Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_BS_GOS.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
563.2 Кб
Скачать
  1. Бюджетний дефіцит та державний борг, їх взаємозв’язок. Граничний розмір державного боргу та його регулювання.

  2. Основні етапи бюджетного процесу та їх характеристика.

Бюджетний процес - регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Стадіями бюджетного процесу визнаються:

1) складання проектів бюджетів, як державного, так і місцевого;

2) розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України та рішень про місцеві бюджети;

3) виконання бюджету, в т.ч. у разні необхідності внесення змін до закону про Державний бюджет України, а також рішення про місцеві бюджети;

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюються контроль за дотриманням бюджетного законодавства, аудит та оцінка ефективності управління бюджетними коштами відповідно до законодавства.

Учасниками бюджетного процесу є органи, установи та посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями (правами та обов'язками з управління бюджетними коштами).

Програмно-цільовий метод – це метод управління бюджетними коштами для досягнення конкретних результатів за рахунок коштів бюджету із застосуванням оцінки ефективності використання бюдж. Коштів на всіх стадіях бюдж. процесу.

У бюдж. процесі ПМЦ застосовується на ріні ДБта на рівні місцевих бюджетів.

Особливими складовими ПМЦ у бюдж. процесі є:

  • бюдж. програми,

  • відповідальні виконавці бюдж. програм,

  • паспорти бюдж. програм,

  • результативні показники бюдж. програм.

Бюджетні програми – це сукупність заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети завдань та очікуваного результату, визначення та реалізацію яких здійснює розпорядник бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій.

Відповідальний виконавець бюдж. програм безпосередньо забезпечує виконання однієї або ряду бюджетних програм. У системі головного розпорядника він є юр. особою, має окремий рахунок та бух. баланс. Відповідальний виконавець бюджетних програм у процесі їх виконання забезпечує цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації відповідних бюджетних програм у межах визначених бюдж. призначень.

Паспорти бюдж. програм – це документ, що визначає мету, завдання, напрями використання бюджетних коштів, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики бюдж. Програми відповідно до бюдж.призначення, встановленого ЗУ Про ДБ України.

Результативні показники бюдж. програм використовуються для оцінки ефективності бюдж. програми і включають кількісні та якісні показники, які визначають результат виконання бюджетної програми, характеризують хід її реалізації, ступінь досягнення поставленої мети та виконання завдань бюдж. програми.

  1. Основні напрямки бюджетної політики: Бюджетна резолюція та основні її показники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]