Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_BS_GOS.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать

8. Складові частини бюджету, їх склад та характеристика.

Бюджет складається з 2 частин: загального фонду та спеціального фонду.

Загальний фонд бюджету включає:

  • всі доходи бюджету, крім тих, що призначені до зарахування до спеціального фонду;

  • всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету;

  • фінансування загального фонду бюджету.

Спеціальний фонд бюджету включає:

  • бюджетні призначення на видатку за рахунок конкретно визначених джерел надходження;

  • гранти або дарунки (у вартісному обрахунку), одержані розпорядниками бюджетних коштів;

  • різницю між доходами та видатками спеціального фонду бюджету.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди визначається ЗУ «Про ДБ України».

Джерела формування спеціального фонду визначаються виключно законами України.

Передача коштів загальним та спеціальним фондами бюджету дозволяється тільки в межах бюджетних призначень, шляхом внесення змін до ЗУ «Про ДБ України» чи рішенням відповідної ради. Підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду у складі МБ, може бути виключно ЗУ «Про ДБ України».

Платежі за рахунок спеціального фонду здійснюються в межах коштів, що надійшли до цього фонду на відповідну мету.

Створення позабюджетних фондів органами держ. влади, органами влади АРК, органами місцевого самоврядування та іншими бюджетними установами не допускається.

9. Зведений бюджет України, його роль. Склад його показників та їх характеристика.

Зведений бюджет – це сукупність показників бюджетів, які використовуються для аналізу та прогнозування економ. і соц. розвитку держави.

Роль зведеного бюджету проявляється на всіх стадіях бюджетного процесу. На стадії складання проекту ДБ йому передує розробка основних показників зведеного бюджету України для визначення основних параметрів мобілізації бюджетних ресурсів в кожну складову бюджетної системи, тобто їх використання у відповідності з основними напрямками фін. політики держави.

Показники зведеного бюджету дають можливість ще на стадії розробки ДБ внести відповідні корективи і уточнення щодо побудови більш ефективного бюджетного механізму.

На стадії виконання бюджетів зведений бюджет використовується для аналізу і більш активного використання бюджетних показників при оцінці загальної економічної ситуації в країні.

Зведений бюджет України включає показники: держбюджету України, зведеного бюджету АРК та зведених бюджетів областей, бюджетів міст Києва і Севастополя.

Зведений бюджету АРК включає: показники бюджету АРК, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області включає показники: обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет району включає показники: районного бюджету, бюджетів міст районного значення, сільських і селищних бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники: міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, села чи селища, то зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих міст, сіл, селищ.

В кодексі 2010р. показники бюджетів об’єднань, територіальних громад, що створюються згідно з законом включаються до відповідних зведених бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]