Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

4. Обов’язкові правовідносини при реалізації договору страхування майна.

Взаємовідносини сторін у разі настання страхового випадку ґрунтуються на виконанні страхувальником та страховиком певних зобов'язань. Страхувальник, аби реалізувати своє право на відшкодування, має діяти так:

  • вжити заходів щодо запобігання та зменшення збитків, завданих внаслідок настання страхового випадку;

  • у разі викрадення майна, знищення або пошкодження його внаслідок навмисних неправомірних дій третьої особи — заявити в органи міліції, у разі пожежі — в органи пожежного нагляду, у разі аварії чи вибуху — у відповідні органи аварійної служби і т. ін.;

  • негайно (наприклад, протягом трьох днів) повідомити страховикові про будь-який страховий випадок;

  • подати перелік знищеного, пошкодженого або викраденого домашнього майна страховикові;

  • зберегти пошкоджені предмети майна або наявні залишки від них та показати їх представникові страховика при складанні страхового акта.

Відповідні органи мають надати страхувальникові такі документи;

  • на випадок пожежі — довідку (акт) органу пожежного нагляду;

  • у разі стихійного лиха — довідку органів гідрометеорологічної служби;

  • на випадок крадіжки майна або його знищення, пов'язаного з крадіжкою — відповідну постанову слідчих органів з обов'язковим списком майна, яке було вкрадене або знищене.

Коли подія, яка настала не була передбачена договором, вона не е страховим випадком і страховик звільняється від відшкодування завданого збитку.

Обов’язки страховика:

  • Прийняти та зареєструвати заяву страхувальника про знищення або пошкодження будівель;

  • Запросити особу, відповідальну за заподіяну шкоду (якщо така є), для складання страхового акту;

  • Скласти страховий акт;

  • При потребі про інформацію, пов’язану зі страховим випадком, зробити запит до компетентних органів або самостійно з’ясувати причини та обставини страхового випадку;

  • Обчислити суму збитку та страхового відшкодування;

  • Виплатити страхове відшкодування;

  • на суму виплаченого страхового відшкодування пред’явити винній особі, якщо така є, регресійний позов.

Страхове відшкодування виплачується страхувальникові протягом обумовленого договором терміну (двох, трьох днів) після одержання всіх необхідних документів.

Подальша дія договору страхування залежить від розміру виплаченого страхового відшкодування. У разі виплати страхового відшкодування в повній страховій сумі дія договору припиняється, а якщо виплачено лише частину страхової суми, — дія договору продовжується до кінця зазначеного в ньому строку, у розмірі різниці між страховою сумою та сумою виплаченого страхового відшкодування.

Тема 8. Особисте страхування.

1. Організація особистого страхування

2. Види особистого страхування

1. Організація особистого страхування

Державне регулювання операцій особистого страхування.

Основним законодавчим актом, що регулює діяльність страховиків у галузі особистого страхування є Закон України “Про страхування”. Даний Закон подає перелік видів страхування, регулює кількість учасників операції страхування та можливість їх заміни, обумовлює склад договору страхування та операції, що супроводжують заключення та реалізацію договору страхування. У Законі також обумовлюються форми організації страховика і обмеження по об’єму та структурі капіталу. Зараз діє Закон України “Про страхування”, що був прийнятий у 1995р. Нова редакція Закону пройшла два читання у Верховній Раді України і підготована до третього, останього, читання. Основні зміни стосуються можливого залучення іноземного капіталу у діяльність страхових компаній, пом’якшення режиму діяльності перестраховиків-нерезидентів на території України, величини статутного капіталу компаній. Режим діяльності страховиків у галузі особистого страхування залишається майже тим самим. Серед інших законодавчих актів, що регулюють діяльність страховиків можна назвати Постанову Національного банку України від 19.08.1998р. № 429, Постанову Кабінету Міністрів “Про порядок ліцензування страхової діяльності” від 17.02.2001р, інші.

Суб’єкт-об’єктні відносини в операціях особистого страхування. Порядок здійснення страхових операцій у галузі особистого страхування можна відобразити за допомогою схеми(рис.1):