінчення вузу;

• характеристику з попереднього місця роботи;

• довідку про стан здоров'я.

Чи правомірна вимога адміністрації про пред 'явлення вказаними особами всіх перерахованих документів?Як оформляється прийняття на роботу працівників?

Задача З

При розгляді трудового спору в суді про стягнення заробітної плати за 4-місячний період роботи зварника Адинабекова з МП "Вест", було встановлено, що його прийняття на роботу не було належним чином оформлено, зокрема не було наказу. Заробітна плата документально не нараховувалася. Необхідно встановити, коли саме Адинабеков вступив у трудові відносини з МП "Вест".

Вирішить спір.

Які правові наслідки неправильного оформлення прийняття на роботу?

Тема 10. Правове регулювання зміни та припинення трудового договору

План лекції

1. Поняття переведення на іншу роботу, види переведень.

2. Переміщення на інше робоче місце.

3. Поняття істотних умов праці та правовий механізм їхньої зміни.

4. Підстави припинення трудового договору. Їх загальна характеристика та класифікація.

План практичного заняття

1. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

2. Підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

3. Додаткові підстави припинення трудового договору з ініціативи роботодавця.

Питання для самостійної роботи

1. Атестація працівників та її значення, правові наслідки атестації.

2. Поняття і випадки відсторонення від роботи. Правове регулювання відсторонення від роботи.

3. Оформлення звільнення. Вихідна допомога.

4. Правові наслідки незаконного звільнення.

Ситуаційні задачі

Задача 1

Наказом начальника будівельного комбінату Дашков-ська була переміщена з котельної бойлерного цеху комбінату в котельну гуртожитку цього ж комбінату на таку ж посаду, на якій вона й працювала. Дашковська від переведення відмовилася і звернулася до суду з позовом про поновлення її на колишній роботі. У позовній заяві вона вказала, що нове місце роботи знаходиться на значній відстані від її дому, що істотно погіршує умови праці, так як вона страждає рядом захворювань.

Визначте правомірність цього переміщення.

Чим відрізняється переведення на іншу роботу від переміщення :

Задача 2

Трегуб був прийнятий на автотранспортне підприємство шофером легкової автомашини. Наказом по АТП він був переміщений для роботи на автобусі. За відмову від виконання наказу директор АТП перевів Трегуба строком на три місяці на роботу вантажником.

Дайте висновок щодо правомірності дій директора.

Задача З

Водій автокомбінату Демідов у зв'язку з ремонтом його автомашини був переведений на іншу роботу як вантажник. За відмову від переведення на цю роботу Демідов був звільнений за прогул.

Демидов звернувся до районного суду з позовом про поновлення на колишній роботі.

Яке рішення повинен винести суд?

Задача 4

Слюсар Кисельов був переміщений з ремонтного цеху судноремонтного заводу в механічний цех. Кисельов відмовився приступити до роботи, оскільки на новому робочому місці у нього зменшився розмір заробітної плати. Директор заводу в обгрунтування правомірності такого переміщення послався на ч. 2 ст. 32 КЗпП України, яка передбачає можливість переміщення працівника без його згоди на тому ж підприємстві на інше робоче місце у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 5

Столяр Лопатюк був звільнений з роботи за п. З ст. 40 КЗпП України за систематичне порушення трудової дисципліни, оскільки протягом року на нього було накладено два дисциплінарних стягнення.

У суді, куди він звернувся з позовом про поновлення на роботі, було встановлено, що ніяких письмових пояснень до накладення стягнень адміністрація від нього не зажадала. Крім того, профспілковий орган не давав згоди на звільнення.

Що розуміється під систематичним невиконанням трудових обоє 'язків ?

Чи підлягає Лопатюк поновленню на роботі?

Вирішить справу.

Задача 6

Ларіонова уклала трудовий договір з адміністрацією поліклініки заводу "Холодмаш" про роботу як медсестра з п'ятиденним робочим тижнем.

Через три місяці від дня укладення трудового договору поліклініка почала працювати за шестиденним робочим тижнем, але Ларіонова відмовилася працювати за таким режимом і вимагала зберегти за нею п'ятиденку. За нез'явлення на роботу по суботах вона була звільнена за прогули без поважних причин за п. 4 ст. 40 КЗпП України.

Ларіонова звернулася до суду з позовом про поновлення її на роботі з попередніми умовами режиму праці і оплату вимушеного прогулу.

Що вважається прогулом?

Яке рішення повинен винести районний суд? Які правові наслідки незаконного звільнення?

Задача 7

Замість Михайлової, яка пішла у відпустку по догляду за дитиною, була прийнята на роботу Прохорова на термін відпустки Михайлової. Коли Михайлова вийшла на роботу, Прохорова представила довідку про те, що вона вагітна, і заявила директору заводу, що він не має права її звільняти. Незважаючи на заперечення Прохорової, директор видав наказ про її звільнення у зв'язку із закінченням строку трудового договору без згоди профспілкового комітету.

Чи законні дії директора ?

Задача 8

Начальник відділу кадрів облторгу звернувся до юрисконсульта за роз'ясненням з наступного питання. Один з працівників свого часу був звільнений згідно із поданою заявою з власного бажання у зв'язку з виходом на пенсію за віком з оформленням належної пенсії. Через деякий час він знову був прийнятий на роботу. Проробивши декілька років, він знову написав заяву про звільнення з власного бажання у зв'язку з виходом на пенсію. Однак в наказі про звільнення цього працівника причина звільнення вже не була вказана. Адміністрація звинуватила начальника відділу кадрів в порушенні законодавства.

Чи має право працівник-пенсіонер двічі звільнятися у зв'язку з виходом на пенсію і чи були правильними дії адміністрації?

Задача 9

Карпенко завідуючий складом Сколівської турбази "Карпати" подав заяву про звільнення за власним бажанням. Карпенко пояснив, що він знайшов іншу роботу на сусідній турбазі "Сколе", де обіцяють більш високу заробітну плату. Керівник турбази відмовився звільнити Карпенка, оскільки з ним було укладено строковий трудовий договір на два роки, строк договору не закінчився. Крім того, керівник попередив Карпенко, що він буде звільнений за прогул, якщо не буде виходити на роботу, і до нього буде пред'явлено позов до суду за незбереження ввіреного йому на складі майна. На що Карпенко заявив, що адміністрація не мала права укладати з ним строкового договору по даній посаді, оскільки ніде в законодавстві таке не передбачено.

Через 2 тижні після подачі заяви Карпенко залишив роботу і через 2 місяці подав до суду позов про стягнення з турбази "Карпати" його середньої зарплати за цей період, оскільки турбаза не провела з ним розрахунку і не видала трудової книжки.

Вирішить справу.

Задача 10

Назарова студентка денного відділення державного університету одночасно працювала на півставки лаборантом кафедри філософії. За академічну заборгованість вона була відрахована з університету і одночасно звільнена з посади лаборанта. Назарова звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі.

Суддя, вважаючи, що Назарова працювала за сумісництвом і звільнена у зв'язку з припиненням навчання, визнав звільнення законним. Назарова оскаржила рішення районного суду до обласного суду.

Що таке сумісництво? Який порядок укладення і розірвання трудового договору про роботу за сумісництвом? У яких правовідносинах з університетом знаходилася Назарова ? Якою повинна бути ухвала обласного суду?

Задача 11

Молодий спеціаліст Аметістов випускник Донецького державного інституту нафти і газу - отримав направлення на работу до Луганського виробничого об'єднання "Нафтобуд". При влаштуванні на роботу Аметістову і його сім'ї (жінці і синові) було виплачено гарантійні і компенсаційні суми, які передбачені чинним законодавством при переїзді на роботу в іншу місцевість в кількості 1,5 тис. грн. Аметістов уклав строковий трудовий договір з адміністрацією на три роки, за яким виробниче об'єднання зобов'язувалося протягом шести місяців надати йому квартиру. Однак цього зроблено не було.

Через сім місяців після початку роботи Аметістов подав заяву про звільнення за власним бажанням, мотивуючи тим, що адміністрація не виконала своїх зобов'язань. Керівник ВО попередив Аметістова, що він є молодим спеціалістом і не має права на звільнення, крім того, йому потрібно буде повернути ВО всі кошти, які були йому виплачені при переїзді. Аметістов звернувся до юрисконсульта.

Надайте правову консультацію.