Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Т.П..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Тема 12. Оплата праці

План лекції

1. Поняття і зміст заробітної плати в умовах становлення ринкової економіки.

2. Система заробітної плати та її види (почасова, відрядна).

3. Структура заробітної плати: основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні і компенсаційні виплати.

4. Сфери регулювання заробітної плати: державне регулювання заробітної плати, договірне регулювання заробітної плати.

План практичного заняття

1. Організація оплати праці на підприємстві (тарифна система, форми і системи оплати праці, нормування праці,преміювання).

2. Нормування праці. Норми праці (норми виробітку, норми часу, норми обслуговування, нормовані виробничі завдання, норми чисельності), відрядні розцінки.

3. Тарифна система та її елементи: тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Питання для самостійної роботи

1. Реформа оплати праці в Україні в умовах переходу до ринкових відносин.

2. Надбавки і доплати до заробітної плати.

3. Преміювання працівників. Винагорода за результатами роботи за рік.

4. Оплата праці при відхиленні від нормальних умов праці.

5. Обчислення середньої заробітної плати.

6. Індексація заробітної плати.

7. Компенсація втрати частини зарплати у зв'язку з порушенням строків її виплати.

8. Порядок виплати заробітної плати.

9. Відрахування із заробітної плати.

Ситуаційні задачі

Задача 1

У зв'язку з підготовкою автомашин до щорічного технічного огляду головний інженер автотранспортного підприємства запропонував групі ремонтних робітників на чолі з інженером-механіком залишитися на три години для завершення виконання невідкладних робіт. Однак в цей день закінчити усі роботи не вдалося, і працівникам було запропоновано залишитися на роботі наступного дня ще на три години.

При отриманні розрахункових листків заробітної плати за минулий місяць робітники виявили, що їм не нарахована зарплата за виконані надурочні роботи. У бухгалтерії їм пояснили, що в табелі обліку робочого часу надурочна робота, виконана цими працівниками, не зазначається. Директор підприємства пояснив, що він не залучав робітників до надурочних робіт, і виконана в цей час робота повинна бути зроблена в звичайний робочий день. Крім того, для виконання надурочних робіт потрібна згода профспілкового органу. Робітники звернулися до комісії по трудових спорах підприємства із заявою про стягнення заробітної плати за час виконання надурочних робіт.

Вирішіть суперечку.

Задача 2

У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці на виробничому об'єднанні "Електрон" було проведено масове скорочення працівників. У числі інших 12 квітня 1996 р. був звільнений за скороченням штату заввідділом Реймер. Адміністрація видала йому трудову книжку, однак розрахунку зарплати не зробила, мотивуючи тим, що у підприємства на рахунку немає грошей. Так само адміністрація вчинила відносно інших скорочених працівників.

Реймер не зумів влаштуватися на роботу, зареєструвався у службі зайнятості, оформив статус безробітного і отримував допомогу по безробіттю. Через рік 12 квітня 1997 року Реймер знову звернувся із заявою до адміністрації ВО "Електрон" з вимогою зробити з ним розрахунок. У відповідь головний бухгалтер запропонував йому розрахуватися яким-небудь приладом з підприємства. Реймер відмовився і звернувся до адвоката.

Виступіть у ролі адвоката. Роз'ясніть Реймеру його трудові права. Підрахуйте, яку суму заборгувало йому підприємство, якщо на момент звільнення Реймера його заробіток був 400 гр., зарплата не була виплачена за два місяці до звільнення, допомога по безробіттю становила 15 гр.

Задача 3

Ткаченко працював товарознавцем у приватному магазині, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу продавця. Ткаченко звернувся до директора магазину з проханням про виплату йому різниці в окладах, оскільки оклад товарознавця більше ніж у продавця. Директор магазину роз'яснив Ткаченко, що він, влаштовуючись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов'язки товарознавця, а отримувати зарплату продавця.

До якого органу потрібно звернутися Ткаченку за вирішенням спору?

Вирішить спір.

Задача 4

Економіст Лисенко, який працював у AT "Євроком", був переведений за його згодою на роботу до структурного підрозділу підприємства, розташованого в іншому населе­ному пункті. Під час переїзду адміністрація забезпечила за свій рахунок перевезення багажу Лисенка, а також виплатила всі передбачені законодавством суми на нього і членів його сім'ї. Відпрацювавши 3 місяці, Лисенко знайшов собі іншу роботу в цьому ж місті і подав заяву про звільнення за власним бажанням. Адміністрація відмовилася звільнити Лисенка і вимагає повернути усі компенсаційні виплати, отримані працівником раніше при переїзді.

Чи законні вимоги адміністрації?