Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pechat_makro_shpory.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

49. Платіжний баланс

Платіжний баланс - статистичний звіт, у якому в систематизованій формі наводяться сумарні дані про зовнішньоеконом операції даної країни з іншими країнами світу за визначений період. Платіжний баланс – систематизований запис усіх міжнарод операцій країни за певний проміжок часу. Він відображає співвідношення між розміром всіх грош сум, які отримані даною країною від інших країн за визначений період і сумою всіх грош платежів, які були зроблені нею за той же час.

Платіжний баланс має таку структуру:

І. Баланс поточних операцій:

  • баланс послуг;

  • торговельний баланс;

  • баланс трансфертних платежів.

ІІ. Баланс руху капіталу:

  • баланс за рахунками довгострокових капіталовкладень;

  • баланс за рахунками короткострокових капіталовкладень;

  • баланс офіційних резервів.

ІІІ. Статистичні розбіжності.

IV.Підсумковий баланс.

Співвідношення прибуткової і видаткової частин платіжного балансу свідчить про те, яким є його сальдо. Воно може бути активним, коли доходи даної країни перевищують її видатки, або пасивним, якщо видаткова частина балансу перевищує його прибуткову частину. В першому випадку виникає профіцит платіжного балансу, в другому – дефіцит.

Актив чи пасив платіжного балансу є важливим показником зовнішньоеконом, в тому числі валютного стану цієї країни. Пасив платіжного балансу може призвести до знецінення її валюти, а при активному платіжному балансі складаються умови для її укріплення і підвищення її міжнародн авторитету. Актив платіжний баланс здійснює стимулюючий вплив на економ оскільки розширює сукупні видатки, проте викликає інфляцію. Пасив баланс має антиінфляційну дію, проте стримує економ розвиток.

50. Сутність та фактори економічного зростанн

Під економ зростанням розуміють збільшення к-сті тов і послуг, які продукує нац. економ. Економ зростання вимірюють 2 способами. По-перше, темпами зростання реального ВВП за певний проміжок часу; по-друге – темпами зростання реального ВВП на душу населення.

Показник темпів економ зростання: .

Розрізняють 4 групи факторів економічного зростання:

  • фактори пропозиції: зумовлюють фіз здатність економ до зростання. Їх теж 4: к-сть та якість природних рес; к-сть та якість труд рес; обсяг капіталу країни (засобів вир-ва); технологія.

  • фактор попиту: економ має забезпечувати такий рівень видатків, за якого повністю використовуються наявні ресурси

  • фактор ефективності: країна має використовувати рес найекономніше (вироб ефективність) і виробляти з них найцінніші тов (розподільна ефективність).

  • соціокультурні, інституційні та інші фактори: сприятлива соц, культурна і політ атмосфера

Економ зростання розрізняють 2ох типів. Екстенсивний тип – нарощування вир-ва тов та послуг на основі збільшення к-сті факторів за попереднього рівня технології. Інтенсивний тип – збільшення вир-ва товарів і послуг на основі підвищення ефективності використання ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]