Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Т.П..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Тема 17. Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням

План лекції

1. Організація виробничого навчання.

2. Види пільг, що надаються працівникам, які поєднують роботу з навчанням.

Питання для самостійної роботи

1. Пільги працівникам, що навчаються без відриву від виробництва в середніх і професійно-технічних закладах освіти (скорочення робочого часу, надання відпусток у зв'язку з навчанням та інші пільги).

2. Пільги працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі заклади освіти.

3. Пільги працівникам, що навчаються у вищих закладах освіти (надання додаткових відпусток, вільних від роботи днів та інші пільги).

Тема 18. Трудові спори і порядок їх вирішення

План лекції

1. Поняття, види і причини виникнення трудових спорів.

2. Органи, що розглядають трудові спори.

3. Підвідомчість трудових спорів.

План практичного заняття

1. Комісії по трудових спорах (КТС), їх організація і компетенція.

2. Порядок і строки розгляду індивідуальних трудових спорів в КТС.

3. Розгляд індивідуальних трудових спорів в суді.

Питання для самостійної роботи

1. Принципи розгляду трудових спорів.

2. Порядок вирішення колективних трудових спорів.

3. Право на страйк і його реалізація.

4. Правові наслідки закон­ного і незаконного страйку.

Ситуаційні задачі

Задача 2

Гнатенко працювала в їдальні №13 тресту їдалень Київського району калькулятором та одночасно була незвільне-ним головою профспілкового комітету цієї їдальні. Наказом по тресту їдалень Гнатенко за порушення трудової дисципліни була звільнена за п. З ст. 40 КЗпП України.

Вважаючи звільнення неправильним, Гнатенко звернулася до суду з позовом про поновлення на попередній посаді.

Ухвалою суду позивачці було відмовлено у прийнятті позовної заяви з тих мотивів, що вона не зверталася за вирішенням спору до комісії по трудових спорах.

Чи законна ухвала суду?

Задача З

Ляменков працював помічником машиніста тепловоза в локомотивному депо

прогул без поважних причин.

Вважаючи звільнення неправильним, Ляменков звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Районний суд у позові відмовив і постановив стягнути з Ляменкова судові витрати. Ляменков оскаржив рішення в частині стягнення судових витрат.

Якою повинна бути ухвала обласного суду?

Задача 4

Капітан буксирного катеру Свиридов звернувся з позовом до районного суду про стягнення різниці: між окладом, встановленим йому при прийнятті на роботу в квітні 1994 р. і зниженим в січні 1998 р. наказом начальника буксирної служби.

Районний суд справу припинив за непідвідомчістю.

Чи правильна ухвала районного суду?

Задача 5

Іванов науковий співробітник науково-дослідної лабораторії одного з вищих закладів освіти написав анонімку на одного із співробітників, в чому сам признався. Збори трудового колективу вузу 21 січня 1998 p.,обговоривши поведінку Іванова, постановили: 1) просити керівництво вузу звільнити Іванова за здійснення аморального проступку, не сумісного з займаною посадою; 2) поставити питан­ня перед відповідними органами про позбавлення його наукового ступеню кандидата наук.

Виконуючи рішення зборів трудового колективу, ректор звільнив Іванова з роботи з 15 березня 1998 р.

Чи правильно звільнено Іванова?

Задача 6

Колектив дитячого садка "Кораблик" Одеського порту звернувся з вимогою до керівництва порту про виплату заборгованості по зарплаті за 3 місяці. Для вирішення спору була утворена примирна комісія, до якої увійшли директор дитячого садка та старший бухгалтер бухгалтерії порту, однак протягом тижня рішення комісією прийнято не було, і працівники дитячого садка оголосили батькам дітей про те, що дитячий садок працювати не буде у зв'язку із страйком.

Чи правомірне рішення про проведення страйку? Який порядок його проведення ?

Задача 7

Локтева звернулася до суду з вимогою до заводу і директора цього заводу Коренева про визнання необгрунтованою відмови у прийнятті на роботу і відшкодуванні моральної шкоди. Вона послалася на те, що їй було обіцяне працевлаштування на заводі. На момент пред'явлення позову до суду на заводі були вакантні посади, відповідно до її спеціальності і кваліфікації, однак їй відмовили в прийнятті на роботу.

На думку Локтєвої, причиною відмови послужили неприязні стосунки, що склались з директором заводу через те, що вона протягом тривалого часу наполягає на працевлаштуванні її на заводі при наявності вакантних робочих місць.

Чи підвідомчий цей спір суду?

Задача 8

Позивач Леонідов звернувся до суду з позовом до організації про надання йому додаткової відпустки за роботу із шкідливими умовами праці. Рішенням КТС заводу в задоволенні вимог Леонідову було відмовлено.

Однак суд, куди Леонідов направив позовну заяву, відмовив йому в розгляді спору через непідвідомчість спору суду. На думку суду, вимоги позивача зводилися до зміни істотних умов праці, закріплених у колективному договорі, і встановленню нових.

Дайте правову оцінку ситуації і визначте підвідомчість спору.

Задача 9

Позивач Велетнев працював художнім керівником театру. Був звільнений за п. 1 ст. 40 КЗпП, тому що відмовився від запропонованої в порядку працевлаштування посади режисера-постановника. Суд, куди позивач звернувся з вимогою про поновлення в посаді, відмовив йому в задоволенні позовних вимог, тому що скорочення штату дійсно мало місце, оскільки посада художнього керівника виключена із штатного розкладу театру. Порядок розірвання трудового договору додержаний. Порушень при звільненні не допущено.

Суд, розглядаючи справу, встановив, що скорочення штату дійсно мало місце в театрі. Замість посади художнього керівника до штатного розпису введено дві нові посади директора театру і головного режисера театру, трудові обов'язки яких аналогічні за змістом.

Яким має бути рішення суду?