Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Т.П..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Тема 11. Робочий час і час відпочинку

План лекції

1. Поняття робочого часу та його види.

2. Нормальна і скорочена тривалість робочого часу, неповний робочий день.

3. Поняття та види часу відпочинку.

4. Поняття та види відпусток.

План практичного заняття

1. Правові норми робочого часу.

2. Поняття і види робочого тижня, робочого дня і робочої зміни.

3. Правове регулювання відпусток.

Питання для самостійної роботи

1. Графіки змінності роботи, вахтовий метод роботи, гнучкі графіки роботи.

2. Режим і облік робочого часу, порядок його встановлення.

3. Ненормований робочий день.

4. Поденний, тижневий і підсумований облік робочого часу.

5. Поняття надурочних робіт і порядок їх застосування.

6. Чергування.

7. Перерви протягом ро­бочого дня, зміни. Щоденні перерви в роботі.

8. Щотижневі вихідні дні.

9. Святкові і неробочі дні.

10. Щорічна основна відпустка і порядок її надання.

11. Щорічна додаткова відпустка, її види і порядок надання.

12. Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням.

13. Творча відпустка.

14. Соціальні відпустки.

15. Відпустки без збереження заробітної плати.

Ситуаційні задачі

Задача 1

У правилах внутрішнього трудового розпорядку товариства з обмеженою відповідальністю "Нерухомість" було передбачено:

• тривалість робочого часу протягом тижня для найма-I них працівників встановлюється 35 годин, для учасників товариства 45 годин;

• для жінок, які мають дітей віком до 14 років, робочий день скорочується на 1 годину;

• оплата праці провадиться за фактично відпрацьований час;

• в осінньо-зимовий період підприємство працює в режимі п'ятиденного робочого тижня, у весняно-літній шестиденного робочого тижня.

Прокоментуйте вказані положення з точки зору відповідності їх чинному законодавству.

Задача 2

Технік Михайлова звернулася із скаргою до КТС на те, що адміністрація відмовила їй у наданні додаткової відпустки для складання сесії у вузі. Таке рішення адміністрація мотивувала тим, що у зв'язку з фінансовими проблемами підприємство не працює більше півроку. Працівники, у тому числі Михайлова, перебувають у вимушених відпустках. Отже, вільний час може бути використаний і для навчання. Адже, оплачувати відпустку коштів не має.

Складіть проект рішення КТС за заявою Михайлової.

Задача З

Юрисконсульту підприємства додатково доручили вести роботу по укладенню та виконанню господарських договорів. Це вимагало багато часу, оскільки підприємство мало багато постачальників. Юрисконсульту доводилося часто залишатися після роботи, щоб забезпечити належним чином цю ділянку роботи. Врешті він поставив питання перед керівником про необхідність розширення юрвідділу. На що керівник відмовив і пояснив, що юрисконсульт працівник з ненормованим робочим днем і повинен залишатися після роботи.

Ваша думка?

Задача 4

На підставі рішення трудового колективу Львівського виробничого об'єднання "Мікроприлад" адміністрація наказом оголосила 8 січня святковим днем з метою надати можливість працівникам відсвяткувати другий день Різдва Христова. Відробку за цей день перенесено наказом на найближчу суботу.

У зв'язку з реалізацією цього рішення на підприємстві виникли трудові спори. Зокрема, бухгалтер Іванов, вважаючи рішення адміністрації незаконним, вийшов на роботу 8 січня, а в призначену наказом суботу на роботу не з'явився. Адміністрація вирішила звільнити Іванова за прогул і звернулася з поданням до профкому за згодою на таке звільнення. Крім того, ремонтні працівники, які працювали за графіком в змінному режимі, за роботу 8 січня вимагали нарівні з оплатою надання відгулу, який просили приєднати до відпустки.

Вирішить суперечку.

Задача 5

У зв'язку із спадом виробництва за наказом керівника підприємства і з його ініціативи водію Ларіонову з січня по березень 1998 р. була надана відпустка без збереження заробітної плати. У колективному договорі надання такої відпустки не передбачено. Чи зараховується час цієї відпустки без збереження заробітної плати в стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку?

Підготуйте відповідь.

Задача 6

Голова профспілкового комітету Чумак звернувся до юридичного відділу газети "Праця і зарплата" з таким запитанням: "Відповідно до частини 2 ст. 19 Закону України "Про відпустки" додаткова щорічна оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів без урахування вихідних надається батькові, який виховує дитину без матері. Чому такого права не має одинока мати, яка виховує дитину сама?

Складіть відповідь.

Задача 7

Завідуючий відділом Волошин звернувся із скаргою до прокурора, в якій повідомляв, що підприємство, на якому він працює, знаходиться більше року у простої внаслідок фінансової кризи. Він у числі інших працівників звертався до адміністрації з вимогою оплатити їм за простій не з вини працівника згідно із ст. 113 КЗпП України. Але адміністрація відповіла, що тепер прийнято закон, який дозволяє простій підприємству без обмеження строком і без зарплати працівникам заробітної плати. Волошин просить притягти директора до кримінальної відповідальності за порушення прав працівників, а також роз'яснити чинне законодавство з цього питання.

Підготуйте відповідь.