Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pechat_makro_shpory.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

12.Антициклічні заходи держави

Держ політика націлена на зменшення амплітуди коливань циклів

Розрізняють 2 види анти цикл політ: політ стримання і політ експансії

Політ експансії:

  • зменшення облікової стави

  • купівля держ цінних паперів на відкритому ринку

  • зниження норм обов’язкових банківських резервів

  • додаткові витрати держ бюджету

  • зменшення податкових ставок

  • прискорення інвестиційних проектів

13.Зайнятість і безробіття. Рівень та види зайнятості. Рівень безробіття

Зайнятість - діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих і суспіл потреб, яка приносить їм дохід у грошовій або іншій формі

Повна зайнятість означає використання всіх придатних для цього труд рес і хар-ється достатністю роб місць для тих, хто потребує оплачуваної роботи, тобто за­безпечена зайнятість усіх, хто бажає і здатен працювати. Повна зайнятість є основою високоефективного використання трудового потенціалу суспільства.

Однак для ефект функціонування економ потрібно, щоб працівники використовувались в найбільш необхідних вир-вах, з найбільшою віддачею. Тобто необхідна рац зайнятість. Якщо на вир-ві надмірна к-сть працівників, економ втрачає свою ефект. Тому сучасна економ не може забезпечити 100% зайнятість.

Під повною зайнятістю розуміється ситуація, коли роботу мають всі хто може і бажає працювати. Вона відповідає природному рівню зайнятості.

Якщо економ має недо­статньо роб місць для бажаючих працювати, то формується неповна зайнятість: певна кількість робочої сили вимушено за­лишається без роботи.

Не всі придатні для зайнятості труд рес мають бажання займатися тим чи іншим родом економ діяль­ності, яка приносить дохід. Тому наука виділяє таку категорію, економ актив­ населення — населення, яке протягом пев­ного періоду забезпечує пропонування роб сили для вир-ва товарів і послуг. До економіч­но активних належать зайняті та безробітні.

Зайняті й безробітні утворюють сукупну робочу силу.

Безроб – економ явище, коли частина економ актив населення не має можливості використовувати свою робочу силу.

Найчастіше рівень зайнятості в економ хар-ють за допомогою показника рівня безробіття.

Рівень безроб – відношення чисельності безроб до загал к-сті роб сили:,

де Б – безробітні, З – зайняті, Б′ - рівень безробіття.

Рівень зайнятості – відношення зайнятих до дорослого населення, виражене в процентах.

14.Виби безробіття. Природний рівень безробіття, повна зайнятість та потенційний ввп

Фрикційне безроб - пов’язане зі зміною населенням місця роб або місця прож. Відповідно, певний час люди знаходяться без роб й здійснюють її пошук. Таке безроб існує завжди.

Структурне безроб виникає тоді, коли пропозиція роб сили і попит на неї не збігаються. Це є наслідком структурних змін в економ, внаслідок яких попит на деякі професії зменшується. Це безробіття також неминуче.

Цикл безроб спричиняється фазою спаду діл циклу, яка супроводжується падінням попиту на робочу силу. У фазі піднесення воно відсутнє.

Природ рівень безроб – рівень безроб, при якому чисельність безроб відповідає к-ті вільних роб місць і існує повна зайнятість. Природ рівень безроб існує за наявності лише фрикційного і структурного безроб. У зв’язку з цим, повна зайнятість – зайнятість за наявності лише природного безроб та відсутності безроб цикл. Природ рівень безроб відповідає потенц ВВП.

Повна зайнятість означає використання всіх придатних для цього труд рес і хар-ється достатністю роб місць для тих, хто потребує оплачуваної роботи, тобто за­безпечена зайнятість усіх, хто бажає і здатен працювати. Повна зайнятість є основою високоефективного використання трудового потенціалу суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]