Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Тема 6. Державне регулювання страхової діяльності.

1. Економічне призначення державного регулювання страхової діяльності

2. Загальні повноваження держави у регулюванні страхового ринку

3. Повноваження Міністерства фінансів у регулюванні діяльності страховиків

4. Ліцензування діяльності страховиків

1. Економічне призначення державного регулювання страхової діяльності

З огляду на народногосподарську важливість страхового бізнесу для стабільного розвитку суспільного виробництва і забезпечення належного соціального захисту громадян, держава покликана за допомогою своїх представницьких органів, управлінських ланок усіх рівнів реально, а не в декларативних обіцянках сприяти заохоченню інвестиційної діяльності страховиків і гарантувати умови для беззастережного виконання страхових зобов'язань і одержання прибутку. Роль держави в перехідному до цивілізованих ринкових відносин суспільстві дуже вагома, адже саме в цей період потрібно структурувати суспільство на науково обґрунтованій основі, перевести економіку на ринкові умови господарювання, сприяти реальному переходу до рівноправності усіх форм власності в житті суспільства. Механізм державного регулювання в цілому досить складний, має тенденцію до трансформації у відповідності зі змінами реальної економічної ситуації. З часом змінюються форми, методи, напрямки, динаміка й обсяги державного втручання в економічне життя. І це закономірно, адже саме держава виступає гарантом прав власності і забезпечення волі підприємництва, обумовлює дотримання законності в господарській діяльності, сприяє досягненню і підтримці стабільності національної валюти, регулює грошовий обіг, контролює зовнішньоекономічну діяльність. Усі ці функції демократична держава виконує за допомогою того чи іншого способу, за допомогою відповідних механізмів і коштів впливу.

Розвиток ринкових відносин об'єктивно визначає перехід від прямих до опосередкованих методів регулювання економіки, підсилює соціальну спрямованість господарювання. Світовий досвід переконує, що роль держави в перехідній економіці істотно відрізняється і від ролі в суспільстві зі сформованим ринковими відносинами, стабільною законодавчою і правовою базою, розвинутим фондовим і страховим ринком. В умовах стабільного економічного розвитку держава повинна сприяти становленню систем самоорганізації і саморегуляції, наголошувати на стабільність і довгостроковість господарських зв'язків. При трансформаційних перетвореннях такий механізм державного регулювання не завжди прийнятний. Адже перехідна економіка динамічно міняється, змінюються не тільки умови діяльності, але навіть функції суб'єктів господарювання. В остаточному підсумку все це і підвищує ризикованість у всіх сферах діяльності, вимагає активних заходів щодо формуванню ринку страхових послуг, вимагає діючого, але зваженого втручання (законодавчого, економічного) держави в процес реформування.

Державне регулювання страхової діяльності покликано сприяти зміцненню страхового ринку суспільства, що має міцну фінансову і правову основу, і, разом з тим, не допускати на страховий ринок спекулятивні і фіктивні компанії, що можуть заподіяти шкода як страховій справі, так і страховикам. Важливу роль у системі заходів державного регулювання грає державний нагляд за страховою діяльністю в Україні.