Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_BS_GOS.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать

1. Державний бюджет, його сутність, функції та роль.

Термін «бюджет» походить від нормандського «bougtte» що означає кишеня або торба. Бюджет є основною формою утворення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів.

БКУ визначає бюджет як план формування та використання фін. ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які забезпечуються органами державної влади.

Об'єктивна необхідність бюджету обумовлена діяльністю держави, необхідністю перерозподілу ВВП між сферами діяльності, територіями країни у зв'язку з нерівномірністю їх розвитку, між окремими верствами населення для забезпечення найбільш незахищених верств населення фін. ресурсами.

Економ. сутність бюджету полягає в тому, що виникає об’єктивна необхідність у розподілі, перерозподілі ВВП між галузями економіки, верствами населення і території з метою підвищення ефективності економіки та добробуту громадян.

З розвитком цивілізації бюджет стає унікальним інструментом здійснення економ. політики. У ньому сконцентровані інтереси держави, п/п, населення. Об’єктом цих інтересів завжди є ВВП.

Економ. природа бюджету виявляється саме в тому, що з його допомогою держава надає суспільству унікальні блага і послуги, які істотно впливають на рівень добробуту та якість життя. До таких благ належать: оборона країни, нац. безпека, благоустрій, захист навколишнього середовища, освіта, охорона здоров'я, наука, культура тощо. Саме нематеріальні блага, які суб'єкти суспільства отримують від держави, мають суттєвий вплив на благополуччя населення та якість його життя.

Бюджет виконує 2 основні функції: розподільчу і контрольну.

Прояв розподільчої функції обумовлений тим, що у відносинах з бюджетом виступають всі учасники бюджетного процесу. Основний об’єкт бюджетного розподілу та перерозподілу – чистий доход, отриманий у суспільстві. За допомогою цієї функції відбувається концентрація грошових коштів у руках держави та їх подальше використання з метою задоволення суспільних потреб.

Контрольна – полягає в тому, що бюджет об’єктивно відображає економічні процеси, що відбуваються в економіці через формування та використання грошових коштів держави. При формування держ. доходів фін. контроль здійснюється за правильністю справляння різних видів податків, мобілізації інших джерел доходів,дотримання пропорцій між ними, визначення податкової бази, формування пільгового оподаткування та ін. При використання бюдж. коштів контролюється ефективність їх використання, ії відповідність цільовому призначенню.

Роль бюджету:

1) Бюджет як об'єкт. екон. категорія відображає розподільчі відносини, які безпосередньо впливають на екон. інтереси всіх суб'єктів суспільства: держави, суб'єктів господарювання та населення. Саме ці відносини і цільове використання коштів активно впливає на розвиток суспільного виробництва і підвищення його ефек-ти.

2) Бюджет як екон. категорія тісно пов'язаний з усією сферою товарно-грошових відносин. Рух грошових коштів і товарів, формування і використання фін. ресурсів, ціноутворення, формування фондів споживання і нагромадження - всі ці відносини знаходять своє відображення в бюджеті.

3) Оскільки бюджет тісно пов'язаний з усією сферою товарно-грошових відносин., він не розчиняється в ній, а займає особливе місце. Він виступає важливим засобом впливу на соц..-економ. розвиток суспільних відносин. Він концентрує в собі економ. потенціал суспільства і є дієвим засобом зростання і вдосконалення суспільного виробництва.

4) У бюджеті знаходять своє відображення рез-ти 1-ой з головних ф-цій держави - управління ек-кою, що являє собою взаємопов’язану систему адмін. і економ. методів, за допомогою яких держава здійснює процес розширеного відтворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]