Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з Історії психології..docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
118.53 Кб
Скачать

Самостійну роботу з підготовки до семінарських занять

Варто починати з вивчення тексту лекції, потім прочитати й законспектувати в зошит для семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел.

Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, враховуючи специфіку авторського світогляду необхідно з’ясувати його зміст для смислового зрозуміння сказаного.

Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або всього тексту. Тут варто скористатися словниками, оригінальними повнотекстовими творами чи іншими допоміжними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять використовувати інші джерела і особливо періодичні видання.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору, висновків щодо понять, процесів та явищ, які вивчаються, і головне, усвідомлення практичного значення набутих знань з дисципліни.

Готуючись до семінару, необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті треба будувати так свій виступ, щоб відокремити його головні чинники:

  • чітке формування теоретичного положення;

  • світоглядне та наукове обґрунтування теоретико-методологічного положення і розкриття характерних ознак тієї чи іншої психологічної теорії чи вчення;

  • аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними фактами дійсності, суспільно – політичними, економічними, правовими, культурними чинниками;

  • важливість питань, які розглядаються, для практичної діяльності та становлення особистості фахівця, його професійної культури та загальної ерудиції.

Опрацювання тем семінарських занять або окремих їх питань може відбуватися в різних формах: співбесіди, загальногрупові дискусії, заслуховування й обговорення рефератів, проведення письмових контрольних робіт, виконання тестових завдань.

Встановлений рівень засвоєння матеріалу на семінарських заняттях враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до іспитів на основі оцінок та поточної атестації.

Це стосується і тих тем, які студіювалися студентами самостійно. Основні питання тем вносяться до реєстру питань, які вводяться в екзаменаційні білети.

Перелік основних знань та вмінь, що повинні опанувати студенти

Студенти повинні знати:

- ключові положення основних психологічних теорій;

- закономірності розвитку предмета психології;

- основні персоналії, їх досягнення, ідеї засновників напрямів і шкіл світової психології;

- основні віхи розвитку психології на Україні;

- сучасний стан психологічних досліджень в Україні і її місце в світовій психології.

Студенти повинні вміти:

- визначати передумови, впливи, взаємозв’язки тих чи інших ідей, теорій;

- прослідкувати історію розвитку ідей та психологічних шкіл;

- ідентифікувати тексти, точки зору;

- визначати тенденції розвитку тих чи інших ідей та поглядів;

- моделювати зміст певних психологічних понять (відповідно до епохи, школи, автора).