Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_BS_GOS.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать
  1. Місцеві податки та збори, їх роль у формуванні власної доходної бази місцевих бюджетів.

Інститут місцевих податків і зборів є ключовим у сфері формування доходів місцевих органів влади в більшості розвинутих зарубіжних країн. Закономірність функціонування місцевих фінансів у тому, що основним способом формування доходів місцевих органів влади є місцеві податки і збори.

Місцеві податки і збори в Україні є складовою системи оподаткування. Засади побудови системи місцевого оподаткування визначені Податковим кодексом України від 02.12.10 р.

Місцеві ради обов'язково установлюють податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиний податок та збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Місцеві ради в межах повноважень вирішують питання щодо встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору. Установлення місцевих податків та зборів, не передбачених Кодексом, забороняється. Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України.

До місцевих податків належать: - Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки Платниками податку є фізичні та юридичні особи. Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості. Базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості. База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується: а) для квартири - на 120 кв. метрів; б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів. Ставки податку встановлюються за 1 кв. метр житлової площі: - для квартир, S<240 кв. метрів, та житлових будинків, S< 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року; - для квартир, S> 240 кв. метрів, та житлових будинків, S> 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

- єдиний податокрегулюється Указом президента «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» з урахуванням положень Податкового кодексу. Суб’єкти: фіз особи - СПД, чисельність робочих не більше 10 осіб та обсяг виручки за рік не перевищує 500 тис. гривень; юр особи - СПД, чисельність робочих не більше 50 осіб та обсяг виручки за рік не перевищує 1 млн. гривень. Ставки: 20-200 грн. в місяць. До місцевих зборів належать: - Збір за місця для паркування транспортних засобів Платниками збору є юридичні особи, їх філії, фізичні особи - підприємці, які організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, яка спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях.

Ставки збору встановлюються за кожний день у гривнях за 1 квадратний метр площі, у розмірі від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового року. - Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності Платниками збору є суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці). Ставка збору встановлюється в таких межах: а) на території міста Києва та обласних центрів - від 0,08 до 0,4 розміру мінімальної заробітної плати; б) на території міста Севастополя, міст обласного значення (крім обласних центрів) і районних центрів - від 0,04 до 0,2 розміру мінімальної заробітної плати; в) на території інших населених пунктів - до 0,1 розміру мінімальної заробітної плати. - Туристичний збір Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов'язанням залишити місце перебування в зазначений строк. Ставка встановлюється у розмірі від 0,5 до 1 відсотка до бази справляння збору. Базою справляння є вартість усього періоду проживання (ночівлі) за вирахуванням податку на додану вартість.

Основні вимоги до місцевих податків та зборів:

  • достатній обсяг надходжень та справедливий розподіл коштів;

  • отримання податкових надходжень з місцевих баз;

  • невеликі відмінності надходжень протягом всього дільвого циклу;

  • складність в ухиленні від сплати податків;

  • невеликі адміністративні витрати;

  • рівновага між споживанням місцевих послуг та податковим пресом;

  • гнучка система ставок;

  • МОВ повинні мати право встановлювати хоча б 2 основних місцевих податка.

Найбільшими недоліками оподаткування в Україні є:

- незначна фіскальна роль місцевих податків і зборів;

- вузький перелік;

- відсутність самостійних прав у органів місцевого самоврядування щодо запровадження на їхній території власних місцевих податків та зборів;

- відсутність взаємозалежності між рівнем громадянських послуг, які надаються на певній території, з податковими зусиллями населення;

- нерозвиненість податків, які відображають політику органів місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]