Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з сг.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

21. Характеристика та біологічні особливості основних медоносних видів бджіл

Медоносна бджола (Apis mellifera)— вид комах, яких людина одомашнила. Бджолина родина складається з матки, робітників і самців-трутнів.

Бджолині — родина комах ряду Перетинчастокрилих (частина цієї родини відноситься до суспільних комах), споріднена з осами і мурашками. Існує близько 20 тисяч видів бджіл. Їх можна виявити на всіх континентах, окрім Антарктиди. Бджоли пристосувалися харчуватися нектаром і пилком, використовуючи нектар головним чином як джерело енергії, а пилок для отримання білків та інших живильних речовин.

Індивід, відірваний від родини, не знаходить належного середовища, стає непродуктивним, оскільки втрачає різноманітні складні зв'язки з іншими співчленами. У результаті цього порушуються процеси обміну речовин і акти поводження, що веде до його загибелі. Медоносна бджола завдяки суспільному способу життя здатна в богатых медосборных умовах збирати 450 кг меду на родину за сезон. 

Як основний запильник рослин бджола необхідна в полі, саду, лісі, на городах, лугах - скрізь, де є рослини, які виділяють нектар, і є можливості добувати мед. Загальні відомості про бджоли: Місце медоносної бджоли в систематику тваринного миру. Медоносні бджоли належать до роду Apis. Схожі між собою пологи (бджоли, мелипоны, тригоны) поєднують у сімейство бджолиних Api-dae. Близькі до них сімейства джмелів, ос, мурах. 

Всі вони належать до підзагону жалоносних, у яких загальними є тільки деякі ознаки, зокрема наявність жала. Медоносна бджола належить до загону перепончатокрылых (Hymenoptera). У перепончатокрылых на відміну від твердокрылых, чешуйчатокрылых і ін. спостерігаються такі загальні риси, як наявність двох пар перетинчастих крил, формування з ротових придатків єдиного органа. 

З багатьох таких загонів найбільш численним є клас комах - Insecta. Серед комах багато корисних і шкідливих видів. Їхнє тіло чітко ділиться на три відділи: голову, груди й черевце (до грудей приєднуються три пари ніжок). Клас комах разом із класами паукообразных, ракоподібних і багатоніжок поєднують у тип членистоногих Artropoda. Відповідно до визнаного в усьому світі бінарною номенклатурою кожний вид тварин позначається в науковій літературі двома латинськими назвами - родової й видовий.

22. Ветеринарно-санітарна охорона ферми

Передбачаються заходи обережності, що виключають зараження людей хворобами тварин і поширення інфекційних захворювань. До цих заходів відносяться застосування дезінфікуючих складів, спеціального одягу. На територію ферми забороняється вхід стороннім особам і в'їзд транспорту, не пов'язаного з обслуговуванням ферми. Обслуговуючий персонал на територію ферми входить тільки через ветсанпропуски, а транспорт в'їжджає через дезбар’єр. 

При вході в санпропускник, свинарник, кормоцех, ветпункт та інші приміщення для дезінфекції взуття кладуть спеціальні мати, які систематично зволожують 2 -% розчином їдкого натру. 

Один раз на місяць у свинарниках та інших приміщеннях ретельно очищують підлоги, стіни, стелі, стовпи, двері, вікна, а потім проводять побілку свинарників 15-20%-ної водної суспензією свіжогашеним вапна. 

В обов'язки зоотехніків і ветработніков входить також здійснення суворого контролю за повноцінністю годівлі тварин, за якістю кормів, станом вододжерел і якістю води. Працівники ферми періодично проходять медичне обстеження. 

При виникненні небезпеки епідемії вводять обмеження на переміщення людей, тварин, транспортних засобів. Переносниками інфекції можуть бути різні пристрої, що переміщуються з одного приміщення в інше або з однієї ферми на іншу. Знову надійшов обладнання з майстерень можна монтувати без дезінфекції. Знову надійшли тварини на ферму містяться в ізоляторі протягом 1 місяця. 

На фермі для всіх господарських груп свиней свинарники обладнані механізмами роздачі кормів, водопостачання, каналізацією, природною та примусовою припливно-витяжною вентиляцією, а так само засобами для видалення гній за допомогою транспортерів зі скиданням у загально фермерський підземний канал, по якому гній надходить в резервуар, звідки перекачується у відстійники-накопичувачі. 

Для утилізації трупів використовується біотермічним яма, яка розташована за межами ферми, на відстані 4500 м, її площа складає 180 м2, обгороджена парканом заввишки 2 метри, з внутрішньої сторони паркану вирита канава глибиною 1,4 м. Перекриття ями зроблено з двох кришок з замком . Для вентиляції в кришку ями вставляється з дощок витяжна труба. Для захисту від дощу над ямою обладнаний навіс, навколо ями майданчик забетонована, на цьому майданчику дозволено проводити розтин трупів. Ворота при в'їзді на територію биотермической ями закриваються на замок.  Після смерті тварини ветеринарний лікар оглядає труп, дає вказівки про запобіжних заходи, про спосіб знищення трупа. Перевезення трупів здійснюють на спеціальному автомобілі. Після кожного перевезення трупів автомашина ретельно очищається і дезінфікується. 

Для підстилки тваринам використовується озима солома з розрахунку 1,5 кг на голову в день. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]