Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Т.П..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Тема 17. Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням

Організація виробничого навчання.

Види пільг, що надаються працівникам, які поєднують роботу з навчанням.

Пільги працівникам, що навчаються без відриву від ви­робництва в середніх і професійно-технічних закладах освіти (скорочення робочого часу, надання відпусток у зв'язку з навчанням та інші пільги).

Пільги працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі заклади освіти.

Пільги працівникам, що навчаються у вищих закладах освіти (надання додаткових відпусток, вільних від роботи днів та інші пільги).

Тема 18. Трудові спори і порядок їх вирішення

Поняття, види і причини виникнення трудових спорів. Органи, що розглядають трудові спори. Принципи розгляду трудових спорів. Підвідомчість трудових спорів.

Комісії по трудових спорах (КТС), їх організація і компетенція. Порядок і строки розгляду індивідуальних трудових спорів в КТС.

Розгляд індивідуальних трудових спорів в суді. Трудові спори, що безпосередньо розглядаються судом.

Порядок вирішення колективних трудових спорів. Право на страйк і його реалізація. Правові наслідки законного і незаконного страйку.

Тема 19. Нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю

Органи, що здійснюють нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю, їх повноваження. Державна інспекція праці Міністерства праці і соціальної політики України, Державна інспекція охорони праці Комітету по нагляду за охороною праці України, органи державного пожежного нагляду, органи і установи санітарно-епідеміологічної служби.

Повноваження місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в сфері праці.

Тема 20. Міжнародно-правове регулювання праці

Поняття міжнародно-правового регулювання праці, його суб'єкти. Міжнародна організація праці, її структура, основні напрями діяльності.

Джерела міжнародно-правового регулювання праці. Конвенції та рекомендації МОП. Загальна декларація прав людини. Міжнародні пакти про права людини. Акти Ради Європи та Європейського Союзу.

Основні права людини в сфері праці. Право на працю. Заборона примусової праці. Рівність в праці. Заборона дискримінації. Право на асоціацію. Права представників трудящих на підприємстві. Право на колективні договори. Право на страйк.

Зайнятість і працевлаштування. Умови праці. Правове регулювання охорони праці. Соціальне співробітництво організацій працівників і роботодавців. Мирні засоби вирішення трудових конфліктів.

Двосторонні договори України про працевлаштування і соціальний захист працівників.

Праця громадян України за рубежем. Трудові права іноземців в Україні. Відшкодування шкоди працівникові за міжнародним договором України.

Тема 1. Предмет, метод і система трудового права

План лекції

1. Трудове право як галузь права України. Місце трудового права в системі права України.

2. Поняття та ознаки трудового права.

3. Метод трудового права.

4. Система трудового права.

План практичного заняття

1. Предмет трудового права: трудові відносини і тісно пов'язані з ними суміжні суспільні відносини.

2. Особливості методу трудового права.

3. Сфера дії норм трудового права.

Питання для самостійної роботи

1. Роль та функції трудового права.

2. Розмежування трудового права з суміжними галузями права (цивільного права, адміністративного права, права соціального забезпечення, цивільного процесу).

3. Предмет і система науки трудового права.

Ситуаційні задачі

Задача 1

Косенко уклав трудову угоду з Приватним підприємством „Агросервіс”, за якою його бригада зобов’язалася відремонтувати сільськогосподарську техніку підприємства. Робота тривала два тижні. Після закінчення роботи під час розрахунку Косенко зажадав виплатити всім членам бригади винагороду за на­дурочні роботи. Адміністрація відмовилася, посилаючись на те, що хоч Косенко і зазначався в договорі бригадиром, однак склад і навіть прізвища членів бригади в договорі не були вказані.

Яка природа відносин, що виникли? Як вирішити спір між Косенком і Приватним підприємством „Агросервіс”?

Задача2

Рішенням правління виробничого кооперативу "Прогрес" за появу на роботі в нетверезому стані було звільнено з роботи бухгалтера Романів, яка працювала за трудовим договором, а нормувальника Петріва члена кооперативу-з цієї самої причини було переведено на нижчеоплачувану роботу терміном на три місяці.

Обидва працівники звернулися з позовом до суду з проханням захистити їхні права. При цьому Романів посилалася на те, що у Правилах внутрішнього розпорядку колективного підприємства не передбачено підстав звільнення з роботи, а петрів вважав, що хоч в останніх і містяться норми про "переведення на нижчеоплачувану роботу на термін до 3-х місяців", однак ця норма суперечить трудовому законодавству, яке не передбачає такого дисциплінарного стягнення.

Зробіть правовий аналіз наведених фактів. Сформулюйте правові питання, що вимагають рішення в даному спорі. Відповідь обгрунтуйте посиланням на законодавчі акти

Задача 3

Збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Експорт-імпорт", створеного за участю іноземного інвестора, затвердили Положення про персонал товариства, в якому було передбачено таке:

• учасники товариства зобов'язані працювати в товаристві на підставі трудового договору;

• заняття відповідної посади учасником товариства обумовлюється контрактом з генеральним директором товариства;

• для всіх учасників товариства встановлюється використання робочого часу на власний розсуд;

• учасники товариства, крім отримання дивідендів, одержують за свою працю заробітну плату;

• праця найманих працівників регулюється трудовим законодавством України.

Проаналізуйте наведені положення з точки зору відповідності їх чинному законодавству, в тому числі трудовому.