Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Тема 5. Страхова організація.

1. Види страхових організацій в Україні.

2. Організаційні форми страхових компаній.

3. Посередники і їх діяльність на страховому ринку

1. Види страхових організацій в Україні.

Страховиками визнаються фінансові установи, які створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю згідно з Законом України "Про господарські товариства" з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом, а також одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності. Учасників страховика повинно бути не менше трьох. Страхова діяльність в Україні здійснюється виключно страховиками - резидентами України.

Громадяни та юридичні особи з метою страхового захисту своїх майнових інтересів можуть створювати товариства взаємного страхування в порядку і на умовах, визначених законодавством України. Страхова діяльність в Україні може провадитися за участю страхових посередників. Страховими посередниками можуть бути страхові або перестрахові брокери, страхові агенти.

Посередницька діяльність страхових та перестрахових брокерів у страхуванні та перестрахуванні здійснюється як виключний вид діяльності і може включати консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу, пов'язану з підготовкою, укладанням та виконанням супроводом) договорів страхування (перестрахування), в тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат та страхових відшкодувань за угодою відповідно із страхувальником або перестрахувальником, інші посередницькі послуги у страхуванні та перестрахуванні за переліком, встановленим Міністерством фінансів.

Страховики можуть утворювати спілки, асоціації та інші об'єднання для координації своєї діяльності, захисту інтересів своїх членів та здійснення спільних програм, якщо їх утворення не суперечить законодавству України. Ці об'єднання не можуть займатися страховою діяльністю.

Об'єднання страховиків діють на підставі статутів і набувають прав юридичної особи після їх державної реєстрації. Орган, що здійснює реєстрацію об'єднань страховиків, у десятиденний строк з дня реєстрації повідомляє про це Уповноважений орган.

Первинна ланка страхового ринку – страхове товариство чи страхова компанія.

Страхова компанія – історично визначена суспільна форма функціонування страхового фонду, являє собою відособлену структуру, що здійснює заключення договорів страхування і їх обслуговування. Страховій компанії властиві техніко-організаційна єдність, повна відособленість ресурсів, самостійний і повний їх оборот. Економічно відособлені страхові компанії будують свої відносини з іншими страховиками на підставі відносин співстрахування і перестрахування. Вони можуть поєднуватися в союзи, асоціації, пули й інші об'єднання для координації діяльності, захисту інтересів своїх членів, здійснення спільних програм.

Страхові компанії поділяють у такий спосіб:

1. За правом власності — на приватні і публічно-правові, акціонерні (корпоративні), взаємні, державні й урядові.

2. За характером виконуваних операцій — на спеціалізовані (особисте чи майнове страхування), універсальні і перестрахувальні. В Україні й у ряді закордонних країн діяльність універсальних страхових компаній заборонена законом. Разом з тим дана класифікація для закордонної практики значною мірою є умовною, тому що окремі страхові компанії надають значно більший перелік страхових послуг, чим це заявлено в їхній назві. На практиці спостерігається тенденція до ліквідації вузької спеціалізації в страховій діяльності. Одночасно на ринок страхових послуг активно вторгаються банківські, біржові й інші структури. Компанії особистого страхування мають значно більші фінансові ресурси в порівнянні з всіма іншими страховиками. Саме цим, зокрема, обумовлена їхня активна роль на ринку цінних паперів американських промислових корпорацій. Більшість американських компаній особистого страхування утворені у формі корпорацій.

3. За зоною обслуговування — на місцеві, регіональні, національні і міжнародні.

4. За величиною статутного капіталу й обсягу надходження страхових платежів, за іншими техніко-економічними показниками — на великі, середні і дрібні.