Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_BS_GOS.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать
  1. Кошторисний порядок фінансування та основні його принципи.

Кошторис - основний плановий фінансовий документ бюджетної установи, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов'язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.

Єдиний кошторис доходів і видатків бюдж установи є основним документом,який визначає заг обсяг, цільове надходження, використання і щоквартальний розподіл коштів.

Формування єдиного кошторису здійснюється на підставі лімітної довідки про асигнування з бюджету. Під час формування лімітних довідок у підпорядкованих установах вище стоячої організації повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її виробничих показників, обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності та намічених заходів щодо скорочення витрат.

Єдиний кошторис доходів і видатків складається усіма установами і затверджується керівником відповідної вищестоящої організації.

Одночасно з кошторисом на затвердження подається штатний розпис установи, включаючи її структурні підрозділи, які формуються за рахунок спец чи інших позабюджетних коштів.

Фінансування установ без затвердженого в установленому порядку кошторису забороняється.

Принципи:

1. Цільовий характер використання бюджетних асигнувань

2. Надання бюджетних коштів у міру виконання виробничих показників

3. Обґрунтованість планування витрат та ефективність використання бюджетних коштів.

4. Здійснення постійного контролю за використанням бюдж коштів.

5. Безповоротність бюдж асигнувань та безоплатність.

  1. Кошторисний порядок фінансування. Кошторис бюджетної установи, його основні розділи та види.

Найпоширенішою формою бюджетного фінансування є кошторисне фінансування. Виділення грошових коштів з бюджетів різних рівнів установам і організаціям соціально-культурної сфери, оборони, органам державного управління тощо відбувається на основі планового документа – кошторису доходів і видатків. Кошторис – це основний плановий документ, що підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання ними своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Бюджетне призначення - повноваження головного розпорядника бюджетних коштів, надане цим Кодексом, законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), яке має кількісні, часові і цільові обмеження та дозволяє надавати бюджетні асигнування.

Кошторис включає дві основні складові:

- загальний фонд, що містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

- спеціальний фонд, що містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення та на реалізацію пріоритетних заходів, зумовлених виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодівством за класифікацією кредитування бюджету.

Єдиний кошторис доходів і видатків бюджетної установи є основним документом, який визначає загальний обсяг, цільове надходження, використання і щоквартальний розподіл коштів.

Формування єдиного кошторису здійснюється на підставі лімітної довідки про асигнування з бюджету, яку вищестояща організація надсилає усім підпорядкованим установам у двотижневий термін після затвердження бюджету, з якого здійснюється фінансування установ. Під час формування лімітних довідок у підпорядкованих установах вищестоящі організації повинні врахувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з основних її виробничих показників обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності та намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.

Єдиний кошторис доходів і видатків складається усіма установами на календарний рік і затверджується керівником відповідної вищестоящої організації. Одночасно з кошторисом на затвердження вищестоящої організації подається штатний розпис установи, включаючи її структурні підрозділи, які формуються за рахунок спеціальних чи інших позабюджетних коштів.

Фінансування установ без затвердженого в установленому порядку кошторису забороняється.

Зміни до затвердженого кошторису можуть вноситися лише з дозволу організації, яка затвердила кошторис і штатний розпис.

Єдиний кошторис доходів і видатків установи складається з розділів: бюджетні асигнування; інші кошти та видатки за рахунок перевищення доходів над видатками спеціальних та інших позабюджетних коштів. Кожний з цих розділів кошторису поділяється на доходну та видаткову частини.

У доходній частині єдиного кошторису визначаються планові обсяги бюджетних асигнувань, що спрямовуються на утримання установи, а також надходження з інших доходних джерел.

Загальна сума доходів установи, відповідно до якої формується видаткова частина кошторису, визначається з урахуванням залишків коштів на початок планового періоду спеціальних та інших позабюджетних коштів.

У видатковій частині єдиного кошторису зазначається загальна сума витрат установи з розподілом їх за категоріями видатків економічної класифікації, а також з встановленням витрат, які планується профінансувати за рахунок бюджетних асигнувань і витрат, які планується здійснити за рахунок інших надходжень. Передбаченні у видатковій частині асигнування повинні забезпечувати повне фінансування витрат установ. Для цього чисельність працівників установи, яка пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з фондом заробітної плати, який планується, а витрати на господарське утримання – відповідно до наявних джерел фінансування.

Розрізняють такі види кошторисів: 

- Індивідуальні, 

- Загальні, 

- Кошториси витрат на централізовані заходи, 

- Зведені галузеві кошторису. 

Індивідуальна кошторис витрат - це кошторис конкретного бюджету установи, що відображає специфіку та особливості його виробничої діяльності. Типові форми індивідуальних кошторисів за видами бюджетних установ (за школам, дитячим садкам, лікарням і т.д.) розробляє Мінфін. Індивідуальні кошториси служать основним документом при плануванні видатків по установах охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення і т.д. 

Загальні кошториси складаються: за однотипними малими установами – клубами, бібліотеками, фельдшерсько – акушерськими пунктами тощо з невеликим обсягом фінансування; за однотипними великими установами, господарське обслуговування яких здійснюється централізовано.

Кошториси видатків на централізовані заходи складають міністерства, відомства, відділи виконкомів. За цим кошторисах фінансуються витрати на підготовку кадрів, придбання спеціального дорогого обладнання та інвентарю, медичного обладнання (навчального), автомашин для швидкої медичної допомоги, а також витрати на санітарну освіту та проведення спортивних змагань.  Зведені кошториси – це злиті воєдино індивідуальні кошториси однотипних установ і кошториси на централізовані заходи. У таких кошторисах передбачаються видатки за усіма установами даного відомства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]