Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Тема 3. Страхові ризики та їх оцінювання.

  1. Поняття страхового ризику.

  2. Класифікація страхових ризиків.

  3. Якісні характеристики ризику.

1. Поняття страхового ризику.

В найбільш загальному вигляді під ризиком розуміють ймовірність отримання збитків чи недоотримання прибутку в порівнянні з прогнозованим варіантом. Під ризиком зокрема розуміють можливість потенціальної, вірогідної втрати ресурсів, що виникає при будь-яких видах діяльності, пов`язаних з виробництвом продукції, товарів, послуг, їх реалізацією, товарно-грошовими та фінансовими операціями, комерцією. При економічній діяльності суб’єкт має справу з використанням та обігом матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних, інтелектуальних ресурсів, тобто ризик пов’язаний з загрозою втрати цих ресурсів, повною чи частковою. Таким чином ризик визначають як можливість непередбачуваних витрат ресурсів чи недоотримання прибутку в порівнянні з варіантом, яких розраховувався виходячи з принципу раціонального використання ресурсів. Інакше кажучи, ризик є загроза того, що підприємець матиме втрати у вигляді додаткових витрат, що перевищують його витрати згідно з прогнозом, проектом,, планом, програмою, чи отримає грошові надходження нижчі за плановані.

Нікбахт Е. та Гроппелі А. розуміють ризик як непевність у майбутньому або невизначеність розвитку економічної системи. Також ризик розглядають як шанс мати збитки або прибуток від вкладень у певні фінансові активи.

Більш деталізовані визначення ризику полягають в визначенні ризику

  1. як можливості не досягнути бажаної мети,

  2. як невизначеності прогнозованого результату,

  3. як суб`єктивності оцінки прогнозованого результату.

  4. як ступені варіабельності доходу .

Страховий ризик визначають як певну подію, на випадок якої проводиться страхування і яка має ознаки ймовірності та випадковості настання.

2. Класифікація страхових ризиків.

Існують різні системи класифікації ризику.

Перша система класифікації як класифікаційну ознаку розглядає тип активу, що викликає ризик. Такими активами можуть бути господарчі активи чи фінансові активи. Відповідно вирізняють комерційні ризики та фінансові ризики. Комерційні ризики пов’язані з можливістю втрат, що випливає зі специфіки тих чи інших господарчих операцій. Фінансові ризики пов’язані з вірогідністю втрат грошових сум чиїх недоотримання. Фінансові ризики є часткою комерційних.

Джерелами виникнення комерційних ризиків можуть бути:

  • зміни навколишнього економічного середовища, що, в свою чергу, змушує підприємця або його партнерів змінювати умови домовленостей ( збільшення цін, зміна податкового законодавства, соціально-політичної ситуації, і т.ін.);

  • поява більш вигідних пропозицій (можливість досягти більш вигідних домовленостей, збільшення чи зменшення строку дії вже діючих домовленостей, зміна умов вже діючих домовленостей і т.ін.);

  • зміни в поведінці та вимогах партнерів (внаслідок підвищення статусу, накопичення позитивних результатів діяльності, зміна орієнтації і т.ін.);

  • зміна умов обігу товарних, фінансових та трудових ресурсів між підприємствами.

Друга система класифікації як класифікаційну ознаку вирізняє можливе кількісне значення втрат, що наступають внаслідок дії ризику. Розглядають ризики чисті та спекулятивні. Чисті ризики пов’язані з можливістю втрат чи нульового результату, спекулятивні ризики - з ймовірністю отримати як позитивний, так і негативний результат. До чистих ризиків належать природні ризики, екологічні, політичні, виробничі, торгівельні та інші (форми прояву ризику). Фінансові ризики – ризики спекулятивні. Інвестор, що здійснює вкладення капіталу знає, що для нього можливі два результати: прибуток чи збитки. Під фінансовими ризиками розуміють вірогідність отримання несподіваних фінансових втрат (зменшення прибутку, грошових находжень, втрати капіталу і т.ін.) в ситуації невизначеності умов фінансової діяльності підприємства. Особливістю фінансового ризику є ймовірність отримання втрат внаслідок проведення операцій в фінансово-кредитній сфері та на біржі, здійснення операцій з цінними паперами, тобто ризик випливає з самої природи цих операцій. Фінансовий ризик виникає у сфері відносин підприємства з фінансовими інститутами. Фінансовий ризик може бути визначений як рівень певної фінансової втрати, що виражає себе: а) в можливості не досягнути бажаної мети; б) невизначеності прогнозованого результату; в) в суб’єктивності очікування прогнозованого результату.

Третя система класифікації запропонована Нікбахтом Е. та Гроппелі А. Вони класифікують ризик за фактором, що викликає мінливість результату від вкладень. Розглядають:

  • рівень ризику,

  • ризик часу.

Перший пов`язаний з різними типами активів, вкладення в які мають різну ризикованість. Фактором, що викликає ризикованість у цьому випадку є тип фінансового активу та невизначеність економічного середовища у найближчій перспективі по його сегментах. Другий пов`язаний зі зміною ризикованості вкладень в один і той же вид активу протягом часу. Фактором, що викликає ризикованість вкладень, є невизначеність економічного середовища у часі. При цьому невизначеність розуміється як якісна характеристика економічного середовища, що проявляє себе через неможливість точного прогнозу стану економічної системи чи її сегментів через певний проміжок часу.

Між системами класифікації ризиків існує взаємозв`язок, який можна відобразити графічно (рис.1). Ризик, як правило, розглядають у часі. Чим далі горизонт планування ризику, тим менш він прогнозований, оскільки розмах варіації та стандартне відхилення збільшуються. Це можливо проілюструвати (рис.2.)

Загальний ризик складається з двох частин: диверсифікованого та недиверсифікованого. Диверсифікований (несистематичний) ризик може бути елімінований за рахунок диверсифікації активів. Недиверсифікований (несистематичний) ризик не може бути зменшений за рахунок реструктуризації активів. Взаємозв`язок між цими типами ризику можна відобразити за допомогою графіку (мал.3). Систематичний ризик характерний для всіх учасників фінансової діяльності та всіх видів фінансових операцій. Він виникає при 3. Якісні характеристики ризику

зміні окремих стадій економічного розвитку країни, зміні кон`юктури фінансового ринку та в інших аналогічних випадках, на які підприємство вплинути не може. До цієї групи ризиків належать Інфляційний ризик, процентний ризик, валютний ризик,, податковий ризик та частково інвестиційний ризик (при зміні макроекономічних умов інвестування). Несистематичний ризик залежить від власної діяльності підприємства. Він може бути пов`язаний з некваліфікованим фінансовим менеджментом,

Р

ризики

чисті ризики

природні

екологічні

політичні

транспортні

майнові

торгівельні

виробничі

спекулятивні

фінансові

комерційні

ризики, пов’язані з купівельною спроможністю грошей

інвестиційні ризики

ис.1. Існуюча система класифікації ризиків.

прибутковість,

%

+ Oc

- Oc

й мовірність ймовірність ймовірність

час

Рис.2. Ризик як функція часу.

загальний

рівень

ризику

диверсифікований ризик

загальний

ризик недиверсифікований ризик

рівень диверсифікації активів

Рис.3. Залежність рівня ризику від рівня диверсифікації активів.

неефективною структурою активів та капіталу, вибором високоприбуткових, а отже і високоризикованих операцій та іншими аналогічними факторами, негативні наслідки від яких можна значно зменшити за рахунок управління фінансовими ризиками.