Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з сг.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

13. Особливості виробництва свинини на промислових інтенсивних технологіях.

В Україні виробництво свинини нарощують за рахунок збільшення поголів’я свиней, переходу до інтенсивних методів ведення галузі, широкого впровадження міжпородного схрещування та гібридизації, що сприяє значному підвищенню продуктивності тварин.

Збільшення обсягів виробництва свинини великою мірою залежить від селекційно-племінної роботи. З урахуванням конкретних виробничих умов на підприємстві розводять свиней породи ландрас данійської селекції та великої білої породи данійської і англійської селекцій, які проявили себе з найкращого боку як за чистопородного розведення, так і в разі гібридизації. За двопородного схрещування використовують чистопородних кнурів великої білої породи та породи ландрас данійської селекції, в разі трипородного розведення використовують двопородних свинок (1/2 ландрас х 1/2 велика біла) та кнурців породи дюрок.

Основа виробничих процесів  —  ритмічність і цикл. Роботу племзаводу реально узгоджено з циклограмою комплексу. Рівномірно, відповідно до потоку, молодняк переводять із однієї вікової групи до іншої, з подальшою передачею ремонтних свинок у промислову зону комплексу.

В усіх приміщеннях дотримуються оптимального мікроклімату за рахунок вентиляційних установок. Для підтримання температурного режиму в зимовий період у цеху №1 використовують газове опалення за допомогою теплогенераторів, а в інших цехах його підтримують за допомогою дизельних установок “Мастер”та інфрачервоних ламп (для поросят).

На всіх виробничих ділянках (цехах) корми роздають механізовано, гній вичищають скребковими транспортерами ТСН-2Б, а напувають свиней з допомогою автоматичних поїлок (ніпельних і чашкових).

14. Предмет і значення галузі птахівництво

Птахівництво - одна з найшвидше прогресуючих галузей скороспілого тваринництва, яка є джерелом отримання яєць, м'яса, пуху, пір'я.

Яєчна продуктивність курей-несучок в 6-8 раз перевищує їх власну вагу. Від однієї качки, курки, індички за один рік можна виростити молодняк загальною масою 170-200 кг.

Статева зрілість сільськогосподарської птиці - здатність нести яйця і давати потомство - настає в 5-10-місячному віці. Наприклад, у курей яєчних порід статева зрілість настає у 5-місячному віці, у м'ясних - переважно на один місяць пізніше, качок - в 7 місяців, індичок - 8-9, гусей - 8,5-10 місяців.

Яйця птиці є цінним харчовим продуктом, що містить багато білків, вуглеводів, жирів, більше 20 мінеральних речовин і понад 12 вітамінів. Основне значення для отримання яєць як продукту харчування людини мають кури.

Птахівництво є джерелом цінного дієтичного м'яса. Так, м'ясо курчат-бройлерів містить 22,5% білка і дуже мало холестерину, індиків - 21%, качок - 16%, гусей - 15% білка. Для порівняння, cвинина містить в середньому 13,8% білка.

Птиця швидко росте, швидко відгодовується і набирає масу. Для індиків, гусей, качок, а також курей м'ясних порід м'ясна продуктивність є основною. Найшвидше від усіх ростуть каченята - за 2 місяці їх маса зростає від 40 г до 2-2,5 кг. М'ясні курчата-бройлери за 48-50 днів відгодівлі досягають маси 1,4-1,6 кг.

Особливістю сільськогосподарської птиці є те, що вона не має зубів і корми перетираються у неї у м'язовому шлунку, який має щільну рогоподібну оболонку.

Птахи мають вищу температуру, ніж інші тварини. Нормальна температура їх тіла 40,5-42°С, що пов'язано з більш інтенсивним обміном речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]