Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з сг.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

7. Поняття про науково обґрунтовані норми годівлі, кормові раціони, їх класифікація, вимоги та методика розрахунку.

В умовах інтенсифікації тваринництва та виробництва продукції на промисловій основі особливо важливе значення має організація правильного повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин. Потреба тварин в енергії, поживних і біологічно активних речовинах висловлюють в нормах годівлі. 

Нормованої годівлі називається таке годування, при якому тварина отримує потрібні живильні речовини відповідно до його фізіологічними потребами. 

Нормою годування називається кількість поживних речовин, необхідний для задоволення потреби тварини для підтримки життєдіяльності організму та отримання наміченої продукції гарної якості. З метою підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин розроблені нові деталізовані норми годівлі. У врахована потреба тварин у 24 ... .. 40 елементах живлення. При недотриманні норм годування в раціоні може виявитися надлишок речовин і нестача інших. Практика показує, що дотриманням нових норм годівлі дозволяє підвищити продуктивність тварин на 8 ... 12% і одночасно знизити витрати корму на виробництві одиниці продукції. 

У деталізованих нормах для тварин різних видів з урахуванням їх фізіологічного стану, віку і продуктивності зазначені наступні показники: кількість енергії (в кормових одиницях, енергетичних кормових одиницях), суху речовину, сирий протеїн, переварювати протеїн, лізин, метіоніт, цистин, цукру, крохмаль , сира клітковина, сирий жир, кальцій, фосфор, калій, натрій, хлор, магній, …..вітаміни: A, D, E, B1, B2, B3….

На основі норм годівлі складають добовий раціон. Раціон - це необхідна кількість і якість кормів, яке відповідає нормі потреби тварини в енергії, поживних і біологічно активних речовинах при заданому рівні продуктивності, забезпечує збереження здоров'я та отримання продукції високої якості. 

Раціон складають на певний проміжок часу (доба, декада и.т.д) для кожної статевозрілої групи тварин. Їх систематично переглядають і коригують залежно від наявності кормових засобів.

При складанні повноцінного раціону слід підібрати корми та різні мінеральні та вітамінні підживлення. Для цього поряд з нормами годівлі і поживністю кормів треба знати особливості кожного корму, тобто його поедаемость, смакові якості, наявність органічних кислот, дія корму на здоров'я, продуктивність і якість продукції

Важливе значення при годівлі тварин має структура раціону, тобто співвідношення окремих видів або груп кормів (грубих, соковитих і концентрованих), виражене у відсотках від загальної поживності. Дотримання оптимальної структури раціону дуже важливо для нормального процесу травлення і необхідного співвідношення поживних речовин у раціоні. 

8. Походження та біологічні особливості великої рогатої худоби.

Сучасна велика рогата худоба походить від кількох різновидностей дикого бика (Bos primigenius), серед яких учені виділяють такі: європейський, азіатський і африканський. О. О. Браунер довів близьку подібність тура і сірої степової худоби не тільки за будовою черепа, а й за будовою скелета.

Вважають, що велика рогата худоба була приручена спочатку в Азії (у районі Північної Індії) близько 9-8 тис. років тому, потім у Європі (близько 6-5 тис. років тому).

До XVII ст. в Україні скотарство розвивалося, головним чином, у напрямі використання робочої худоби. Відомо, що це була сіра українська аборигенна порода

Біологічні властивості сільськогосподарських тварин

Кожен вид і порода сільськогосподарських тварин характеризуються рядом біологічних властивостей, до яких відносяться їх генетичний потенціал, екстер'єрні та інтер'єрні ознаки, конституція, напрямок продуктивності, плодючість тощо.

Генетичний потенціал являє собою сукупність носіїв генетичної інформації, які визначають можливості тварин до виробництва продукції в певних умовах годівлі, утримання, використання тощо.

Екстер'єр - це зовнішня форма тіла тварини.

Інтер'єр - це особливості внутрішньої будови органів, тканин і клітин, що визначають фізіологічні і біохімічні процеси в організмі тварини .

П.М. Кулешов виділив чотири типи конституції: грубу, ніжну, щільну і рихлу.

Для тварин грубої конституції характерна розвинута товста шкіра з слабко вираженою підшкірною тканиною, грубий масивний кістяк, об'ємна мускулатура. Це тварини із добрим здоров'ям і великою фізичною силою, невибагливі до утримання, пізньоспілі та малопродуктивні. Такий тип конституції характерний для тварин робочого використання.

Тваринам ніжної конституції притаманна тонка шкіра з тонким і міцним волоссям, шкіра утворює на шиї багато складок, підшкірна жирова тканина малорозвинута. Для них характерні тонкі рогові утвори, тонкий кістяк, добре розвинуті органи дихання, кровообігу і травлення. Це високопродуктивні тварини молочних і деяких м'ясних порід.

Для тварин щільної конституції характерна еластична шкіра, міцний кістяк, добре розвинуті м'язи. Тілобудова компактна і гармонійна. Тварини мають добре здоров'я й інтенсивний обмін речовин. Такий тип конституції характерний для порід молочного і м'ясо-молочного використання.

Для тварин рихлої конституції характерна тістоподібна, рихла шкіра, яка покрита тонким і м'яким волоссям, підшкірна жирова тканина сильно розвинута, тонкий, але міцний кістяк, об'ємна мускулатура. Черево, травний тракт і молочні залози розвинуті слабо. Такі тварини добре відгодовуються і відкладають багато жиру. Цей тип конституції характерний для м'ясних порід.

Г.О. Богданов та М.Ф. Іванов виділили ще п'ятий тип конституції сільськогосподарських тварин - міцний. Тварини цієї конституції характеризуються щільною рухомою шкірою, міцним кістяком і зв'язками, сильною мускулатурою, добре розвинутими молочноми залозами. Ці тварини виносливі, високопродуктивні, стійкі до хвороб. Для них характерний високий життєвий тонус та висока продуктивність. Таку конституцію можуть мати породи тварин різного використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]