Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pechat_makro_shpory.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

35. Роль держави у змішаній економіці

Сучасні економ системи основані на взаємодії ринку і держави.

Держ регул – система організаційних і регулюючих заходів, спрямованих на створення нормальних умов ефективного функц-вання ринку і вирішення соц-економ проблем розвитку нац економ та всього суспіл.

Необхідність втручання держави в економіку обумовлена:

- створення умов для ефективного функц-ння самого ринкового механізму;

- усуненням негативних наслідків ринкових процесів;

- захистом нац інтересів на світовому ринку;

- розв'язанням проблем, які ринковий механізм розв'язати не може або розв'язує їх погано.

До недоліків ринку належать:

Зовнішні ефекти. Ситуація, коли дії одного суб'єкта ринку завдають шкоди іншим, називаються негативними зовнішніми ефектами. Наприклад, забруднення навколишнього середовища.

Ситуація, коли дії суб'єкта ринку надають благо іншим, називається позитивним зовнішнім ефектом. Наприклад, освіта, профілактична медицина.

Нездатність ринку забезпечити людей суспіл тов. Суспіл тов задовольняють потреби всіх членів суспіл в цілому. До суспіл благ належать системи сигналізації (маяки), системи протидії стихійним лихам (протипаводкові споруди), система нац оборони і безпеки, а також фундаментальні дослідження (їхні результати). Такі блага мають наступні властивості. Невиключність – неможливо зменшити використання суспіл тов в споживанні, зменшити доступ споживачів до таких тов. Якщо індивід хоче скористатися благом, але нездатний за нього сплачувати, оптимальне використання ресурсів передбачає надання йому цього блага безплатно. Неподільність означає, що виробник не має реального вибору, кому надавати це благо: тільки тим, хто за нього сплачує, або всім бажаючим. Неконкурентність – граничні витрати для додаткового споживача дорівнюють нулю.

Різноманітні суспіл блага у неоднаковій мірі мають властивості неконкурентності у споживанні і загальнодоступності. Ті, що в більшій мірі мають ці властивості, називаються чистими суспіл благами. Ті, у яких хоча б одна з властивостей виражена в меншій мірі, називаються змішаними суспіл благами –телефонна служба, дороги, музеї. Тов що не мають цих властивостей, називаються приватними тов.

Обмеження конкуренції. У процесі концентрації капіталів утворюються монополії, які згодом з метою усунення конкурентів підривають конкуренцію, створюють загрозу існуванню самого ринку.

Неповнота інформації. Функц-ння ринку значною мірою залежить від того, наскільки вичерпно учасники угод поінформовані про споживчі властивості тов і послуг, альтернативні можливості їх вир-ва і споживання. Обмеженість інформації лімітує можливості ефективного використання рес, визначає неоптимальну поведінку продавців і покупців.

Економ нестабільність. Розвиток економіки має хвилеподібний зростаючий характер, який пов'язаний з постійними чергуваннями спадів і піднесень. Ринок не має механізму, який дає можливість протистояти економ нестабільності, що виявляється через тривалий спад вир-ва, високе безробіття, високий рівень довгострокової інфляції.

Механізм держ регул економ включає суб'єкти, об'єкти і методи.

Суб'єкти –носії, виразники і виконавці господарських інтересів, насамперед це держава, парламент, уряд, місцеві адміністрації, а також різноманітні соц групи, які розрізняються прибутками, видами діяльності, галузевими і регіональними інтересами.

Об'єкти держо регул економ – всі соц-економ процеси, що відбуваються в нац економ в цілому, а також на окремих її рівнях і в ланках, тобто в мікроеконом і макроеконом.

методи держ регул - засоби впливу держави на економ. Виділяють адміністративні (прямі) методи й економ (непрямі) методи.

Макс допустимі межі втручання:

- правове законодавче регулювання економіки;

- грошова політика;

- перерозподіл доходів;

- проведення заходів по встановленню макроекономічної стабілізації;

Виділяють такі основні ф-ції держ регул економ:

1. Цільова – визначення цілей, пріоритетів і основних напрямків розвитку нац економ.

2. Стимулююча - формування регуляторів, спроможних ефективно впливати на діяльність господарських суб'єктів і стимулювати економ процеси в бажаному для суспільства напрямку.

3. Нормативна – держава за допомогою законів, законодавчих актів і нормативів встановлює певні правила діяльності для суб'єктів економіки, визначає правовий простір.

4. Перерозподіляюча – зміна розподілу рес в економ з метою розвитку прогресивних процесів, усунення негативних екстерналій і забезпечення нормальних соц-економ умов життя суспільства.

5. Соціальна – регулювання державою соц-економ відносин, перерозподіл прибутків, забезпечення соц захисту і соц гарантій, збереження навколишнього середовища.

6. Безпосереднє керування неринковим сектором економ –регулювання держ сектора економ, створення суспіл тов і благ.

7. Контролююча – держ нагляд і контроль за виконанням і дотриманням законів, нормативних актів, економ, екологічних і соц стандартів.

Основні інструменти державного регулювання:

  • податки;

  • закони;

  • штрафи;

  • мито;

  • відсоткова ставка;

  • ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]