Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Т.П..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
566.27 Кб
Скачать

Тема 16. Охорона праці

План лекції

1. Поняття охорони праці, її зміст.

2. Принципи правової охорони праці.

3. Гарантії прав громадян на охорону праці. Організація охорони праці на підприємстві.

4. Державне управління охороною праці.

План практичного заняття

1. Організаційно-правові форми забезпечення охорони праці.

2. Розслідування і облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях.

3. Спеціальні правила охорони праці на важких, небезпечних і шкідливих роботах.

Питання для самостійної роботи

1. Участь трудових колективів і профспілок в регулюванні охорони праці.

2. Міжгалузеві і галузеві нормативні акти про охорону праці.

3. Заходи, що забезпечують компенсацію і нейтралізацію шкідливого впливу виробничих чинників (скорочення робочого часу, надання додаткових відпусток, перерв в роботі, видача спеціального одягу, мила та ін.).

4. Відшкодування власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків.

5. Правила особливої охорони праці жінок, молоді і осіб із пониженою працездатністю.

6. Нагляд і контроль за охороною праці і відповідальність за її порушення.

Ситуаційні задачі

Задача 1

У зв'язку з ліквідацією районної контори в числі інших працівників були звільнені бухгалтер Алієва, яка знаходиться в післяпологовій відпустці, та інспектор відділу кадрів Лагутіна, що має дитину віком 14 місяців. Лагутіна та Алієва звернулися до суду з вимогою про поновлення їх на роботі. Заперечуючи позов, директор контори, що ліквідується, пояснив, що звільнення Лагутіної та Алієвої вимушений захід, і поновлення їх на роботі неможливе, оскільки контора працює останній тиждень. Районний суд вирішив покласти на виконком міськради обов'язок пра-цевлаштувати Лагутіну та Алієву.

Які пільги працюючим жінкам передбачені нормами КЗпП?

Пошліться на відповідні статті кодексу. Чи правомірне звільнення Лагутіної та Алієвої? Чи правильне рішення суду? Обгрунтуйте, посилаючись на закон.

Задача 2

Після закінчення комерційного технікуму Миронова, 17-ти років, була направлена на роботу до проектного інституту як бухгалтер відповідно до одержаної в технікумі кваліфікації. Однак в інституті вільної посади бухгалтера не виявилося і Миронова була зарахована оператором перфораторної машини. Головний бухгалтер неодноразово робив Мироновій усні зауваження у зв'язку з повільною роботою протягом робочого дня, а після закінчення 10 місяців роботи із згоди профкому вона була звільнена за скороченням штату. Миронова звернулася до суду з вимогою поновити її на роботі та надати роботу за спеціальністю.

Які пільги працюючій молоді передбачені нормами КЗпП?

Зробіть посилання на відповідні статті закону.

Чи правомірні дії адміністрації? Обгрунтуйте.

Яке рішення потрібно постановити суду?

Який порядок захисту права молодого фахівця на отримання роботи у відповідності зі спеціальністю і кваліфікцією, що присвоєні учбовим закладом

Задача 3

Монтажник Урусов неодноразово порушував вимоги інструкції з охорони праці. 10 березня начальник будуправ-ління, побачивши, що Урусов при розбиранні лісів на третьому поверсі будинку не користується монтажним поясом, оголосив йому догану. Тим же наказом була оголошена догана начальнику дільниці, де працював Урусов, за те, що не забезпечує виконання правил з охорони праці.

Чи правомірні дії начальника будуправління?

Задача 4

Хімік-аналітик Сажина відмовлялася пройти інструктаж за правилами роботи із новими реактивами, що на­дійшли до лабораторії. Вона без поважних причин на інструктажі не була, за що адміністрація оголосила їй догану. Наступного дня після цього при змішуванні реактивів у Сажиної в руках вибухнула колба, і вона отримала великі опіки.

Назвіть і проаналізуйте склад правопорушень за цим випадком.

Чи несе власник відповідальність за цей нещасний випадок? А Сажина?

Про який вид відповідальності йдеться?

У чому полягає, зокрема, матеріальна відповідальність?

Задача 5

Робітниці експедиції Семенкова і Степанова звернули­ся до начальника цеху з проханням перевести їх на більш легку роботу у зв'язку з тим, що обидві мають грудних дітей двох- і чотиримісячного віку відповідно. У зв'язку з тим, що Семенкова годує дитину грудним молоком, її перевели на роботу діловодом, а Степановій в її проханні відмовили, мотивуючи відмову тим, що її дитина вигодовується штучно. Степанова звернулася із скаргою до КТС.

Чи законне рішення адміністрації підприємства? Які пільги в галузі праці та заробітної плати надаються жінкам, які мають дітей віком до трьох років?

Задача 6

Директор і старший бухгалтер одного з підприємств відмовилися прийняти від робітника Орєхова спецодяг, який він просив замінити на новий у зв'язку із закінченням строку користування. Свою відмову керівництво мотивувало тим, що строк користування нею не закінчився (при підрахунку цього строку було виключено час перебування Орєхова у відрядженні і у відпустці).

Чи правомірна відмова директора та старшого бухгалтера?

Задача 7

Родіна, яка потребує за медичним висновком переве­дення на більш легку роботу, подала про це заяву начальнику цеху. Останній відмовив у переведенні, посилаючись на відсутність такої роботи, і запропонував Родіній піти у відпустку без збереження заробітної плати.

Як слід поступити Родіній?

Задача 8

Токареві Іванову була оголошена догана за роботу на верстаті без захисних окулярів, а слюсарю Петрову за відмову від проходження медичного огляду. Через три дні Іванов знову отримав зауваження за роботу без окулярів, а слюсар Петров відмовився пройти медичний огляд. Директор заводу, отримавши згоду профкому, звільнив їх за п. З ст. 40 КЗпП.

Чи правильні дії директора ?

Задача 9

Під час роботи стався нещасний випадок із слюсарем Сидоренком металевою скалкою, що відскочила, йому було пошкоджено око. Сидоренко пред'явив позов про стягнення з підприємства, на якому він працював, відшкодування майнової шкоди, а також про стягнення моральної шкоди.

Відповідач позову не визнав і пояснив, що позивач повинен був відрубати невеликий шматочок металу, така робота для нього складною не була. Сидоренко був ознайомлений з правилами техніки безпеки і зобов'язаний був надіти захисні окуляри. У разі їхньої відсутності мав заявити про це, але не зробив цього. Шрам, що залишився на обличчі, на думку відповідача, не настільки примітний, щоб на цій підставі відшкодовувати моральну шкоду.

Як вирішити справу?

Задача 10

Юрисконсульт Рівненської атомної електростанції звернувся до юридичного відділу газети "Праця і зарплата" із таким запитанням: за який рахунок необхідно провадити відшкодування шкоди та виплачувати одноразову допомогу потерпілим внаслідок ушкодження здоров'я при виконанні ними своїх трудових обов'язків?

Яким документом конкретно це визначено та де можна ознайомитись з цим документом?

Допоможіть юрисконсульту.

Задача 11

Працівник (потерпілий) протягом 37 років працював у шести будівельних управліннях скреперистом-бульдозеристом. У кожній будівельній організації він працює 3, 4, 5, 8 і 12 років. Одна з шести організацій знаходиться в Росії (Крайня Північ). Отримав третю групу інвалідності професійне захворювання.

Виник спір: яка будівельна організація має відшкодувати шкоду та, де потерпілий працював останні три роки і виявлено профзахворювання, чи всі організації пропорційно відпрацьованим рокам?

Підготуйте відповідь.