Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСПР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
492.54 Кб
Скачать

Починайте вчасно

Надзвичайно важливо почати прес-конференцію точно у призначений час або, принаймні, не пізніше, ніж на 10-15 хви­лин. Якщо затримка триває довше, ви ризикуєте втратити ЗМІ, представники яких прийшли вчасно. Усі ЗМІ мають власні графіки роботи, і якщо у них є, на їхню думку, важливіші справи, вони просто підуть геть. Розпочинайте конференцію корот­ким представленням ключових осіб, називаючи їх посади чи функції і стисло сформулюйте причину скликання прес-конференції. Вступне слово не має тривати більше як 10-15 хвилин. Після вступного слова переходьте до формату "запитання-відповідь".

Важливо призначити особу, яка виступатиме у ролі модера­тора й організовано вестиме прес-конференцію. Якщо надто ба­гато журналістів одночасно ставитимуть питання, вони тільки створять додатковий безлад, якого вистачає на кожній прес-конференції. Модератор може, принаймні, гарантувати, що кожен матиме нагоду по черзі одержати відповіді на свої запитання.

Завершення прес-конференції

Якщо питання ЗМІ починають виходити за рамки цієї прес-конференції, це означає, що ЗМІ одержали те, заради чого зби­ралися. Треба завершувати пресконференцію, навіть якщо вона була короткою. Якщо під час "питань-відповідей" не були висвітлені певні важливі пункти, це може зробити ключовий учасник прес-конференції. Зазвичай прес-конференція триває не більше як 20-30 хвилин. Прес-конференція - це передусім нагода для журналістів записати персональні виступи та одер­жати додаткову інформацію, яка дає їм можливість детальніше висвітлити новину і застосувати у своїх цілях. Для цього мож­на виділити їм кілька хвилин додатково.

Кореспонденти радіо- і телекомпаній зазвичай використо­вують цей час, щоб записати короткі ексклюзивні "питання-відповіді" у затишному кутку залу, де проводиться прес-конфе­ренція. Як правило, репортери ставлять запитання ключовим учасникам прес-конференції, коли ті виходять із залу. Деякі представники ЗМІ можуть мати специфічні запитання, що потребують детальнішого роз'яснення. Проте не варто затягу­вати прес-конференцію довше, ніж на ЗО хвилин, оскільки це може створити ризик небажаних питань і вимушених відповідей. Щойно мету прес-конференції досягнуто, ключові учасники повинні припинити ЇЇ, встати і піти до виходу.

Планування програми

Організована ПР-програма має бути ретельно спланована в рамках чітко визначеного бюджету і кваліфіковано реалізована. Якщо налагодження стосунків зі ЗМІ і зусилля щодо висвітлення діяльності вашої організації здійснюються вряди-годи, тільки в разі нагальної потреби, то вони не приносять довготривалої користі для будь-якої організації.

Якщо ви вирішили, що вадіій компанії може піти на користь активна програма зв'язків з громадськістю, виділіть час і ресур­си на планування і реалізацію стратегій роботи зі ЗМІ. Розроб­ка медіа-стратегій і дій для вашої організації має здійснюватися зусиллями всієї команди.

Перш ніж розпочати будь-яку спробу налагодження звязків із громадськістю, слід подумати, на яких питаннях має намір зосередитися ваша організація. Чітке визначення ваших цілей допоможе вам спрямувати свої зусилля на потрібну аудиторію, сформулювати чітке звернення, розробити корисні та ефек­тивні засоби і стратегії дії.

Тема №4: Підготовка волонтерів у центрах ДЦСССДМ

Ключові слова: волонтерство, групи волонтерів в Україні, напрями підготовки та роботи волонтерів, шляхи залучення волонтерських ресурсів.

Теоретичні завдання:

1. Основні групи волонтерів в Україні.

2. Напрями роботи волонтерів.

3. Розкрити шляхи залучення волонтерів до роботи.

Практичне завдання:

Розробити програму підготовки волонтерів.

Література:

1. Головатий М.Ф. Молодіжна політика в Україні: проблеми оновлення. – К.: Наук. думка, 1993

2. Технологии социальной работы: Учебник / Под общ. ред. Е.И.Холостовой. - М.: ИНФРА-М, 2002.

3. Голованова Т.П. Гапон Ю.А. Волонтерство у соціальній роботі як феномен цивілізованого суспільства. - Запоріжжя, 1996.

4. Вайнола Р.Х., Капська А.Й. Волонтерський рух в Україні: тенденції розвитку. – К.: Академпрес, 1999.

5. Технології соціальн.-пед. роб. / За ред. А.И. Капської. - С. 245-273.

Тема №5: Технології соціальної роботи в пенітенціарній системі

Ключові слова: злочинність, ресоціалізація, адаптація, реабілітація злочинців, пенітенціарна система, етапи роботи з засудженими.

Теоретичні питання.

  1. Охарактеризуйте злочинність як соціально-психологічну проблему.

  2. Назвіть технології роботи із засудженими в пенітенціар­них закладах.

  3. У чому полягають особливості виховання неповнолітніх засуджених?

  4. Визначіть технології постпенітенціарної адаптації ко­лишніх засуджених.

  5. Розкрийте сучасні підходи до реабілітації злочинців.

Практичні завдання:

1. Проаналізуйте технологію роботи із засудженими в місцях позбавлення волі ( див. дод. теми № 5, модульII )

2. Скласти власну програму роботи соціального педагога із засудженими в місцях позбавлення волі.

Література:

1. Зайцева Й А., Кукушин В.С., Ларин Г.Г., Румега НА., Шатохина В.И. Коррекционная педагогика / Под ред. В.С.Кукушина. - Ростов н/Д.: Издательс-кий центр "МарТ", 2002.

2. Соціальна робота: технологічний аспект: Навч. посібник / За ред. проф. . А.Й.Капської. - К.: Центр навчальної літератури, 2004.

3. Шахрай В.М. Технологія соціальної роботи. Навч. пос. – К.: Центр навчальної літератури, 2006.- с. 411-435.

4. Технология социальной работы: Учебное пособие/ Под. Ред. И. Г. Зайнышева. – М.: ВЛАДОС, 2000.

5. Социальная педагогика: Учеб. пос. для студ. высш. учебн. Заведений/ Под. ред. В.А. Никитина.- М.: ВЛАДОС, 2000.- с. 133-154.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]