Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
matan_1-33.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

21.Основні властивості нескінченно малих функцій

Теорема 1

Для того, щоб функція f(х) мала в точці х=а границю А необхідно і достатньо, щоб функція α(х)=f(х)-А була нескінченно малою при х→а.

Доведення: Необхідність: нехай limх→а(f(х))=А. За означенням границі: >0 δ=δ()>0: хУδ(а) |ѓ(х)-А|. Тобто хУδ(а) α(х)=|ѓ(х)-А|. Це означає, що limх→аα(х)=0. Тоді функція α(х) за означенням є нескінченно малою. Достатність: нехай α(х)=f(х)-А – нескінченно мала функція. Тоді за означенням limх→аα(х)=0. За означенням границі: >0 δ=δ()>0: хУδ(а) α(х) . Тобто хУδ(а) |ѓ(х)-А|=α(х). Це означає, що limх→а(f(х))=А.

Теорема 2 (про суму нескінченно малих функцій)

Сума скінченого числа нескінченно малих функцій при ха є нескінченно мала функція при ха.

Доведення: Розглянемо дві нескінченно малі функції α1(х) і α2(х) при ха. У загальному випадку доведення аналогічне. limх→аα1(х)=limх→аα2(х)=0. За означенням границі >0 δ11()>0: хУδ1(а) α1(х) /2 [1] і δ22()>0: хУδ2(а) α2(х) /2 [2]. Позначимо через δ=min{δ12}. Тоді хУδ(а) одночасно виконуються нерівності [1] і [2]. За властивістю модуля одержимо: α1(х)+α2(х) α1(х)+α2(х)</2+/2=, хУδ(а). Це означає, що limх→а1(х)+α2(х))=0. Тобто сума α1(х)+α2(х) є нескінченно малою функцією.

Теорема 3

Добуток обмеженої, у деякому - околі точки а, функції на нескінченно малу при ха є нескінченно мала функція, при ха.

Доведення: нехай функція обмежена у деякому - околі точки а. Тобто: [3]. Нехай α(х)- нескінченно мала функція при ха. Тобто: [4]. Позначимо через . Тоді одночасно виконуються нерівності [3] i [4]. За властивістю модуля одержимо: . Це означає, що . Тобто функція є нескінченно малою.

Наслідок 1

Добуток двох нескінченно малих функцій при ха, є нескінченно мала функція при ха. Справді, якщо одну з цих функцій розглядати як обмежену, то виконуються умови теореми 3.

Наслідок 2

Добуток нескінченно малої функції при ха на функцію, що має в точці а скінчену границю є нескінченно мала функція.

Теорема 4

Якщо функція α(х) нескінченно мала функція при ха, α(х)0, ха, то функція нескінченно велика, при ха.

Якщо функція (х) нескінченно велика функція при ха, (х)0, ха, то функція нескінченно мала функція при ха.

Доведення: нехай α(х) нескінченно мала при ха. Тоді . Тоді . Тобто і (х) буде нескінченно великою функцією. Обернене твердження доводиться аналогічно.

22.Порівняння нескінченно малих функцій

Нехай α1(х) і α2(х) нескінченно малі функції при ха, тобто .

Означення 1

Нескінченно малі функції α1(х) і α2(х) називають нескінченно малими одного порядку, при ха, якщо . Це позначають символом . Читається „α1(х) є о велике від α2(х)”.

Означення 2

Нескінченно малу функцію α1(х) називають нескінченно малою вищого порядку у порівнянні з α2(х), при ха, якщо . Це позначають символом . Читається „α1(х) є о мале від α2(х)”.

Означення 3

Нескінченно малу функцію α1(х) називають нескінченно малою функцією нижчого порядку, ніж α2(х), при ха, якщо .

Означення 4

Нескінченно малу функцію α1(х) називають нескінченно малою функцією k-того порядку у порівнянні з α2(х), при ха, якщо .

Означення 5

Нескінченно малі функції α1(х) і α2(х) називають непорівнянними при ха, якщо не існує.

Зауваження

В означеннях 1-5 розглянуті всі можливі випадки, що можуть трапитись при порівнянні двох нескінченно малих функцій в околі точки а. Так само можна визначити порівняння двох нескінченно малих функцій при x→∞, x→+∞, x→-∞, x→a±0. Аналогічно визначається порівняння двох нескінченно великих функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]