Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації з самостійної роботи сту....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Перелік тем, винесених на самостійне опрацювання Модуль 1. Біологічні основи рибництва

1.1. Біологічна характеристика перспективних об′єктів рибництва –

(буфало, канальний сом, веслоніс, тіляпія)………………………………………………5

1.2. Додаткові риби (щука, судак) та їх використання у практиці рибництва………….8

Модуль 2. Технологія ставового рибництва

2.1. Гідротехнічні споруди ставів…………………………………………………………..11

2.2. Характеристика окремих категорій ставів…………………………………………… 13

2.3. Основні види кормів, які застосовуються у рибництві, та їх характеристика………15

2.4. Комбіновані форми ведення рибного господарства…………………………………..21

2.4.1. Коропо – качині господарства………………………………………………………..21

2.4.2. Рисо-рибні господарства……………………………………………………………...22

2.5. Рибництво на торф'яних кар'єрах………………………………………………………22

2.6. Рибоводно-біологічні норми транспортування живої риби………………………….23

2.7. Профілактичні заходи при вирощуванні і перевезенні риби……………………….29

Модуль 3. Спеціальні методи вирощування товарної риби та нерибних об′єктів прісноводної аквакультури

3.1. Культивування водоростей……………………………………………………………34

3.2. Культивування кормових безхребетних………………………………………………35

3.2.1. Культивування гіллястовусих ракоподібних……………………………………….35

3.2.2. Культивування зяброногих ракоподібних (артемії саліна)………………………..36

3.2.3. Культивування олігохет...............................................................................................36

3.2.4. Культивування хірономід…………………………………………………………….37

Модуль 1. Біологічні основи рибництва

  1. Біологічна характеристика перспективних об′єктів рибництва (буфало, канальний сом, веслоніса, тіляпія)

    1. 1. Веслоніс (Polydon spathula)

Веслоніс відноситься до ряду осетроподібних, родини веслоносів. Веслоніс – прісноводна риба. Природній ареал – Південна Америка, бассейн рік Міссісіпі и Міссурі. До нашої страни завезен у 1974 р., а у 1984 р. вперше було отримано потомство від вирощених плідників. У природних умовах досягає маси 80 кг, длини 2 м. Рило длинне, досягає 1/3 загальної длини тіла. У личинок рострум відсутній, він починає рости у мальків масою 0,5 - 0,7 г. Луска відсутня. Немає і жучек, які притаманні для осетрових риб. Оптимальна температура для росту становить 20-25оС. Добре зимує під льодом. Кисень повинен бути не менше 5 мг/л.

Статеве дозрівання настає піздно як у всіх осетрових, у самок – на 9 -10 рік, у самців – на 6-ому році. Нерест відбувається весною на течії при температурі 15-20оС. Ікра відкладається на піщано-кам'янистий грунт. Плодючість самок масою 10 кг становить від 60 до 100 тис. ікринок. Діаметр ікри становить 2,2 – 3,0 мм. Тривалість ембріонального розвитку при температурі води +14 – 240С становить в середньому 9 днів

Веслоніс - це єдиний представник осетрових, який харчується планктоном (зоопланктоном, фітопланктоном, детритом). У будові зябрувального апарату має схожість з строкатим товстолобиком, має длині зяброві тичинки. Веслоніс здатен також і до активного захвату мілкої риби, комбікорму.

При вирощуванні в ставах досягають: цьоголітки -150 – 900 г; 2х-літки - 3-4 кг; 5-ти літки - до 8,5 кг.

1.1.2. Тіляпія (Tilapinii)

Тіляпії є представниками ряду окуньоподібних, родини цихлідових. Це тропічні риби. Завдяки швидкому росту, невибагливості, простоті розведення і добрим харчовим якостям тіляпія є основним об’єктом вирощування у странах Африки, Ближнього Сходу. Тіляпію можна вирощувати у садках на скидних каналах, у водоймах-охолоджувачах АЕС, ГРЕС, установках замкнутого водопостачання підлеглих рибоводних господарств при металургійних, хімічних комбінатах, тобто там, де є постійне джерело теплої води, так як температурний оптимум лежить для неї у межах 25 – 300С.

Відомо більше 70 видів тіляпії, які відносяться до 4-х родів. Наибільш цінними для рибництва є види роду Ореохроміс: мозамбикськая, нільська тіляпія і тіляпія аурєя (красна). Це тепловодні риби. Границі життєдіяльності знаходяться у межах від 8 до 42 0С. Оптимальною для росту є температура 25-32 0С. Тіляпії відносяться до еврігалінних риб, так як виносять солоність води до 15-21‰. У солонуватій воді тіляпія росте та розмножується навіть краще, ніж у прісній. Тіляпія добре переносить дефіцит кисню (до 0,5-0,6 мг/л), здатна дихати у поверхневому шарі води. Стійка до високих показників окислюваності води, тобто може переносити високий вміст органічних речовин. Стійка також до кислої реакції водного середовища, витримує рН до 4,5.

За типом харчування тіляпія всеїдна. Спожива різні природні та штучні корми.

Статева зрілість настає рано. Наприклад, у тіляпії мозамбіка у 3 – 6 місяців. У тропічній зоні тіляпії можуть розмножуватися на протязі цілого року. Вони здатні нереститися через кожні 25-35 днів, тобто до 10-12 раз на рік. У тиляпії мозамбіка самка відкладає до 2,5 тис. ікринок. Після запліднення ікри самцем самка забирає ікру до рота, де і відбувається її інкубація на протязі від 3 до 10 діб. Після викльову личинки ще на протязі 4-8 діб знаходяться під охороною матері (у деяких видів інкубацію та турботу за личинками бере на себе самець).

У тіляпії на відміну від інших риб самці крупніше за самок, тому вигідно вирощувати самців. Цього можна добитися генетичними методами, схрещуючи різні види тіляпії. Так, при схрещуванні самок нільської тіляпії з самцем мозамбікської або аурєа, в потомстві можна отримати до 80-90 % самців. Іншим методом є згодовування молоді на протязі 3–х тижнів корму, який містить чоловічі статеві гормони (тестостерон або метілтестостерон). Це стимулює появу у стаді самців.

Перспективним є сумісне вирощування коропа і тіляпії в садках і басейнах. При цьому останні харчуються екскрементами коропа, обростаннями на стінках, очищуючи тим самим воду, покращуючи гідрохімічний режим. Можна вирощувати тіляпію і у ставах, проте слід пам'ятати, що період з температурою води вище 23оС повинен бути не менше 4 місяців. При температурі води 10-12оС тіляпії гинуть, тому взимку плідників та ремонтне поголів’я треба утримувати у басейнах з підігрівом води.

Товарною вважають тіляпію масою 250 г і більше. При сприятливих умовах вони досягають її за 6 місяців. Тіляпію масою до 500 г вирощують на протязі 8 місяців.