Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСПР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
492.54 Кб
Скачать

Додаток до теми № 5, модульIi

Програма факультативу для пенітенціарних шкіл «Людина в сучасному світі»

(автор В.Кукушин)

Світ наших днів надто суперечливий, жорстокий і динаміч­ний. Це світ колосальних людських досягнень і, одночасно, світ падіння духовних цінностей і розмивання естетичних ідеалів.

Таку характеристику сучасного світу підтверджує школа в пенітенціарному закладі. Багато її учнів потрапили у виправ­ний заклад не тому, що за своєю суттю є жорстокими, а тому, що суспільство чи не з дитячих років кинуло їх на виживання.

Ще більші потрясіння чекають на наших учнів при виході на свободу, їх часто шокує не тільки ритм життя, а й повна соціальна незахищеність: проблеми реєстрації (прописки); пра­цевлаштування і адаптації в сім'ї; нові ціннісні орієнтири в суспільстві і навіть..."нові хвороби". Все це практично недостат­ньо відображується засобами масової інформації, а тому може бути осмисленим і засвоєним, насамперед через організацію спеціальних факультативних занять. Цим і пояснюється не­обхідність курсу "Людина в сучасному світі". Навчально-тема­тичний план курсу див. табл.1

Таблиця 1 Навчально-тематичний план

№з/п

Тема

К-сть год.

1.

Психологія особистості

16

2.

Цінності сім'ї

10

3.

Спілкування в колективі

8

4.

Людина і її здоров'я

10

5.

Людина і право

8

6.

Людина і праця

8

7.

Людина і природа

4

8.

Людина в своєму домі

4

Всього

68

Завдання курсу:

  • професійна адаптація учнів відповідно до динаміки суспіль­ного розвитку, підвищення їхньої ділової кваліфікації;

  • санітарно-гігієнічна, медична просвіта, популяризація валеологічних знань;

  • правова просвіта із врахуванням всіх змін Кримінально­го кодексу;

  • психологічний захист учнів;

  • формування в свідомості учнів розуміння своєї унікаль­ності, самоцінності і корисності для сім'ї і суспільства.

Специфіка методики викладання навчальної дисципліни полягає в переважанні не монологічної (лекційної) форми за­нять, а в діалозі "вчитель -учень", використанні тестування і самотестування, рольових і ділових ігор, дискусій, вирішення практичних завдань. Лекційна форма уроків є оптимальною лише для вступних занять і у випадку запрошення викладачів-лекторів зі сторони (лікарів, психологів, правознавців, представ­ників податкової інспекції).

Критерієм ефективності факультативу є відвідування занять учнями, їхня активність, вияв творчості, індекс загального роз­витку за спеціальним тестуванням.

Зміст програми Тема 1. Психологія особистості

Сутність психологічної науки. Людина - головний предмет вивчення психології. Поняття "особистість". Структура особи­стості. Воля. Темперамент. Характер. Емоції. Здібності. Свідомість. Людина - інтегральна особистість. Громадянська позиція особистості. Саморегуляція особистості. Виховання особистості. Доля людини за Е.Берном. Як перестати боятися і почати жити (за Д.Карнегі).

Педагогічні акценти: розвиток здібностей, корекція характеру, виховання волі, доброта і співчуття як невід'ємні риси людини.

Практична частина: тестування з метою самопізнання: "Чи доброзичливі Ви?", "Чи люблять Вас люди?", "Яку силу має Ваш характер?", "Чи вмієте Ви слухати?", "Який у мене харак­тер?", "Який у мене темперамент?".

Звуковий ряд. Вірш І.Буніна "Вечір", фрагменти поеми Ю.Лермонтова "Мцирі".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]