Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспектЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

4. Методика визначення чисельності.

При встановлення чисельності персоналу керуються штатним розкладом, схемами, моделями. Основний розрахунок чисельності персоналу на підприємстві включає в себе наступні етапи:

  1. Визначення чисельності робочих в зміну по діючим нормам часу, виробітку, обслуговування.

  2. Визначення чисельності робочих на одну добу - явочна чисельність, яка дорівнює добуток (множення) від змінної кількості робочих на число змін роботи підприємства. Наприклад, чисельність робочих на одну зміну - 17 чоловік, при 3-змінному режимі роботи підприємства явочна чисельність дорівнює 17 х 3=51 (чол.)

  3. Якщо підприємство працює без загальних вихідних днів, потрібно передбачити підміну кожного робітника. Явочна чисельність разом з підміною на вихідні дні утворюють штатну чисельність робітників. Наприклад, при 3-змінній роботі підміна складає 33%, при 2-змінній - 50% від явочної чисельності - 51+17=68 (чол.)

  4. Визначається число робітників на підміну з поважних причин, для визначення % підмін робітників, які не вийшли на роботу з поважних причин, складається баланс робочого часу робітника.

Баланс робочого часу робітника.

Показники

Кількість днів

Структура, %

Календарний фонд

365

Невиходи:

112

- свята

8

- вихідні

104

Номінальний фонд

253 =(365-112)

Неявки:

36

- відпустка

24

- учбова відпустка

2

- декретна відпустка

3

- хвороба

6

- державні обов'язки

1

Ефективний фонд

217 = (253-36)

100

Х=36/253х100%=14,2%

Списочна чисельність перевищує штатну на кількість робітників для підміни невиходів по поважним причинам:

Списочна чисельність - 68+(68*14,2/100)=78(чол.)

Приклад.

Чисельність зміни - 60 чол. Підприємство працює в дві зміни. Номінальний фонд -313 днів, кількість неявок - 22 дні. Визначити списочну чисельність робітників. Рішення.

Визначаємо кількість робітників на дві зміни: 120 чол. - явочна чисельність.

Визначаємо підміну в вихідні дні: 120 + 60 = 180 (чол.).

Визначаємо відсоток підміни: 22 / 313 х 100% = 7,03 %.

Визначаємо списочну чисельність робітників 180+(180х7,03)/100%=192 чол.

Тема: Продуктивність праці.

  1. Зміст продуктивності праці.

  2. Показники та методи вимірювання.

  3. Фактори продуктивності праці.

  1. Зміст продуктивності праці.

Визначення продуктивності праці як співвідношення між продукцією конкретної системи на протязі визначеного часу та витратами системи на протязі цього ж відрізку має узагальнююче, універсальне використання.

У такій постановці продуктивність має на увазі ефективне, раціональне використання не тільки однієї праці, але й усіх інших ресурсів-капіталу, землі, сировини, матеріалів, енергії, інформації. Ось чому при визначенні політики та стратегії будь якого підприємства аналіз продуктивності праці обов'язково передбачає співставлення останньої з рівнем використання інших факторів виробництва. Разом з тим якість більшості та продуктивності всіх цих факторів безпосередньо залежить від якості трудових ресурсів та рівня використання їх потенціалу.

Продуктивність праці - це результативність праці протягом конкретного періоду часу.

Рівень продуктивності праці визначається кількістю продукції (обсягом робіт чи послуг), що виробляється одним працівником за одиницю робочого часу (годину, зміну, добу, місяць, квартал, рік), або кількістю робочого часу, що витрачається на виробництво одиниці продукції (виконання роботи чи послуги).

Економічний зміст росту продуктивності праці.

Ріст ПП виражається в зростанні кількості продукції (ємності виконуваних робіт) за одиницю робочого часу або в скороченні часу, який потрібен для виготовлення одиниці продукції.