Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІМВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
868.35 Кб
Скачать

Тема 1.3. Європейські міжнародні відносини в часи наполеонівської імперії. Віденський конгрес (4 год.)

Дипломатія Наполеона до Тільзіта. Наполеон як дипломат. Два періоди в дипломатичній діяльності Наполеона. Ставлення Наполеона до Англії, Австрії і Росії. Ам'єнський мир. Організація Піттом нової коаліції. Перелом у стосунках Наполеона і Олександра. Позиці Пруссії. Дипломатична підготовка війни з коаліцією. Поразка Австрії і Росії. Розгром Пруссії. Оголошення континентальної блокади.

Європейська дипломатія від Тільзіта до загибелі імперії Наполеона. Тільзітський мир. Зближення Олександра з Наполеоном. Побачення у Тільзіті. Наростання опозиції Наполеону в країнах Європи. Побачення в Ерфурті. Назрівання конфлікту з Росією. Війна з Росією 1812 р. Погляди Куткзова і Олександра І на роль Росії у Європі. Розстановка дипломатичних сил під час війни 1813-1814 рр. Спроби зговору з Наполеоном. Шомонський трактат.

Віденський конгрес. Ставлення Олександра до основних учасників конгресу. Виступ Талейрана. Принцип легітимізму. Польсько-саксонське питання. Таємна угода Англії, Австрії і Франції проти Росії і Пруссії. Організація Німецького союзу. “Сто днів” Наполеона. Підсумки Віденського конгресу.

Розділ іі Від Віденського конгресу до Франкфуртського миру

Тема 2.1. “Священний союз”. Ставлення європейських держав до революційного та національно-визвольного рухів

у 30-40-х рр. ХІХ ст. (2 год.)

Священний союз” в період 1815-1822 рр. Священний союз. Внутрішні протиріччя у ньому. Конгреси в Аахені, Троппау і Лайбаху.

Поворот у зовнішній політиці Англії і початок розпаду “Священного союзу”. Каннінг. Поворот у зовнішній політиці Англії у 1822 р. Політика Англії щодо південноамериканських держав. Позиція США щодо південноамериканських держав і доктрина Монро. Відмова Веронського конгресу від інтервенції до Південної Америки. Грецька проблема.

Зближення Миколи І з Англією і Францією і дальший розпад Священного союзу. Микола І як дипломат. Зближення Миколи І з Англією і Францією. Місія Веллінгтона у Петербурзі. Утворення коаліції трьох держав проти Туреччини.

Спроба відновлення Священного союзу в 1840 р. Лондонська угода 15 липня 1840 р.

Ставлення Миколи І до липневої революції у Франції. Бельгійська революція і європейські держави.

Польське повстання 1830-1831 рр. і позиція європейських держав. Ставлення австрійського та французького урядів. Спроба дипломатичного втручання Англії і Франції у польське питання.

Революція 1848-1849 рр. і європейська дипломатія. Ставлення Миколи І до революції 1848 р. Придушення угорського повстання.

Тема 2.2. “Східне питання” у світовій політиці 20-х – на початку 50-х рр. Хіх ст. Кримська війна і Паризький конгрес (4 год.)

Грецьке питання і російсько-турецька війна 1828-1829 рр. Виникнення “східного питання”. Грецька проблема. Російсько-турецька війна 1828-1829 рр. Адріанопольський мир.

Ункіяр-Іскелеський договір Росії з Туреччиною і суперечності великих держав у східному питання. Турецько-єгипетський конфлікт і позиція великих держав. Ункіяр-Іскелеський договір. Пальмерстон і загострення англо-російських суперечностей після Ункіяр-Іскелеського договору. Дві течії в Англії щодо східного питання. Лондонська конференція 1840 р. Спроба Миколи І домовитись із Англією про поділ Туреччини.

Східне питання” в кінці 40-х – на початку 50-х рр. ХІХ ст. Загострення англо-російських суперечностей. Російська нота Туреччині про емігрантів. Позиція Франції щодо східного питання.

Загострення англо-російських відносин наприкінці 40-х рр.. ХІХ ст. Російська нота Туреччині про емігрантів.

Луї-Наполеон і великі держави. Наполеон ІІІ як дипломат. Ставлення Миколи І до Наполеона ІІІ.

Міжнародна ситуація напередодні Кримської війни. Переговори Миколи І з Англією з приводу поділу Туреччини. Франко-російські суперечності в Туреччині.

Російсько-турецький конфлікт 1853 р. і позиція великих держав. Місія князя А.С.Меншикова до Туреччини. Контрманеври англійського посла в Константинополі. Зайняття російськими військами Дунайських князівств.. Позиція Австрії, Франції і Пруссії у російсько-турецькому конфлікті. “Віденська нота”. Оголошення Туреччиною війни Росії. Вступ Англії і Франції у війну проти Росії.

Дипломатична діяльність великих держав під час Кримської війни. Проект послаблення і розчленування Росії, висунутий Пальмерстоном. Місія А.Ф.Орлова у Відні. Позиція Пруссії під час Кримської війни. “Чотири пункти” Наполеона ІІІ (18 липня 1854 р.). Позиція Швеції. Приєднання Сардинського королівства до союзників.

Паризький конгрес 1856 р. Таємні переговори Наполеона ІІІ з Олександром ІІ про мир. Австрійський ультиматум Росії. Позиція Англії і Франції на Паризькому конгресі. Умови Паризького миру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]