Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pechat_makro_shpory.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

30.Відсоткова ставка як чинник інвестиційного попиту. Крива сукупного попиту на інвестиції. Вплив чинників, що не пов’язані з доходом на інвестиційний попит

Основними факторами, що впливають на сукуп попит на інвестиції є такі:

1.Очікувана норма чистого прибутку. Вона впливає на бажання інвестувати та готовність залучати заощадження через фін ринок.(мета інвестицій)

2. Реальна % ставка. Вона визначає вартість інвестицій, а отже й обсяги залучених для них коштів.(ціна інвестицій)

Від’ємний нахил відображає обернену залежність між % ставкою і обсягом інвестицій. Чим вища % ставка, тим дорожче обходиться фірмам залучення рес для інвестицій, тим менше фірми здійснять інвестицій.

На інвестиційний попит також впливають чинники,що не пов’язані з доходом(їх вплив показуємо за допомогою зсуву кривої вверх або вниз):

1. Податкові ставки. Вони визначають для фірм чисту прибутковість реальних інвестицій.

2. Зміни в технології вир-ва. Розвиток технологій приводить до зменшення витрат, а отже збільшує прибутковість інвестицій.

3. Наявний основний капітал. Він визначає обсяги інвестицій, спрямованих на заміщення зношених основних фондів.

4. Економічні очікування. Прогнози щодо попиту на продукцію та обсягів реалізації визначають і очікуваний прибуток на інвестиції.

Реальна % ставка визначається за формулою: %р= %н - Р,де %н- номінальна відсоткова ставка, Р- темп інфляції.

Мультиплікатор інвестицій: Мі = DI / DY

31.Визначення рівноважного ввп на основі методу «витрати-випуск»

За методом “видатки-випуск” рівнов.ВВП - такий обсяг вир-ва, якому відповідають сукуп витрати, достатні для закупки всієї продукції, виробленої в поточному періоді. Тобто, при рівнов.ВВП сукупна к-ть вироблених тов дорівнює сукуп к-сті закуплених тов (споживчих та інвестиційних). Економ постійно тяжіє до рівноваги. Це означає, що у випадку, коли сукуп витрати перевищують ВВП і відбув.незаплановане зменшення тов.запасів, підприємства будуть зацікавлені збільшувати вир-во до рівня сукуп.витрат, якщо навпаки, сукуп.витрати менші від ВВП і відбув.незаплановане збільшення тов запасів, вони будуть змушені скорочувати вир-во до рівня сукуп.витрат. Аналіз рівнов.ВВП можна здійснити і за допомогою граф.моделі “видатки-випуск” (Кейнсіанський хрест). Горизонт.вісь – ВВП (Y), вертикаль- факт.сукуп.витрати (Е), бісектриса – ситуація, коли факт.і заплановані сукуп.витрати збігаються.Перетин ліній факт.і заплан.сукуп.витрат– тотожність між цими витратами. Але в дійсності факт.сукуп.витрати, як правило, не збігаються із заплан.сукуп.витратами. Якщо Е<Y – економ виробляє більше продукції, ніж зможуть її реалізувати. Це свідчить про виникнення перевир-ва, яке супров. Збільшенням тов запасів і незаплан.приростом інвестицій у тов запаси (+І’).Отже, підп-ва зменшуватимуть вир-во до рівня попиту, що породжуватиме тенденцію до віднови рівноваги між ВВП і сукуп.видатками. Якщо навпаки, то це ознака недовир-ва, яке супроводж.незапланованим зменшенням інвестицій у тов запаси (-І’) і слугує для підп-в підставою збільшувати вир-во до рівня попиту. Взагалі інвестиції викон.балан.роль в економіці: Y=E±I’. Це означає, що в умовах рівноваги Y=0 Y=E.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]