Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІМВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
868.35 Кб
Скачать

4. Аудиторні заняття

4.1.1 Лекції Розділ і. Від Великої Французької революції до Віденського конгресу

Тема 1.1 Вступ. Загальна характеристика міжнародних відносин та зовнішньої політики в нові часи. Утворення сша та їх входження в систему міжнародних відносин (2 год.)

Вступ. Предмет “Міжнародні відносини та зовнішня політика”, його мета і завдання. Періодизація курсу. Методологічні принципи. Основна література.

Загальна характеристика міжнародних відносин та зовнішньої політики в нові часи. Вплив Французької революції на міжнародні відносини. Європейська дипломатія в період наполеонівських воєн. Віденська система міжнародних відносин. Священний союз. Східне питання. Кримська війна і Паризький мир. Міжнародні відносини в останній третині ХІХ ст. Загострення суперечностей між провідними країнами світу на початку ХХ ст. Перша світова війна та її наслідки.

Боротьба американських колоній за незалежність (1775-1783 рр.). Комітет для таємної кореспонденції (1775-1777 рр.). Місія Сайласа Діна. Бенджамін Франклін. Допомога французького уряду американським колоніям. Укладення союзного і торгового договору між Францією і Сполученими Штатами. Спроби Конгресу зв'язати дипломатичні стосунки з європейськими країнами. Вступ Франції та Іспанії у війну проти Англії. Збройний нейтралітет 1780 р. Мирні переговори.

Відносини США з Францією під час Великої Французької революції. Діяльність французького посла Жене в Америці.

Взаємовідносини США та Англії після війни за незалежність. Англо-американський договір 1794 р.

Тема 1.2. Зовнішня політика європейських країн в період Великої Французької революції, Конвенту та Директорії (2 год.)

Міжнародне становище Франції напередодні революції. Дипломатія абсолютної монархії у ХVI – ХVIII ст. Криза дипломатії французького абсолютизму в 1789 р. Критика дипломатії абсолютизму ідеологами французької буржуазії ХVIII ст.

Французька революція і європейська дипломатія в період Установчих і Законодавчих зборів. Французька дипломатія в період Установчих зборів. Європейська дипломатія у 1789-1792 рр. Рейхенбахська угода. Східна криза 1791 р. Ідея європейського конгресу для інтервенції у французькі справи. Австро-прусський союз проти Франції. Французька дипломатія при Законодавчих зборах. Початок революційних воєн.

Зовнішня політика європейських держав від повалення монархії до встановлення якобінської диктатури. Зовнішня політика жірондистів. Уїльям Пітт і його плани розширення антифоанцузької коаліції. Плани розчленування і пограбування Франції. Другий поділ Польщі. Поразка Франції і дипломатія Дантона.

Дипломатія якобінців. Робесп'єр і дипломатія Комітету громадського порятунку.

Роки термідоріанської реакції (1794-1795 рр.). Військова перевага Франції у Європі і дипломатія термідоріанців. Остаточний поділ Польщі (1795 р.). Англо-російсько-австрійський союз 1795 р.

Зовнішня політика Директорії. Відновлення Міністерства закордонних справ. Дипломатія генералів. Талейран і Бонапарт. Друга коаліція і переворот 18 брюмера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]